Monday 24 December 2012

Μείωση του take or pay στην προμήθεια αερίου ζητά η ΕΒΙΚΕΝ

Τη μείωση ή κατάργηση της ρήτρας take or pay από τις συμβάσεις Φυσικού Αερίου με την ΔΕΠΑ ως καταχρηστικού όροου  που εμποδίζει το άνοιγμα της αγοράς, ζητάει με επιστολή της προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού την οποία στέλνει και στη ΡΑΕ, στον κ. Παπαγεωργίου και στην ίδια τη ΔΕΠΑ η Ένωση Βιομηχανιών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ).
Η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί ότι οι συμβάσεις των βιομηχανιών με την ΔΕΠΑ πρέπει να αναθεωρηθούν  όσον αφορά τον όρο take or pay, υποστηρίζοντας ότι ο όρος αυτός είναι καταχρηστικός. Σύμφωνα με όσα υποστρηρίζει, εάν δεν απαληφθεί από τις συμβάσεις, ή τουλάχιστον δεν μειωθεί από το 80% στο 30 - 40% δεν πρόκειται να ανοίξει η αγορά. Και τούτο διότι δεν θα μπορεί επί παραδείγματι μια βιομηχανία να πάρει spot  φορτία από κάποιον ανταγωνιστή της ΔΕΠΑ, καθώς αυτό θα το «πληρώσει ακριβά» λόγω της ρήτρας 80% take or pay .

Σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας, οι ποσότητες που προμηθεύονται οι επιλέγοντες βιομηχανικοί πελάτες  είναι μόλις το 10% του συνόλου. Αυτό σημαίνει ότι για τη ΔΕΠΑ η επίπτωση από μια πιθανή μείωση της ρήτρας take or pay από το 80% θα είναι τελικά ασήμαντη, ενώ αντίθετα για τις ίδιες τις βιομηχανίες πρόκειται για μια σημαντική διαφοροποίηση.
Για να αντικρούσει το επιχείρημα ότι, εάν ενταχθούν οι δημοπρασίες αερίου  στο take or pay οι βιομηχανίες θα δεθούν στο «άρμα» της ΔΕΠΑ, η ΕΒΙΚΕΝ υποστηρίζει ότι, αντίθετα, ο όρος  του take or pay στις συμβάσεις είναι αυτός που κύρια «δένει» τις βιομηχανίες στο  «άρμα» της ΔΕΠΑ. 

http://www.energypress.gr/news/Meiwsh-toy-take-or-pay-sthn-promhtheia-aerioy-zhta-h-EBIKEN

No comments: