Thursday 15 November 2012

Διπλή λύση για τα προβλήματα των ΑΠΕ προτείνουν οι φορείς του κλάδου στη ΡΑΕ

Στο διπλό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εστίασε ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, Π. Παπασταματίου, μιλώντας σήμερα στην ημερίδα της ΡΑΕ ως εκπρόσωπος των φορέων ΑΠΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η έλλειψη ρευστότητας και το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ επηρεάζουν ολόκληρη την αγορά ενέργειας και για αυτό το λόγο προτείνεται ένας νέος υπολογισμός της συνεισφοράς των ΑΠΕ δίχως την χρήση της Οριακής Τιμής Συστήματος, καθώς και ο προσδιορισμός του Τέλους ΑΠΕ σε μηνιαία βάση από τον ΛΑΓΗΕ, ώστε να μην προκύπτουν ελλείμματα.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Παπασταματίου τόνισε ότι οι Α.Π.Ε. αντιμετωπίζουν μια διπλή πρόκληση, καθώς το γενικότερο πρόβλημα της ρευστότητας και του ελλείμματος στην Προμήθεια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της υπερφορολόγησης της ενέργειας επηρεάζει όλους τους παίκτες της αγοράς. Παράλληλα, το μόνιμο πρόβλημα του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού προκύπτει στην πραγματικότητα από το γεγονός ότι στην ροή πληρωμών, δηλαδή στην πορεία που ακολουθεί κάθε ποσό που καταβάλει ο καταναλωτής για να καλύψει τα διάφορα στοιχεία κόστους του τιμολογίου, οι ΑΠΕ είναι ουσιαστικά ο τελευταίος τροχός της αμάξης. «Με άλλα λόγια», τόνισε ο κ. Παπασταματίου, «εάν το ύψος του τιμολογίου λιανικής δεν επαρκεί για να καλύψει όλα τα κόστη (δίκτυα, ΥΚΩ, συμβατική παραγωγή, κέρδος προμήθειας, παραγωγή από ΑΠΕ κλπ.), τότε η διαφορά αυτή γίνεται τελικά έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού επιβάλει άμεσες παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα:

1) Πρέπει να αναπροσαρμοσθεί το ποσό που καταβάλουν οι προμηθευτές στον Ειδικό Λογαριασμό έτσι ώστε αυτό να μην είναι η ΟΤΣ αλλά να αντιπροσωπεύει την πραγματική αξία που προσφέρουν οι ΑΠΕ στο Σύστημα ή με άλλα λόγια το κόστος που αποφεύγουν οι προμηθευτές χάρη στις ΑΠΕ. Η ΟΤΣ δεν αντιπροσωπεύει την αξία αυτή για μια σειρά από λόγους που έχουν τεκμηριωθεί αναλυτικά (π.χ. οι αμοιβές προς τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή εκτός ΗΕΠ, το merit order effect κλπ.).
2) Πρέπει ο ΛΑΓΗΕ να καταστεί υπεύθυνος για τον άμεσο (π.χ. σε μηνιαία βάση) υπολογισμό του ειδικού τέλους που απαιτείται για να παραμένει ο Ειδικός Λογαριασμός ισοσκελισμένος, το οποίο θα χρεώνει στους προμηθευτές (με τρόπο ανάλογο με τον τρόπο που τους χρεώνει τώρα για τα έσοδα που απαιτούνται για τον μηχανισμό διαθεσιμότητας ισχύος).

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=63842

No comments: