Wednesday 7 November 2012

Πολωνία: Ελπίδες για φωτοβολταϊκό "boom" με το νέο σύστημα επιδοτήσεων

Ελπίδες για σημαντική ανάπτυξη της αγοράς φωτοβολταϊκών της Πολωνίας έχει δημιουργήσει η αναδιάρθρωση του συστήματος επιδοτήσεων που σχεδιάζει η χώρα, η οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αναμένεται να προσφέρει σημαντικά οικονομικά κίνητρα τόσο για τα μικρά όσο και για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά.
Η παραπάνω άποψη διατυπώθηκε με τον πλέον σαφή τρόπο σε workshop με θέμα «Τα φωτοβολταϊκά στην Πολωνία» που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, με εμπειρογνώμονες του κλάδου να προβλέπουν ότι το νέο ενεργειακό νομοσχέδιο θα καταστήσει τη χώρα μια ιδιαίτερα ελκυστική αγορά για τους επενδυτές ηλιακής ενέργειας.
«Όλοι περιμένουν το νέο νόμο», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Gzegorz Wisniewski, εκ μέρους του ενεργειακού ινστιτούτουτης Πολωνίας, ΙΕΟ.
Προς το παρόν η πολωνική αγορά φωτοβολταϊκών είναι ακόμη αρκετά περιορισμένη, καθώς μόνο 1 φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 1 μεγαβάτ, έχει συνδεθεί στο δίκτυο, ενώ και οι μικρότερες μονάδες δεν ξεπερνούν σε ισχύ τα 2,3 μεγαβάτ.

Μέχρι στιγμής έχουν συζητηθεί διάφορα σχέδια όσον αφορά τις επιδοτήσεις των ΑΠΕ στη χώρα, ωστόσο, κανένα από αυτά δεν έχει σταλεί στο κοινοβούλιο.
Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες πληροφορίες, κατά πάσα πιθανότητα τα μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα, έως 100 κιλοβάτ θα επιδοτούνται με το σύστημα feed in tariff, και μάλιστα με ιδιαίτερα γενναιόδωρες τιμές ενώ για τα μεγαλύτερα συστήματα προβλέπεται η υιοθέτηση του συστήματος των πράσινων πιστοποιητικών.

http://www.energypress.gr/news/Polwnia:-Elpides-gia-fwtoboltaiko-boom-me-to-neo-systhma-epidothsewn

No comments: