Tuesday 20 November 2012

Βιοντίζελ από τηγανέλαιο: μεγάλο ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες το καύσιμο του ΕΤΕΚΑ

Το ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων εταιρειών έχει προσελκύσει το καύσιμο από τηγανέλαια που παρασκεύασε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, από 2250 λίτρα τηγανέλαιων που συγκεντρώθηκαν από 23 εστιατόρια της Θεσσαλονίκης, παρασκευάστηκαν 2210 λίτρα καυσίμου με το οποίο κινείται εδώ και δύο μήνες απορριμματοφόρο συμβατικής τεχνολογίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Το όχημα «καίει» μείγμα καυσίμων που αποτελείται κατά το ήμισυ από το καύσιμο που παρασκεύασε το ΕΚΕΤΑ και κατά το ήμισυ από συμβατικά καύσιμα.
Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος της ερευνητικής ομάδας του Κέντρου, Στέλλα Μπεζεργιάννη, τόνισε ότι το συγκεκριμένο προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο σε οχήματα δρόμου, όπως τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα απορριμματοφόρα αλλά και σε πλωτά μέσα, ακόμη και σε αεροπλάνα.

Παράλληλα προσέθεσε ότι η ερευνητική εφαρμογή περιλαμβάνει τη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκά σε υδρογόνο, το οποίο εξευγενίζει το τηγανέλαιο και το μετατρέπει σε πολύτιμο καύσιμο.
Στο επόμενο στάδιο το απορριμματοφόρο θα κινηθεί μόνο με συμβατικό καύσιμο, ώστε φανεί και στην πράξη αν το «οικολογικό καύσιμο» όντως υπερέχει έναντι του συμβατικού.
Τελικός στόχος είναι η συστηματοποίηση της συλλογής του τηγανέλαιου και η παραγωγή του καυσίμου σε μεγάλες ποσότητες.
Πέρα από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενδιαφέρον για την παραγωγή βιοντίζελ από τηγανέλαιο έχουν εκδηλώσει και άλλοι δήμοι όπως ο Δήμος Αγιάς, ο Δήμος Θάσου, και οι Δήμοι Νεάπολης-Συκεών, Κοζάνης και Βοΐου. (Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες)

http://www.econews.gr/2012/11/20/viokafsima-thganolado-eteka-2/

No comments: