Thursday 1 November 2012

Απόφαση για άδειες σε τέσσερα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ

Την καταρχήν χορήγηση άδειας για τέσσερα τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας, αφού ενώπιον του τέθηκε η έκθεση αξιολόγησης των 33 αιτήσεων για τον Β’ γύρο αδειοδότησης.
Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, οι άδειες αποφασίστηκε να χορηγηθούν για τα τεμάχια 2, 3, 9 και 11. Όπως είναι γνωστό τα οικοπεδα 2-9 είναι απο τα δημοφιλέστερα.
Τα 4 οικόπεδα είναι αυτά που γεωγραφικά γειτνιάζουν με το 12.
Ο λόγος είναι ότι αυτή η εγγύτητα δημιουργεί συνθήκες συνεργασιών όπως πχ για κοινό αγωγό μεταφοράς.
Για τα οικόπεδα 2 και 3 θα γίνει διαπραγμάτευση με την κοινοπραξία που αποτελείται από τον ιταλικό κολοσσό ΕΜΥ και την Κορεάτικη Kogas.
Για το οικόπεδο 9, θα γίνει διαπραγμάτευση με την Γαλλορωσική κοινοπραξία ΤΟΤΑΛ και ΝΟΒΑΤΕΚ. Η ΤΟΤΑΛ θα διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση από μόνη της το οικόπεδο 11.
Η διαδικασία για τα υπόλοιπα οικόπεδα συνεχίζεται.
Πλέον δημιουργείται ένας κλοιός υπερδυνάμεων στην κυπριακή ΑΟΖ. ΗΠΑ-ΓΑΛΛΙΑ- ΡΩΣΙΑ- ΙΤΑΛΙΑ-ΚΟΡΕΑ είναι οι χώρες που αποτελούν αυτό το μπλοκ που πλέον στέλνει και πολιτικά μηνύματα.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε στο Σίγμα ότι η Κύπρος μπαίνει για τα καλά στην εποχή των υδρογονανθράκων και στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.
Για τα 4 οικόπεδα η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί δια του Υπουργού Εμπορίου, με βάση μια σειρά από κριτήρια αξιολόγησης που είναι οι διατάξεις περί εθνικής ασφάλειας, τεχνικές και οικονομικές δυνατότητες των εταιρειών και οικονομικά ανταλλάγματα που προσφέρουν οι εταιρείες προκειμένου να πάρουν την άδεια.
Τα οικονομικά ανταλλάγματα είναι δύο κατηγοριών. Αυτά που θα λάβουμε την ώρα της υπογραφής του συμβολαίου και τι είδους συμφωνία προτείνουν να γίνει από τα έσοδα που θα προκύψουν από τα κοιτάσματα. Άλλο κριτήριο το δημόσιο συμφέρον και οι τρόποι εκτέλεσης των δραστηριοτήτων από την εταιρεία.
Μιλώντας στο Sigma, ο μηχανικός πετρελαίου και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Daligas, τόνισε τη σημασία του να δημιουργηθούν νέοι επιστήμονες στον τομέα της ενέργειας ώστε να μπορούν να διαχεριστούν το ζήτημα στο μέλλον.
Σημείωσε επίσης ότι είναι σημαντικό οι όποιες αποφάσεις να παρθούν με γνώμονα το 2030, χρονολογία ορόσημο για τον τομέα της ενέργειας για την ΕΕ. Τα όποια οφέλη θα μπορούν να αξιολογηθούν όταν θα μπορούμε να δούμε τους όρους των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί τόνισε.

http://www.energypress.gr/news/copyApofash-gia-adeies-se-tessera-oikopeda-ths-AOZ

No comments: