Thursday 8 November 2012

Ρουμανία: Εκτός λειτουργίας αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού Τσερναβόντα

Διακόπηκε η λειτουργία του αντιδραστήρα 2 στον πυρηνικό σταθμό Τσερναβόντα της Ρουμανίας χωρίς ωστόσο να έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια του πληθυσμού ή στο περιβάλλον, διαβεβαίωσε το ρουμανικό υπουργείο Περιβάλλοντος.
«Οι πληροφορίες που προέρχονται από την Εθνική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος δείχνουν ότι τα συστήματα ελέγχου της ακτινοβολίας-γ δεν κατέγραψαν αύξηση των κανονικών τιμών» τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος της Ρουμανίας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο ένας από τους δύο αντιδραστήρες του μοναδικού ρουμανικού πυρηνικού εργοστασίου στη χώρα τέθηκε χθες εκτός λειτουργίας, καθώς ενεργοποιήθηκε το αυτόματο σύστημα παύσης λειτουργίας για αδιευκρίνιστους μέχρι στιγμής λόγους.
Ο κρατικής ιδιοκτησίας όμιλος «Nuclearelectrica» που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του πυρηνικού σταθμού Τσερναβόντα ανακοίνωσε ότι ο αντιδραστήρας θα παραμείνει εκτός λειτουργίας έως ότου διαπιστωθούν τα αίτια της διακοπής, πιθανότατα έως την Παρασκευή.
«Δεν υπήρξε κίνδυνος για το προσωπικό, τον τοπικό πληθυσμό ή το περιβάλλον», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ομίλου.
Το πυρηνικό εργοστάσιο βρίσκεται στο νοτιανατολικό τμήμα της χώρας. Λειτουργεί από το 1996 και εξασφαλίζει το 18% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρουμανία.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=63561

No comments: