Monday 26 November 2012

ΣΠΕΦ: Θα συνεχιστούν τα ελλείμματα του ΛΑΓΗΕ και μετά την εισφορά στα φ/β

Στις εκτεταμένες στρεβλώσεις της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος τους ΣΠΕΦ κος Στέλιος Λουμάκης στο πλαίσιο της ομιλίας του στην ημερίδα του EUFORES για τις ΑΠΕ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή.
Σύμφωνα με τον κ. Λουμάκη, λόγω αυτών των στρεβλώσεων η "θυσία των φ/β", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε,  μέσω της έκτακτης εισφοράς, θα καταστεί κενό γράμμα για τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ και το ΛΑΓΗΕ.
Τα πλασματικά ελλείμματα της τάξης τουλάχιστον των 150 εκατ. ετησίως του λογαριασμού αυτού λόγω των στρεβλώσεων συνεχίζουν ανενόχλητα να παράγονται και μετά την εισφορά, σημείωσε ο κ. Λουμάκης, προσθέτοντας ότι  η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) που αποτελεί την βάση του λογαριασμού ΑΠΕ είναι βαρύτατα προς τα κάτω νοθευμένη λόγω της παρέμβασης του Μηχανισμού ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους,  καθιστώντας τον έτσι πλασματικά μονίμως ελλειμματικό και το ΕΤΜΕΑΡ επίσης τεχνητά σταθερά ανεπαρκές.
Όπως χαρακτηριστικά ελέχθη, η Πολιτεία μη μπορώντας να δικαιολογήσει τις επιβαλλόμενες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην μεγάλη συμμετοχή ακριβού και εισαγόμενου φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα, προτιμά να ποινικοποιεί τις ΑΠΕ και το ΕΤΜΕΑΡ του οποίου το 60% δεν πηγαίνει εν τέλει στις ΑΠΕ.

Πρακτικά λοιπόν, όπως επεσήμανε ο κ. Λουμάκης, το ΕΤΜΕΑΡ έχει καταστεί γενικό εργαλείο αύξησης των τιμολογίων ηλεκτρισμού και όχι μέσο κάλυψης των αναγκών αποκλειστικά των ΑΠΕ όπως προσδιορίζει το όνομα του.

http://www.energypress.gr/news/SPEF:-THa-synehistoyn-ta-elleimmata-toy-LAGHE-kai-meta-thn-eisfora-sta-f-b

No comments: