Monday 19 November 2012

Ουκρανία: Μειώνει τις εισαγωγές αερίου από Ρωσία-Με δικαστήρια απειλεί η Gazprom

Η Ουκρανία θα εισάγει συνολικά 26 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία το 2012, λιγότερο κατά 1 δις κ.μ. που αναμενόταν αρχικά, λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού της χώρας, Yuriy Boyko.
Η Ουκρανία, η οποία εισήγαγε 40 δις κ.μ ρωσικού φυσικού αερίου το 2011, επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία,  μετά την άρνηση της  Μόσχας – έπειτα από δύο χρόνια συνομιλιών- να μειώσει τις τιμές.

Ο Vadym Chuprun, αναπληρωτής επικεφαλής της εθνικής εταιρείας ενέργειας Naftogaz Ukrayiny, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ουκρανία θα μειώσει τις εισαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου σε 20 bcm το 2013, από 24,5 Bcm που αρχικά υπολόγιζε.
Η Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη αγορά για τις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου και οποιαδήποτε σημαντική μείωση των εισαγωγών μπορεί να έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην Gazprom, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Η Gazprom αντέδρασε στα σχέδια για μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου, ενώ απείλησε να οδηγήσει τη χώρα στο δικαστήριο βασιζόμενη στη 10-ετή σύμβαση που υπέγραψε το 2009. Σύμφωνα με αυτή η Ουκρανία είχε συμφωνήσει να εισάγει τουλάχιστον 50 Bcm φυσικού αερίο κάθε χρόνο.

Από την πλευρά της η Ουκρανική κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στο δικαστήριο.

http://www.energypress.gr/news/Oykrania:-Meiwnei-tis-eisagwges-aerioy-apo-Rwsia-Me-dikasthria-apeilei-h-Gazprom

No comments: