Thursday 8 November 2012

Αντισυνταγματική η εισφορά για τα φωτοβολταϊκά

Η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα φωτοβολταϊκά από 25% έως 30% αντιμετωπίζει σοβαρές ενστάσεις ως προς τη συνταγματικότητα των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως η εισφορά “συνιστά φορολογική επιβάρυνση… και ότι η επιβολή της θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις συνταγματικές αρχές της καθολικότητας, της επιβάρυνσης και της ισότητας έναντι των βαρυνομένων…”.
Επιπλέον, σημειώνεται πως η επιβαλλόμενη εισφορά θα έπρεπε να προκύπτει από την αιτιολογική έκθεση ο λόγος για τον οποίο αποκλείσθηκε η εφαρμογή άλλων πλέον ήπιων μέτρων για την επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου, δηλαδή της αύξησης των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Τέλος, το Επιστημονικό Συμβούλιο κάνει λόγο για “βλαπτική μεταβολή” και “επέμβαση του νομοθέτη σε υφιστάμενες συμβατικές σχέσεις, η οποία θίγει την αρχή της ελευθερίας των συμβάσεων, ως ειδικότερη εκδήλωση της αρχής της οικονομικής και επιχειρηματικής ελευθερίας”.

http://www.greenbusiness.gr/22508/%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%85%C E%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE -%CE%B7-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CE%B3%CE %B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CF%86%CF%89%CF%84/

No comments: