Monday 26 November 2012

Ενεργειακή ανεξαρτησία, πληροφορική, δημογραφία και φυσικοί πόροι οι προτεραιότητες της Βουλγαρικής κυβέρνησης

"Είμαι περήφανος ότι η Βουλγαρία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της χώρας στην διάρκεια των τελευταίων 20 ετών. Χαίρομαι ότι η Βουλγαρία είναι καλός γείτονας και σεβαστός εταίρος στην περιοχή και τον κόσμο". Αυτά δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ στη διάλεξη του, αφιερωμένη στα επίκαιρα προβλήματα και προτεραιότητες στο σύστημα της εθνικής ασφάλειας.

Ολοκλήρωση, τεχνολογίες, πόροι και δημογραφία είναι οι βασικές προκλήσεις, που θα διαμορφώσουν στο μέλλον το περιβάλλον για ασφάλεια στην περιοχή και τον κόσμο, σύμφωνα με τον Βούλγαρο κρατικό ηγέτη.

Στη διάλεξή του ο κ. Πλέβνελιεφ τόνισε ότι η Βουλγαρία ενδιαφέρεται για μεγαλύτερη ολολκλήρωση και συμμερισμό των αμυντικών πόρων τόσο στο ΝΑΤΟ, όσο και στην ΕΕ. Σαν την πιο σοβαρή πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ο πρόεδρος ανέφερε τονεκσυγχρονισμό και τον επανεξοπλισμό τους, καθώς και την εξασφάλιση πόρων και υλικοτεχνικής υποστήριξης για τις αποστολές του βουλγαρικού στρατού στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με μεγαλύτερη προσοχή στην επιχείρηση στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και η ασφάλεια της Βουλγαρίας είναι σε άμεση εξάρτηση από τις καινοτομίες, την ανάπτυξη των υψηλών τεχνολογιών και πιο συγκεκριμένα των βιομηχανιών του μέλλοντος - των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, των βιοτεχνολογιών, της παραγωγής τροφίμων, των βιομηχανιών συνδεδεμένων με την ανθρώπινη υγεία.

"Αυτό που πετύχαμε στον τομέα δεν είναι λίγο, άνοδο κατά 16%, 550 εταιρείες, 35 χιλ. θέσεις εργασίας", δήλωσε ο Ρόσεν Πλέβνελιεφ και πρόσθεσε: "Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο διαγράφεται σαν ένας από τους πιο ουσιαστικούς παράγοντες για τη μελλοντική ασφάλεια των χωρών. Εμείς συνειδητοποιούμε τη σχέση μεταξύ της ύπαρξης έμπειρων ειδικών στον τομέα των υψηλών τεχνολογιών και της δυνατότητας η Βουλγαρία να παίζει σοβαρό ρόλο στην ανάπτυξη της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Για τον λόγο το επόμενο έτος προγραμματίζουμε την οργάνωση μιας συνεδρίασης του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για την Εθνική Ασσφάλεια, στο οποίο θα συζητηθεί το θέμα αυτό. Επεκτείνοντας το πρόγραμμά της για εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που είναι και δική μου βασική προτεραιότητα η Βουλγαρία θα επενδύσει στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο της και θα ειδικευτεί στον τομέα αυτό", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη και ασφάλεια του κράτους είναι επίσης οι μεταρρυθμίσεις, συνδεδεμένες με την διαχείριση των υδάτινων και ενεργειακών πόρων, καθώς και η παραγωγή τροφίμων. Σύμφωνα με τον κ. Πλέβνελιεφ οι αναμενόμενες επενδύσεις στον τομέα των υδάτων ανέρχονται σε περίπου 4 δισ. ευρώ έως το 2020, ενώ στη γεωργία - τουλάχιστον σε 5 δισ. ευρώ.

"Αυτό που θέλω από τους αγρότες είναι να μετατρέψουν τη Βουλγαρία σε παραγωγό και εξαγωγέα τροφίμων. Είναι μία από τις προτεραιότητες της χώρας έως το 2020", τόνισε ο κρατικός ηγέτης.

Για να πετύχει τους στόχους της στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας η Βουλγαρία πρέπει να αντιμετωπίσει τρις βασικές για την κοινωνία προκλήσεις - την ενεργειακή ασφάλεια, τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και την ενεργειακή υποδομή.

"Το εθνικό πρόγραμμα για ενεργειακή αποδοτικότητα είναι ήδη γεγονός", δήλωσε ο ΠτΔ. "Θέλω η ενεργειακή αποδοτικότητα να εισχωρήσει παντού - και στα νοικοκυριά, και στη βιομηχανία, στα δημόσια κτίρια και τις υποδομές. Προγραμματίζουμε επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ έως το 2020. Η Βουλγαρία πρέπει να επιδιώκει μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία, διαφοροποιώντας της πηγές και τους προμηθευτές ενέργειας και αυξάνοντας παράλληλα τα ενεργειακά τηςαποθέματα. Η έγκαιρη οικοδόμηση των συνδέσεων με τα συστήματα μεταφοράς αερίου των γειτόνων μας, καθώς και η διαπραγμάτευση προμηθειών από διάφορες πηγές, διαμορφώνει την μακροπρόθεσμη προοπτική της χώρας για ενεργειακή ανεξαρτησία. Αποτελεσματικός παράγοντας είναι και τα ενεργειακά αποθέματα. Από την άποψη αυτή μεγάλος είναι ο ρόλος της εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου".
Πολιτικές για την ενθάρρυνση της γεννητικότητας, αύξηση της ποιότητας ζωής, επιστροφή των Βουλγάρων από το εξωτερικό είναι οι απαραίτητες ενέργειες για το ξεπέρασμα της αρνητικής δημογραφικής εικόνας της Βουλγαρίας, θεωρεί ο ΠτΔ, Ρόσεν Πλέβνελιεφ. Μέρος τον άλυτων προβλημάτων στη χώρα συνδέονται με τις φυσικές καταστροφές, τις αβαρίες και τις τρομοκρατικές πράξεις.

Στις νέες συνθήκες που ζούμε, μαζί με την εξωτερική και την εσωτερική ασφάλεια, πολύ σημαντική είναι η ασφάλεια του ξεχωριστού πολίτη: "Μόνο υψηλά αναπτυγμένες από οικονομική και διανοητική άποψη χώρες είναι σε θέση να εγγυηθούν αυτοτελώς ή από κοινού με τους εταίρους τους την ασφάλεια των πολιτών τους και να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, κινδύνους και απειλές, καταστροφές και κρίσης διαφορετικού χαρακτήρα", δήλωσε ο κ. Πλέβνελιεφ. "Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες και στη συνεργασία του κράτους με τις επιχειρήσεις και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις", δήλωσε ο Βούλγαρος ΠτΔ στη διάλεξη του, αφιερωμένη στα επίκαιρα προβλήματα και προτεραιότητες στο σύστημα της εθνικής ασφάλειας.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=64156

No comments: