Thursday 22 November 2012

"Ξεστοκάρουν" οι εταιρείες που πουλάνε φωτοβολταϊκά πάνελ

Συναγερμός έχει σημάνει στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ή εμπορία φωτοβολταϊκού εξοπλισμού, καθώς και εκείνες που κατασκευάζουν και εγκαθιστούν πάρκα.  Μετά τα πρόσφατα μέτρα του ΥΠΕΚΑ και κυρίως την κατάργηση του 18μηνου για τα έργα που έχουν υπογράψει συμβάσεις με τον ΛΑΓΗΕ, η ζήτηση για εξοπλισμό έχει «χτυπήσει κόκκινο» καθώς πολλοί επενδυτές προσπαθούν να προλάβουν και να υλοποιήσουν τα έργα τους.
Όπως αναφέρουν στο energypress παράγοντες της αγοράς, με το τετράμηνο που έχουν τώρα στη διάθεσή τους οι επενδυτές, θα πρέπει όλα τα έργα που είχαν περιθώριο έως τον Ιούλιο του 2013 ή τον Ιανουάριο του 2014, να κατασκευαστούν μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2013 (με τη λογική ότι θα περάσει ο νόμος από ΦΕΚ μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, το τετράμηνο τελειώνει στο τέλος Μαρτίου).
Βεβαίως δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν όλα τα έργα που ανήκουν στις δύο αυτές κατηγορίες και που συνολικά αντιστοιχούν περίπου στα 700 Μεγαβάτ. Ο βασικός λόγος είναι ότι δεν μπορούν να βρούν τραπεζική χρηματοδότηση. Πέραν του ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και συνεπώς δεν υπάρχει «χρήμα» στις τράπεζες για να χορηγηθεί, έχει δημιουργηθεί επιπλέον έντονη αμφιβολία στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για το αν θα προλάβουν οι επενδυτές να κάνουν τις επενδύσεις τους εντός του τετραμήνου και συνεπώς να πάρουν τις ταρίφες που έχουν «κλειδώσει». Άλλως, ως γνωστόν , καταπίπτουν στην τρέχουσα χαμηλή ταρίφα.
Παρόλα αυτά, η συσσώρευση πολλών έργων που προσπαθούν να προλάβουν τις ημερομηνίες έχει δημιουργήσει οργασμό δραστηριότητας, με αποτέλεσμα όποιος έχει σήμερα στοκ από πανέλα, ινβέρτερς και λοιπό εξοπλισμό, να κάνει «χρυσές δουλειές» όπως λέγεται χαρακτηριστικά. Όπως εξηγούν παράγοντες του χώρου, ο προγραμματισμός της αγοράς ανταποκρινόταν στην ανάγκη να πραγματοποιηθούν άμεσα τα έργα των οποίων το 18μηνο έληγε τον Ιανουάριο. Συνεπώς δεν υπάρχει επαρκής παραδοτέος εξοπλισμός για τα υπόλοιπα έργα που «έρχονται πιο μπροστά» και θα καταφέρουν να προχωρήσουν προς υλοποίηση μέχρι το τέλος Μαρτίου. Το σίγουρο είναι πάντως ότι οι παραγγελίες στο εξωτερικό δίνουν και παίρνουν, στην προσπάθεια των εταιρειών να καλύψουν τη ζήτηση.

Παραμένουν επικερδείς

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η επιβολή της πολύ υψηλής έκτακτης εισφοράς δεν φαίνεται να πτοεί το μεγαλύτερο μέρος των υποψήφιων επενδυτών. Με το 30% εισφορά που θα πληρώσουν όσοι φτιάχνουν τώρα έργα, το έσοδο φτάνει να είναι λίγο υψηλότερο από την τρέχουσα χαμηλή ταρίφα που έχει θεσμοθετηθεί από τον Αύγουστο. Παρόλα αυτά, αν κρίνει κανείς από τη σπουδή που δείχνουν οι επενδυτές να αξιοποιήσουν τις άδειές τους, φαίνεται ότι  η επένδυση στα φωτοβολταϊκά παραμένει επικερδής, προφανώς λόγω και της πολύ μεγάλης μείωσης στις τιμές του εξοπλισμού. Το πρόβλημα δηλαδή με την εισφορά επηρεάζει κυρίως τους παλιούς επενδυτές (εκ των οποίων πολλοί αντιμετωπίζουν το φάσμα της πτώχευσης) ενώ εκείνοι που θέλουν τώρα να επενδύσουν βλέπουν ακόμα θετικές προοπτικές. Αντιμετωπίζουν όμως το πρόβλημα ότι δεν υπάρχουν ευκαιρίες χρηματοδότησης, οπότε η αγορά οδηγείται σε μεγάλα μεγέθη, τόσο όσον αφορά τη δυναμικότητα των πάρκων όσο, και κυρίως, όσον αφορά το επιχειρηματικό εύρος και ισχύ.
Τα δεδομένα αυτά φαίνεται ότι θα χαρακτηρίζουν την αγορά και μετά τον Μάρτιο. Θα υπάρχουν οι παλιές, μη υλοποιημένες άδειες, οι οποίες θα έχουν καταπέσει στην τρέχουσα ταρίφα (αλλά θα δεσμεύουν ηλεκτρικό χώρο), και οι οποίες είναι πιθανόν να περάσουν σε μεγάλες εταιρείες που θα μπορούν να βρούν χρηματοδότηση. Όμως φαίνεται ότι θα παραμένουν βιώσιμες και επενδυτικά ελκυστικές. Επιπλέον μένει να φανεί πότε θα επιτραπεί και πάλι η υποβολή αιτημάτων για νέα έργα, καθώς ως γνωστόν  ισχύει η απαγόρευση υποβολής και εξέτασης νέων αιτήσεων.

http://www.energypress.gr/news/Xestokaroyn-oi-etaireies-poy-poylane-fwtoboltaika-panel

No comments: