Friday 9 November 2012

Καθυστερήσεις για το πρόγραμμα Desertec λόγω Ισπανίας

Το φιλόδοξο πρόγραμμα Desertec, που οραματίζεται να υλοποιήσει μεγάλες εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας στη Βόρεια Αφρική, αναγκάστηκε να αναβάλει την έναρξη του πρώτου σχεδίου, ισχύος 150 MW στο Μαρόκο, επειδή η Ισπανία δεν έχει συμφωνήσει ακόμα για τις λεπτομέρειες και δεν έχει υπογράψει το μνημόνιο συνεργασίας που θα θέσει τους κανόνες για τη μεταφορά της ενέργειας προς την Ευρώπη.
Το έργο αφορά σταθμό συγκεντρωμένης ηλιοθερμίας ( CSP) και εξαρτάται πλέον από την συγκατάβαση της Μαδρίτης, τη στιγμή που η Γερμανία, το Μαρόκο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο εμφανίζονται πρόθυμες να στηρίξουν το όλο σχέδιο.
Σύμφωνα με στέλεχος του Desertec, το μνημόνιο συνεργασίας ήταν να ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα, αλλά οι αντιρρήσεις της Ισπανίας οδηγούν μάλλον σε αναβολή. «Ελπίζουμε να το ανακοινώσουμε σε μερικές εβδομάδες», τόνισε σχετικά ο εκπρόσωπος.

Παρά τις καθυστερήσεις, το Desertec εμφανίζεται αισιόδοξο για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος, παρά την Αραβική Άνοιξη και την έξαρση του ακραίου ισλαμισμού που παρατηρείται σε ορισμένες χώρες της περιοχής. Σημειώνεται, τέλος, ότι στο Μαρόκο σχεδιάζεται επίσης ηλιοθερμικό 160 MW από σαουδαραβικό όμιλο, καθώς και υβριδικό πάρκο 100 MW από γερμανική εταιρεία. 

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=63565

No comments: