Tuesday 27 November 2012

ΔΕΠΑ: Το Country Risk πιο σημαντικό για τους υποψήφιους επενδυτές από ότι οι οφειλές των ηλεκτροπαραγωγών

Τις προοπτικές των αποκρατικοποιήσεων της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ ανέλυσαν σήμερα οι Γ. Παπαρσένος και Σ. Παλαιογιάννης από το βήμα του συνεδρίου Energy and Money που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική κατάσταση και τις δυνατότητες της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, ενώ δεν παρέλειψαν να μιλήσουν για την γενικότερη κατάσταση στην εγχώρια αγορά, αλλά και για τις ευθύνες της Ε.Ε. σε ορισμένα θέματα.

Ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Σπύρος Παλαιογιάννης, υπογράμμισε ότι το τι θέλει η χώρα μας στις αποκρατικοποιήσεις δεν ταυτίζεται απαραίτητα με αυτό που επιδιώκουν οι υποψήφιοι επενδυτές, αλλά σε κάθε περίπτωση καλό είναι να συγκλίνουν αυτές οι δύο πλευρές. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η συμμετοχή στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο αναμενόταν, αλλά και πάλι τόσο η εταιρεία, όσο και το κράτος μπορούν να επωφεληθούν από την είσοδο μιας εταιρείας, όπως είναι για παράδειγμα η Gazprom, η οποία μπορεί να προσφέρει φθηνότερες τιμές για το αέριο, κεφάλαια και μεταφορά τεχνογνωσίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Παπαρσένος, διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, στάθηκε ιδιαίτερα στο τι προσφέρει η εταιρεία στους υποψήφιους επενδυτές. Από τη μια τα εξασφαλισμένα κέρδη σε βάθος χρόνου δημιουργούν ικανοποιητικές αποδόσεις και από την άλλη το νεαρό σε ηλικία δίκτυο φυσικού αερίου καθιστά τον ΔΕΣΦΑ μια ασφαλή επένδυση. Επίσης, ο κ. Παπαρσένος σχολίασε ότι η απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου οδήγησε σε αύξηση τα έσοδα του ΔΕΣΦΑ, άρα είναι και αυτός ένας θετικός παράγοντας.

Τέλος, ο κ. Παπαρσένος αναφέρθηκε και στην χρηματοδότηση των έργων που πραγματοποιεί ο ΔΕΣΦΑ, η οποία προέρχεται κατά κύριο λόγο από την Ε.Ε. Τόνισε ότι από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα παρατηρούνται επιπλοκές με την χρηματοδότηση αυτή και πρόσφατα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης αποδεσμεύτηκε τελικά δάνειο ύψους 30 εκατ. ευρώ, το οποίο θα τονώσει οικονομικά την εταιρεία.

Αναφορικά με την ευρύτερη εικόνα στην εγχώρια αγορά ενέργειας και το ντόμινο οφειλών που παρατηρείται, ο κ. Παλαιογιάννης υπογράμμισε ότι αν η ΔΕΠΑ δεν είχε τη δυνατότητα να δώσει πίστωση στους ηλεκτροπαραγωγούς, τότε το σύστημα θα είχε καταρρεύσει με ότι συνέπειες εμπεριέχει αυτό. Με άλλα λόγια, η ΔΕΠΑ λειτούργησε σαν τράπεζα κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζήτημα των οφειλών δεν είναι το πρωταρχικό όταν μιλάμε για ξένους επενδυτές και για το ενδιαφέρον αυτών για την ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ. Περισσότερη έμφαση δίνουν στο λεγόμενο country risk, το οποίο δρα πολύ πιο αποτρεπτικά.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=64211

No comments: