Wednesday 26 December 2012

Έργο Biogaia για το βιοαέριο στην Πάτρα

Το έργο Biogaia με τίτλο «Ανάπτυξη Αειφόρων Στρατηγικών Βιοαερίου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αγροκτηνοτροφικών Αποβλήτων υλοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα-Ιταλία 2007-2013, σαν συνέχεια του έργου Agroenergy, στοχεύοντας στην αύξηση της παραγωγής βιοαερίου μέσω της ορθολογικής διαχείρισης των υγρών και στερεών αγροτοβιομηχανικών αποβλήτων της Αχαΐας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Σε τοπικό επίπεδο για την αξιοποίηση των αποβλήτων, θα χρησιμοποιηθεί η πιλοτική μονάδα επεξεργασίας στη Β.Ι.Π.Ε Πατρών, ιδιοκτησίας της Περ. Δυτικής Ελλάδας.
Η σημαντικότητα του έργου συνοψίζεται σε δύο κύριους άξονες:
- το όφελος για τη διατήρηση του περιβάλλοντος με την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων που προτείνεται, και
- η χρήση αναερόβιας χώνευσης για την παραγωγή βιοαερίου, καθώς και η παραγωγή εδαφοβελτιωτικού και νερού άρδευσης, που αποτελούν χρήσιμες πρώτες ύλες για τον γεωργικό τομέα.

Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν συνολικά 7 εταίροι μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Το Πανεπιστήμιο Πατρών (Τμήμα Χημικών Μηχανικών) αποτελεί τον επικεφαλής εταίρο του έργου ενώ η Νομαρχιακή Επιχείρηση Ανάπτυξης (ΝΕΑ), η Αναπτυξιακή Αιτωλοακαρνανίας (ΑΝΑΙΤ Α.Ε), η Περιφέρεια Ηπείρου (Πρέβεζα, Άρτα), η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Κεφαλονιά, Ιθάκη) το Laser Center (Bari) και η Επαρχία του Bari συγκροτούν το υπόλοιπο εταιρικό σχήμα.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 1.406.000 €, διάρκεια 24 μήνες και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Ιταλίας

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=65187

No comments: