Friday 16 November 2012

Μειώνεται το Cost Recovery, αλλαγές στα ΑΔΙ – όλα όσα ειπώθηκαν στην ημερίδα της ΡΑΕ

Από το καλοκαίρι του 2013 θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου υβριδικού σχήματος της αγοράς , με δυνατότητα προαγοράς ισχύος (forward curves) ενώ νωρίτερα από τις αρχές του 2013 θα ισχύσει το πρώτο πακέτο αλλαγών  στους μεταβατικούς μηχανισμούς της αγοράς.
Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα της χθεσινής ημερίδας κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι προτάσεις της ΡΑΕ για τις αλλαγές στη χονδρεμπορική αγορά με αιχμή του δόρατος τρία κύρια ζητήματα: τις δημοπρασίες ρεύματος (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ του EnergyPress) και τις αλλαγές σε ΑΔΙ και Cost Recovery.
 
Cost Recovery

Η πιο σημαντική και πιο άμεση αλλαγή αφορά στον περίφημο μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους. Το θέμα αφορά πρωτίστως τους ΙPPS και όπως επισημάνθηκε από την πλευρά του ΕΣΑΗ, το cost recovery είναι αποτέλεσμα της στρέβλωσης της αγοράς και δεν αποτελεί το ίδιο στρέβλωση. Αλλά και η πλευρά της ΔΕΗ ανέφερε ότι δε ζητεί την άμεση κατάργηση του μηχανισμού αλλά την άρση του σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Έτσι με βάση την πρόταση της ΡΑΕ από 1ης Ιανουαρίου του 2013 το Cost Recovery από το 10% του μεταβλητού κόστους μειώνεται στο 5%. Από 1/1/2014 από 5% γίνεται 2%, με τη μείωση αυτή ωστόσο να έχει ως προαπαιτούμενο να έχουν προχωρήσει τα άλλα μέτρα για τον εξορθολογισμό και την άρση των στρεβλώσεων της αγοράς. Τέλος η προοπτική είναι μέσα στο 2014 και εάν έχει λειτουργήσει με επιτυχία το νέο μοντέλο της αγοράς, να υπάρξει κατάργηση του μηχανισμού με αναθεώρηση του κανόνα του 30% (δηλαδή η δυνατότητα που υπάρχει σήμερα το 30% της παραγωγής μιας μονάδας να προσφέρεται σε τιμή κάτω του κόστους).
 
ΑΔΙ

Αλλαγές όμως έρχονται και στα ΑΔΙ στα οποία, σύμφωνα με την πρόταση της ΡΑΕ θα υπάρξει αναδιανομή, χωρίς όμως αύξηση του τελικού ποσού που πληρώνουν οι προμηθευτές και άρα οι καταναλωτές. Σύμφωνα λοιπόν με την πρόταση της ΡΑΕ, τα ΑΔΙ θα παραμείνουν σε ισχύ και θα αποκτήσουν ακόμη σημαντικότερο ρόλο κυρίως σε ένα περιβάλλον υψηλής διείσδυσης των ΑΠΕ. Έτσι από την 1/1/2013 θα δημιουργηθεί και ένας δεύτερος μηχανισμός (μηχανισμός διασφάλισης εφεδρειών) που θα αφορά ευέλικτες μονάδες αερίου για τις οποίες θα εκδίδονται επιπλέον αποδεικτικά.
Έτσι θα εκδοθούν συνολικά 14 χιλιάδες ΑΔΙ των οποίων η τιμή θα μειωθεί στις 32 χιλιάδες ευρώ το MW(σήμερα υπάρχουν 10 χιλιάδες ΑΔΙ με 45 χιλιάδες ευρώ το MW). Η κατανομή θα γίνει ως εξής: 10 χιλιάδες θα μοιραστούν σε όλες τις μονάδες που λαμβάνουν και σήμερα ΑΔΙ ενώ 4 χιλιάδες θα πάνε στις ευέλικτες μονάδες αερίου. Δηλαδή το έσοδο για μια λιγνιτική μονάδα θα μειωθεί κατά 13 χιλιάδες ευρώ ανά MW, ενώ για μια ευέλικτη μονάδα αερίου θα αυξηθεί κατά 19 χιλιάδες ευρώ το MW (δύο ΑΔΙ των 32 χιλιάδων το MW). Στόχος των αλλαγών στα ΑΔΙ είναι να υιοθετηθεί η τάση που επικρατεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για την υποστήριξη των ευέλικτων μονάδων που μπορούν να λειτουργήσουν ως back up σε καθεστώς υψηλής διείσδυσης των ΑΠΕ,  διασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος.
Σημειώνεται επίσης ότι με βάση το σχεδιασμό προωθείται η απόσυρση των παλιών μονάδων της ΔΕΗ και ειδικότερα οι μονάδες Λαύριο 1,2 Αλιβέρι 3,4 και Αγ. Γεώργιος (Κερατσίνι).
Οι τοποθετήσεις
Από σήμερα ή από τη Δευτέρα το αργότερο θα τεθεί σε λειτουργία ειδικό site προκειμένου να ξεκινήσει ο τελευταίος γύρος της διαβούλευσης, με δυνατότητα online σχολιασμού των προτάσεων για τις αλλαγές.
Χθες πάντως το κλίμα ήταν εξαιρετικό και το γενικότερο συμπέρασμα ήταν ότι για πρώτη φορά όλοι οι φορείς της αγοράς έκατσαν σε ένα τραπέζι και συζήτησαν για τα φλέγοντα θέματα. Ακόμη και στα σημεία όπου εκδηλώθηκαν διαφωνίες, η αντιπαράθεση ήταν σε σοβαρό επίπεδο και με επιχειρήματα. Εκείνο που απομένει, λένε πηγές της αγοράς που συμμετείχαν είναι να εφαρμοστούν στην πράξη όσα προτείνονται, δηλαδή το ΥΠΕΚΑ να καταλήξει στις τελικές επιλογές του και μετά να μπούμε στη φάση της υλοποίησης.
Πάντως και χθες φάνηκε ότι το φλέγον πρόβλημα της αγοράς είναι η ρευστότητα και ότι ακόμη και σήμερα αυξάνεται το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα τελευταία μέτρα (έκτακτη εισφορά) το έλλειμμα στα τέλη Οκτωβρίου ξεπέρασε 400 εκατ. ευρώ και ως εκ τούτου είναι επείγουσα ανάγκη να υπάρξει προσοχή στο θέμα της ρευστότητας τόσο με αξιοποίηση των λογαριασμών της Energa & της Hellas Power όσο και με την άμεση εκταμίευση του δανείου της  ΕΤΕΠ προς τη ΔΕΗ.
Ως προς τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων στην ημερίδα ενδεικτικά να αναφέρουμε τα εξής:
Ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ  Μ. Θωμαδάκης αναφέρθηκε στην αγορά της  Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στο γεγονός ότι η ελληνική αγορά βρίσκεται πιο μπροστά σε επίπεδο απελευθέρωσης σε σχέση με άλλες γειτονικές, γεγονός που ανοίγει ευκαιρίες για εξαγωγές ηλεκτρισμού και φ. αερίου.
Από την πλευρά του ΛΑΓΗΕ ο κ. Φιλίππου αναφέρθηκε στο έλλειμμα ενώ κατέθεσε και πρόταση δημιουργίας επιτροπής ειδικών για το θέμα. Επίσης σημείωσε ότι ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ έχουν προχωρήσει πολύ στη διαμόρφωση συνθηκών για το target model ώστε να συμμορφωθούν στα χρονοδιαγράμματα του ευρωπαίου διαχειριστή.
Σε θέματα του target model και στις προσπάθειες ΑΔΜΗΕ να συνδράμει στην αγορά του αναφέρθηκε ο πρόεδρος του διαχειριστή Γ. Κουτζούκος.
Ο αν. διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ  Κ. Θέος αλλά και στελέχη των τομέων Παραγωγής και Προμήθειας που παρέστησαν στην ημερίδα έθεσαν θέμα κοστοστρέφειας του τομέα προμήθειάς της εταιρείας σημειώνοντας ότι το τελικό της κόστος της ΔΕΗ εκφράζεται στην προμήθεια και όχι στην παραγωγή. Η ΔΕΗ αρνήθηκε ότι υπάρχει πλεόνασμα παραγωγού λιγνίτη. Επίσης τονίστηκε ότι η ΔΕΗ έχει μειώσει κατά 800 εκατ. το μισθολογικό της κόστος και δεν υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω μείωσης

Η πλευρά του ΕΣΑΗ ανέφερε ότι πρέπει οι αλλαγές στην αγορά και ιδιαίτερα στους μεταβατικούς μηχανισμούς να γίνουν με μεγάλη προσοχή και μελέτη και μόνο εφόσον έχει πράγματι προχωρήσει ο εξορθολογισμός της αγοράς.
Η πλευρά της βιομηχανίας θεωρεί ότι είναι θετικό ότι υπάρχει πολιτική βούληση να προχωρήσουμε σε αλλαγές για την πρόσβαση της βιομηχανίας σε χαμηλό κόστος ενέργειας. Επίσης αξιολογούνται ως θετικές οι δηλώσεις που έγιναν για υιοθέτηση του αυστριακού μοντέλου στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ αλλά και η επέκταση του μοντέλου και στις ΥΚΩ. Επίσης η βιομηχανία παρακολούθησε με προσοχή τη δήλωση ότι θα γίνουν προτάσεις και για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.
Η πλευρά της ΛΑΡΚΟ και της Αλουμίνιον έθεσαν θέμα διακοπτόμενων συμβάσεων και reverse ΑΔΙ (δηλαδή για αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν την ισχύ τους).
Οι εκπρόσωποι των ΑΠΕ (Π. Παπασταματίου, Σ. Λουμάκης) εξέφρασαν την ικανοποίησή τους γιατί ξεκίνησε η συζήτηση για τον εξορθολογισμό της αγοράς, ενώ ο επικεφαλής του ΣΠΕΦ ανέφερε ότι πλέον η βιομηχανία των φ/β έχει επενδύσει περισσότερα κεφάλαια από τους θερμικούς παραγωγούς.
Τέλος ο κ. Ε. Δοντάς εκ μέρους των καταναλωτών μέσης τάσης αναφέρθηκε στα προβλήματα των μεσαίων βιομηχανικών καταναλωτών,  υπογραμμίζοντας ότι τα τιμολόγια της ΜΤ δεν επιδοτούν άλλα τιμολόγια.

http://www.energypress.gr/news/Meiwnetai-to-Cost-Recovery-allages-sta-ADI-ola-osa-eipw thhkan-sthn-hmerida-ths-RAE

No comments: