Wednesday 14 November 2012

Στο πράσινο ντίζελ ποντάρει η Ιταλική Eni

Εν μέσω αρνητικών συνθηκών οικονομικά, η ιταλική Eni επενδύει σημαντικά ποσά ώστε να παράγει «πράσινο» ντίζελ στο διϋλιστήριό της στη Βενετία, χρησιμοποιώντας τεχνολογία της αμερικανικής εταιρείας UOP. Η Eni σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη μονάδα ως παράδειγμα για να επεκτείνει την παραγωγή αυτού του είδους καυσίμου και στην υπόλοιπη χώρα.
Η διαδικασία ονομάζεται UOP/ Eni Ecofining και έχει αναπτυχθεί από κοινού από τις δύο εταιρείες. Σύμφωνα με σχετικά έγγραφα, δεν απαιτεί υψηλές θερμοκρασίες ή πιέσεις, ενώ το τελικό προϊόν είναι πανομοιότυπο με το παραδοσιακό ντίζελ. «Η διαδικασία μετατροπής του πράσινου ντίζελ διεξάγεται σε ήρεμες συνθήκες και ενσωματώνεται εύκολα στα υπάρχοντα διϋλιστήρια», τονίζει η UOP.

Για την παραγωγή χρησιμοποιούνται έλαια από συμβατικούς καρπούς βιοκαυσίμων, όπως η σόγια, αλλά μπορούν να συμπεριληφθούν και πηγές, όπως η άλγη, ακόμη και τα ζωικά απόβλητα. Οι ποσότητες αυτές σε πρώτη φάση δέχονται πίεση και διοχετεύεται υδρογόνο, ενώ στη συνέχεια μεταφέρονται σε δεύτερο αντιδραστήρα για περαιτέρω επεξεργασία. Στην φάση αυτή παράγεται προπάνιο, νερό και διοξείδιο του άνθρακα, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί το επόμενο στάδιο το οποίο αποφέρει πρόσθετα υποπροϊόντα.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=63736

No comments: