Sunday 18 November 2012

Το υψηλότερο πρόστιμο στην ιστορία “κατοχυρώνει” η BP

Ο πετρελαϊκός όμιλος BP θα πληρώσει τη μεγαλύτερη αποζημίωση που έχει ορίσει – χωρίς δίκη – ποινικό δικαστήριο στην αμερικανική Ιστορία, για την περιβαλλοντική καταστροφή στον κόλπο του Μεξικού. Η απόφαση του δικαστηρίου τέθηκε στο πλαίσιο μιας εξωδικαστικής συμφωνίας προς τις αρχές των ΗΠΑ.
Ήδη είχε υπάρξει η συμφωνία για την αποζημίωση των πολιτών οι οποίοι θα πάρουν ένα μεγάλο μερίδιο του ποσού, ενώ η αποζημίωση που καλείται να πληρώσει η πετρελαιοβιομηχανία είναι υπερτριπλάσια από τη μεγαλύτερη αντίστοιχη αποζημίωση που είχε καταβληθεί μέχρι σήμερα από τον φαρμακευτικό όμιλο Pfizer που ανερχόταν στο 1,3 δισ. δολάρια.
Το αστρονομικό αυτό ποσό έρχεται να προστεθεί στα 38,1 δισ. δολάρια που έχει διαθέσει η BP για τη δημιουργία ταμείου αποζημίωσης των πληγέντων. Η εταιρεία θα ενισχύσει τώρα το ταμείο με ακόμα 3,85 δισ. δολάρια.

Στο πλαίσιο του συμβιβασμού η BP δήλωσε ένοχη για 11 περιστατικά αμέλειας, τα οποία αφορούν το θάνατο 11 εργαζόμενων στην πλατφόρμα Deepwater Horizon, ένα πλημμέλημα που αφορά τη νομοθεσία για τη ρύπανση των νερών, ένα πλημμέλημα που αφορά τη νομοθεσία για τα μεταναστευτικά πτηνά και ένα κακούργημα που αφορά την παρεμπόδιση του Κογκρέσου.
Σύμφωνα με πηγή του Associated Press, δύο στελέχη της εταιρείας ενδέχεται να συλληφθούν κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία. Για συλλήψεις κάνει λόγο και το BBC.
Έντεκα εργαζόμενοι σκοτώθηκαν στην έκρηξη που κατέστρεψε την υπεράκτια πλατφόρμα Deepwater Horizon το 2010. Η διαρροή που ακολούθησε συνεχίστηκε για σχεδόν τρεις μήνες και προκάλεσε τη χειρότερη πετρελαιοκηλίδα στην αμερικανική ιστορία.

http://www.greenbusiness.gr/22687/%CF%84%CE%BF-%CF%85%CF%88%CE%B7%CE%BB%C F%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B9%CF%83%CF%84% CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1/

No comments: