Friday 16 November 2012

Θεσσαλονίκη: Ενέργεια ή πρώτες ύλες από τα σκουπίδια η επικρατούσα τάση στη Γερμανία

To 1893 οι τοπικές αρχές του Αμβούργου υποχρεώθηκαν να κατασκευάσουν ένα εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων μετά από επιδημία χολέρας στη Γερμανία. Βρετανοί ειδικοί βοήθησαν ιδιαίτερα στην κατασκευή του εργοστασίου καθώς οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει αρκετά νωρίτερα στο Λονδίνο την πρώτη τέτοια μονάδα στην Ευρώπη.

Μετά από εκατό χρόνια και 75 παρόμοια εργοστάσια στη Γερμανία, οι αρχές της χώρας αντιλήφθηκαν πως έπρεπε να ξοδεύουν αρκετά χρήματα για να διαχειριστούν τα σκουπίδια. Έτσι προσανατολίστηκαν στην αναζήτηση νέων τεχνολογιών, ώστε από τη διαχείριση των απορριμμάτων να υπάρχει κέρδος. Με ποιόν τρόπο; Με την παραγωγή ενέργειας από αυτά, την επαναχρησιμοποίηση παλαιών πραγμάτων και την ανακύκλωση.

«Μέχρι το 2005, παρά την εξέλιξη που είχε επιτευχθεί στον τομέα αυτό, πετούσαμε στα σκουπίδια το 75% των απορριμμάτων. Μετά και τις έντονες αντιδράσεις για την καύση η Γερμανία στράφηκε περισσότερο στην ανακύκλωση, την κομποστοποίηση, την επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων μετά την μετατροπή τους. Σήμερα η επαρχία Καλβ στο Μέλανα Δρυμό της Γερμανίας θέλει να βοηθήσει την Κρήτη ώστε να μην χρειαστούν όσα χρόνια χρειάστηκε η Γερμανία για έναν κατάλληλο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων» τόνισε ο διευθυντής της εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων AWG της επαρχίας Καλβ, Μάνφρεντ Κρικ, μιλώντας στην τρίτη ελληνογερμανική συνέλευση που ολοκληρώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Εκείνο που είναι πρωταρχικής σημασίας, κατά τον κ. Κρικ, είναι ο πολίτης να είναι μέρος των αποφάσεων, να ενημερώνεται σωστά και να αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ευθύνης που έχει, ώστε το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων που θα επιλεγεί να του αποφέρει τα περισσότερα. Σε αυτό το πνεύμα γίνεται μεγάλη προσπάθεια στη Γερμανία για την ενημέρωση των μαθητών και των καθηγητών στα σχολεία αλλά και την προσέγγιση του πολίτη ώστε να γνωρίζει τι είναι εκείνο που ωφελεί και τι αυτό που βλάπτει.

Με ιδιαίτερα θετικό τρόπο αντιμετωπίζει, άλλωστε, η περιφέρεια της Κρήτης τη συνεργασία που ξεκίνησε με την πόλη Καλβ. Για ειλικρινή συνεργασία έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Καλογερής, ο οποίος, ωστόσο, διαπίστωσε «διαφορά φάσης» με τους Γερμανούς συναδέλφους του.

Συγκεκριμένα εξήγησε ότι τη στιγμή που η γερμανική πρόταση για την Κρήτη ήταν να γίνει μια πιλοτική εφαρμογή για τη δυνατότητα υιοθέτησης της διαλογής των απορριμμάτων «στην πηγή», η Περιφέρεια βρισκόταν ήδη στο στάδιο της κατασκευής των μονάδων χωρίς να μπορεί να υπολογίσει τα αποτελέσματα από την μελλοντική λειτουργία τους.

«Χρειάζεται η ευαισθητοποίηση των πολιτών ώστε να έχουν καλύτερα αποτελέσματα για το περιβάλλον και για την τσέπη τους. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να μειωθεί η «διαφορά φάσης» ανάμεσα στη Γερμανία και την Ελλάδα και να προσεγγίσουμε ο ένας τον άλλον», υπογράμμισε ο κ. Καλογερής.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=63891

No comments: