Thursday 29 November 2012

Στα φωτοβολταϊκά στρέφεται η Κυπριακή ΜΤΝ

Καθαρότερο περιβάλλον και εξοικονόμηση πόρων είναι το αποτέλεσμα της καινοτομικής πρωτοβουλίας της εταιρίας τηλεπικοινωνιών ΜΤΝ Κύπρου για αντικατάσταση ηλεκτρογεννητριών από φωτοβολταϊκά συστήματα.
Η ΜΤΝ θέτει σε λειτουργία, έως το τέλος του χρόνου, τα πρώτα 15 υβριδικά φωτοβολταϊκά συστήματα για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος που κινεί τους σταθμούς βάσης της. Η κίνηση αυτή είναι πιλοτική και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο ενεργειακής αναδιοργάνωσης της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, η ΜΤΝ αντικαθιστά άμεσα τις ηλεκτρογεννήτριες με σύγχρονα φωτοβολταϊκά πλαίσια σε 15 σταθμούς κινητής τηλεφωνίας. Σε κάθε σταθμό εγκαθίστανται 2,15 Kwp φωτοβολταϊκών πλαισίων, τα οποία παράγουν από τον ήλιο περίπου 7-12 Kwh την ημέρα. Η ενέργεια από τη γεννήτρια αποθηκεύεται σε ειδικές μπαταρίες πολλών κύκλων βαθιάς εκφόρτισης ώστε να διασφαλιστεί η άρτια ηλεκτροδότηση του σταθμού.
«Για την ΜΤΝ, ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος είναι έννοιες συμπληρωματικές. Κάθε μοντέρνος οργανισμός οφείλει να υιοθετεί τις αρχές της πράσινης ενέργειας. Είμαστε ο τηλεπικοινωνιακός οργανισμός που κάνει την αρχή στην Κύπρο και καλούμε όλους να ακολουθήσουν αυτή την πρακτική που ωφελεί όλους μας», δήλωσε σχετικά ο Κοσμάς Αδάμ, Chief Technical and Information Officer της εταιρείας.
Με την αντικατάσταση η ΜΤΝ μειώνει σημαντικά την επίδρασή της στο περιβάλλον: με την αλλαγή οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μειώνονται κατά 370.000Kg ετησίως, δηλαδή κατά 24.665Kg CO2 ανά σταθμό.
Παράλληλα, προκύπτει εντυπωσιακή εξοικονόμηση καυσίμου περίπου 142.500 λίτρων πετρελαίου ετησίως, δηλαδή 9.500 λίτρων καυσίμου ανά σταθμό.
Κάθε ηλεκτρογεννήτρια τηλεπικοινωνιακού σταθμού λειτουργεί 24 ώρες Χ 365 μέρες τον χρόνο, καταναλώνοντας ετησίως 12.440 λίτρα καυσίμου και εκπέμποντας περίπου 33,300Kg διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Ως υπεύθυνος εταιρικός πολίτης, η ΜΤΝ δραστηριοποιείται για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ συγκαταλέγεται πλέον στους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς που προωθούν τη χρήση της πράσινης ενέργειας και τις σύγχρονες πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=64310

No comments: