Friday 9 November 2012

Πονοκέφαλος και για ΔΕΗ η εισφορά- Tέλη Νοεμβρίου ο διαγωνισμός για Μεγαλόπολη

Πονοκέφαλο και στους «μεγάλους» όπως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη διενέργεια του νέου διαγωνισμού κατασκευής του φωτοβολταικού της Μεγαλόπολης (50 ΜW), προκαλεί η επιβολή της έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου στις ΑΠΕ.
Η προκήρυξη του νέου διαγωνισμού βρίσκεται στην τελική ευθεία -ως γνωστόν ο προηγούμενος τινάχτηκε στον αέρα λόγω αδυναμίας εξασφάλισης χρηματοδότησης – τα στελέχη της ΔΕΗΑΝ ωστόσο δεν κρύβουν ότι πέραν όλων των άλλων (country risk, διεθνής κρίση, κλπ) θα έχουν να αντιμετωπίσουν και την εισφορά, που στη συγκεκριμένη περίπτωση μεταφράζεται σε απώλεια «με το καλημέρα» του 30% από τα μελλοντικά έσοδα του έργου.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη ; Ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό δεδομένου ότι μιλάμε για έργο της τάξης των 50 MWp, με ετήσια παραγωγή ενέργειας 70 εκατομμύρια κιλοβατώρες. Δεδομένου ότι έχει κλειδώσει υψηλή ταρίφα, της τάξης των 39,2 λεπτών / KWh, τα έσοδα του Δημοσίου από την εισφορά θα είναι κάποια εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
 
Όρος η εξασφάλιση χρηματοδότησης

Βέβαια, το νούμερο ένα στοίχημα της ΔΕΗΑΝ είναι η εξασφάλιση των κεφαλαίων για την κατασκευή των πάρκων. Αντίθετα απ’ ότι σε αυτόν που ναυάγησε, στο νέο διαγωνισμό η διασφάλιση χρηματοδότησης του έργου θα αποτελεί όρο συμμετοχής και αξιολόγησης όσων τελικά συμμετάσχουν. Δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι κατασκευαστές – εργολάβοι θα πρέπει να προτείνουν και τρόπο – πηγή χρηματοδότησης του έργου. Το πώς θα διατυπώνεται αυτό στη προκήρυξη δεν είναι ακόμη σαφές, και στη ΔΕΗΑΝ εξετάζουν διάφορες εναλλακτικές. Το γεγονός ωστόσο αυτό, κάνει κάποιους να «βλέπουν» κινεζικό ενδιαφέρον για το έργο, καθώς είναι γνωστό ότι οι Κινέζοι διαθέτουν τη στήριξη των τραπεζών τους και «χτυπούν» έργα με βασικό σκοπό να προωθήσουν τον φωτοβολταϊκό εξοπλισμό των εργοστασίων τους.
Κατά τα λοιπά, και πέραν της έκτακτης εισφοράς, το έργο παραμένει το ίδιο. Με «κλειδωμένη» τιμή 39,2 λεπτά / KWh, αποτελεί ένα από τα λιγοστά στην Ελλάδα με τόσο υψηλή ταρίφα. Βέβαια, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την εταιρεία. Με βάση τα μέχρι πρότινος δεδομένα, η συγκεκριμένη ταρίφα ήταν κλειδωμένη μέχρι και το φθινόπωρο του 2013.

Υπενθυμίζουμε πως όταν καταρτίστηκαν οι όροι του προηγούμενου διαγωνισμού και παρά το γεγονός ότι ακόμη η κρίση δεν είχε αφήσει τόσο έντονα σημάδια στο τραπεζικό σύστημα, είχε ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν μια ενδεικτική χρηματοδότηση. Φυσικά στην πράξη, όλα τα παραπάνω ακυρώθηκαν εξαιτίας της κρίσης, ενώ ακόμη και όταν ζητήθηκε η συνδρομή του μειοδότη, δεν κατέστη εφικτό να χρηματοδοτηθεί το έργο.
Συζητήσεις είχαν γίνει μεταξύ άλλων με κινεζικές τράπεζες, την Εθνική, την Παρευξείνια αλλά και την ΕΤΕΠ. Καθώς λοιπόν στις συζητήσεις που έγιναν με τράπεζες υπήρξε αδυναμία εξεύρεσης κεφαλαίων, κρίθηκε ως επιβεβλημένο στο νέο διαγωνισμό να συμπεριληφθεί ρητός όρος για τη χρηματοδότηση.

http://www.energypress.gr/news/Ponokefalos-kai-gia-th-DEHAN-h-eisfora-telh-Noembrioy-o-diagwnismos-no2-gia-th-Megalopolh

No comments: