Saturday 24 November 2012

Τιμολόγια παρόμοια με της ΥΤ ζητούν οι βιομηχανίες μέσης τάσης

Τρία τουλάχιστον τιμολόγια «κομμένα και ραμμένα» στα μέτρα των πελατών της Μέσης Τάσης καλείται σύμφωνα με τις πληροφορίες να δημιουργήσει η ΔΕΗ. Σύμφωνα με πηγές από βιομηχανίες, το θέμα έχει τεθεί από τη ΡΑΕ προς της ΔΕΗ με το σκεπτικό ότι τα τρία αυτά τιμολόγια θα πρέπει να είναι ανάλογα με το προφίλ ημέρας των πελατών της Μέσης Τάσης, δηλαδή την καμπύλη του φορτίου τους. Επισημαίνεται ότι οι βιομηχανίες, δηλαδή οι μεταποιητικές επιχειρήσεις έντασης ενέργειας Μέσης Τάσης (κυρίως εξαγωγικές) με ετήσια κατανάλωση μεγαλύτερη των 10GWH έχουν τα ίδια σχεδόν ηλεκτρικά χαρακτηριστικά με πολλές βιομηχανίες Υψηλής Τάσης. Τόσο για τις πρώτες όσο φυσικά και για τις δεύτερες, το κόστος της ενέργειας είναι ο σημαντικότερος παράγων κόστους.

Ζητούν πρόσβαση στα ίδια τιμολόγια Κύκλοι της βιομηχανίας επομένως υποστηρίζουν πως θα έπρεπε οι ανωτέρω κλάδοι της Μέσης Τάσης να έχουν πρόσβαση στα ίδια τιμολόγια με αυτά που έχουν οι βιομηχανίες Υψηλής Τάσης όσον αφορά την ανταγωνιστική τιμή, με μόνη διαφορά το κόστος των απωλειών. Επιπρόσθετα, όπως λένε, θα έπρεπε να έχουν και πρόσθετη έκπτωση ανάλογα με το μέγεθος της κατανάλωσής τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΔΕΗ θα έπρεπε από την αρχή του έτους να είχε απευθυνθεί σε αυτές τις επιχειρήσεις -όπου το κόστος ενέργειας καθορίζει και τον τρόπο λειτουργιάς τους- και να κάνει διαπραγμάτευση βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε εγκατάστασης εάν υπήρχε ανάγκη, αντί να εφαρμόσει αυθαίρετα το ένα και μοναδικό τιμολόγιο.

Τι ισχύει σε Γερμανία- Ολλανδία

Επισημαίνεται ότι η ΔΕΗ εφαρμόζει σε μη βιομηχανικό πελάτη Μέσης Τάσης το ισχύον τιμολόγιο της Υψηλής, με μια μόνο μικρή διαφοροποίηση ως προς την τιμή της ενέργειας λόγω απωλειών. Κύκλοι επιχειρήσεων του χώρου σημειώνουν ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει διαχωρισμός Μέσης και Υψηλής, αλλά στις περισσότερες χώρες, ιδιαίτερα στη Γερμανία και την Ολλανδία, μπαίνει σαν όριο
η ετήσια κατανάλωση των 10Gwh. Μάλιστα στην Γερμανία το τέλος ΑΠΕ για βιομηχανίες με κατανάλωση άνω των 10gwH, είναι μόλις
0,5 Ε/MWH.
Στην δε Ολλανδία, που βέβαια δεν βρίσκεται σε καθεστώς μνημονίου, ο ΕΦΚ στο ηλεκτρικό ρεύμα για βιομηχανίες με ετήσια κατανάλωση άνω των 10GWH είναι 0,5 ευρώ /ΜWH. Οι βιομηχανίες της Μέσης Τάσης τάσσονται υπέρ της καθιέρωσης μιας παρόμοιας ρύθμισης και στην Ελλάδα, καθώς σήμερα η μέση βιομηχανία επιβαρύνεται υπέρμετρα με 5 ευρώ /ΜWΗ.

http://www.energypress.gr/news/Timologia-paromoia-me-ths-YT-zhtoyn-oi-biomhhanies-meshs-tashs

No comments: