Monday 19 November 2012

Νομική αμφισβήτηση των αποφάσεων για τα φ/β στην ημερίδα του ΠΑΣΥΦ

Υπάρχουν πράγματι περιθώρια προσβολής των διατάξεων που νομοθετήθηκαν για την εισφορά επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο πρέπει να μελετηθούν διεξοδικά οι ιδιαίτερες πλευρές κάθε υπόθεσης, δεν πρέπει να προωθηθούν υπεραπλουστευτικές λύσεις, ενώ πρέπει να είναι σαφές ότι η νομική δικαίωση απαιτεί πιθανόν μακρόχρονους δικαστικούς αγώνες. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα των όσων λέχθηκαν από έγκριτους νομικούς που είχε καλέσει την Παρασκευή ο ΠΑΣΥΦ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας προκειμένου να αναλύσουν στους επενδυτές τις νομικές διεξόδους που έχουν στα χέρια τους, είτε συλλογικά είτε ατομικά. Παραβρέθηκαν οι καθηγητές Κοντιάδης (συνταγματικού δικαίου), Φορτσάκης (πρόεδρος της Νομικής Σχολής), Μεταξάς, αλλά και νομικοί εξειδικευμένοι στο αστικό δίκαιο, το ποινικό δίκαιο κ.λπ.

Αναφέρθηκε ότι από νομικής πλευράς μπορούν να στηριχθούν αιτιάσεις ασυμβατότητας με το Σύνταγμα της Ελλάδας,  το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δίκαιο κρατικών ενισχύσεων, φορολογικό δίκαιο),  αλλά και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Για τα ένδικα μέσα γίνεται λόγος για τα ποινικά δικαστήρια, το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ υπήρξε προβληματισμός και για νομικές κινήσεις εναντίον του ΛΑΓΗΕ για την καθυστέρηση στις πληρωμές. Κρίνεται, δε, απαραίτητο να προχωρήσουν, κάποιες τουλάχιστον από τις κινήσεις, μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για τον τρόπο εφαρμογής των όσων έχουν ψηφιστεί.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των νομικών, μια σοβαρή και εμπεριστατωμένη καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να ασκήσει πολιτική πίεση ώστε να υπάρξουν αλλαγές και διορθωτικές κινήσεις. Αντίστοιχη καταγγελία έχει γίνει από τους φορείς ΑΠΕ στη Βουλγαρία και η Κομισιόν άνοιξε την κύρια διαδικασία ελέγχου (γίνεται σε πολύ μικρό ποσοστό των καταγγελιών που δέχεται η Επιτροπή) γεγονός που αποτελεί ήδη μια νίκη των καταγγελόντων.
Τη συζήτηση που ακολούθησε τις εισηγήσεις των νομικών και εστιάστηκε στα ερωτήματα και τις τοποθετήσεις των επενδυτών συντόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΦ κ. Νίκος Καλογεράκης. Η συμμετοχή των επενδυτών υπήρξε όχι μόνον μεγάλη αλλά και έντονη, καθώς ο κλάδος βρίσκεται σε αδιέξοδο και κυριολεκτικά «βράζει». Παραβρέθηκαν εκ μέρους της ΕΛΕΤΑΕΝ ο κ. Παπασταματίου και εκ μέρους του ΕΣΜΥΕ ο κ. Βασιλικός.
Τελικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν ούτε και ήταν δυνατόν να ληφθούν, ωστόσο εκείνο που είναι βέβαιον είναι ότι ξεκινά μια περίοδος κατά την οποία οι νομικές κινήσεις και διεκδικήσεις θα είναι στην πρώτη γραμμή.

http://www.energypress.gr/news/Nomikh-amfisbhthsh-twn-apofasewn-gia-ta-f-b-sthn-hmerida-toy-PASYF

No comments: