Monday 19 November 2012

Μικρότερο ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία, μέσω ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ και ΕΦΚ

Σοβαρή ελάφρυνση στα ενεργειακά κόστη της βιομηχανίας θα φέρουν – εφόσον τελικά εφαρμοστούν – οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των πρόσθετων τελών και φόρων που σήμερα επιβάλλονται στους βιομηχανικούς καταναλωτές. Πρόκειται για χρεώσεις που μεταφράζονται σε δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στους ενεργειακούς λογαριασμούς των βιομηχανικών πελατών και οι οποίες – ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης – υπονομεύουν τις προσπάθειες που καταβάλει η βιομηχανία εν μέσω σφοδρής κρίσης.  Ήδη η ΡΑΕ έχει ήδη ξεκινήσει διαβούλευση και προχωρά στην τροποποίηση του τρόπου υπολογισμού του τέλους ΕΤΜΕΑΡ και όπως όλα δείχνουν, προσανατολίζεται στο να κάνει δεκτό το αίτημα της βιομηχανίας να εφαρμοστεί το περίφημο Αυστριακό μοντέλο. Μάλιστα στην ημερίδα της περασμένης Πέμπτης έγινε ειδική μνεία στο θέμα, με τους εκπροσώπους του Ρυθμιστή να δηλώνουν ότι προχωράει η εφαρμογή του αυστριακού μοντέλου και όχι μόνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες το συγκεκριμένο μοντέλο εξετάζεται να εφαρμοστεί και για τη μεθοδολογία υπολογισμού και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (τις περίφημες ΥΚΩ), αυξάνοντας σημαντικά την αναμενόμενη ελάφρυνση για τους ενεργοβόρους καταναλωτές ενέργειας.
Αυστριακό μοντέλο

Σημειώνεται ότι στη διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη μεθοδολογία υπολογισμού του τέλους ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί πρόταση του ρυθμιστή να υιοθετηθεί το λεγόμενο Αυστριακό μοντέλο σύμφωνα με το οποίο διαφοροποιείται ο καταμερισμός του κόστους ανά κατηγορία καταναλωτή. Οι δαπάνες για τις ΑΠΕ, σύμφωνα με το ίδιο μοντέλο ανακτώνται μέσω δύο χρεώσεων: μία πάγια χρέωση και μία ενεργειακή χρέωση. Για τον υπολογισμό των χρεώσεων λαμβάνονται υπόψη παράμετροι όπως οι χρεώσεις συστήματος και δικτύου ενώ καταργείται και το πλαφόν. Επί της ουσίας το Αυστριακό μοντέλο συνίσταται σε ενιαίο συντελεστή για όλους τους καταναλωτές ως ποσοστό του κόστους δικτύου μεταφοράς και διανομής.
Εφόσον δε η συγκεκριμένη μεθοδολογία υπολογισμού επεκταθεί και στις ΥΚΩ τότε αναμένεται να βελτιωθούν περαιτέρω τα δεδομένα για τους μεγάλους καταναλωτές.
ΕΦΚ
Ένα άλλο θέμα που «καίει» τη βιομηχανία και για το οποίο εξετάζονται διάφορες λύσεις, αφορά στη φορολογία και ειδικότερα στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο. Τονίζεται ότι τόσο ο ΕΦΚ στο ρεύμα όσο και η πρόσφατη επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο (με τον υψηλότερο μάλιστα συντελεστή που προβλέπεται από την ΕΕ), αυξάνουν σημαντικά τα κόστη και συνιστούν πλήγμα για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας. Ο  ρυθμιστής, λοιπόν, εξετάζει μεταξύ άλλων και το λεγόμενο Ολλανδικό μοντέλο, για τον καθορισμό του ΕΦΚ στα ενεργειακά αγαθά. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα εφαρμόζονται στην Ολλανδία, το ύψος του Ειδικού Φόρου είναι κλιμακωτό και όχι ενιαίο, με τις υψηλότερες χρεώσεις να επιβάλλονται στις χαμηλές καταναλώσεις ενώ όσο ανεβαίνει η κατανάλωση τόσο μειώνεται και ο ΕΦΚ.

http://www.energypress.gr/news/Mikrotero-energeiako-kostos-sth-biomhhania-mesw-telos-ETMEAR-YKW-kai-EFK

No comments: