Wednesday 26 December 2012

Κύπρος: Εντός του Ιανουαρίου οι υπογραφές για τα οικόπεδα – Αισιοδοξία από Total για ύπαρξη μεγάλου κοιτάσματος πετρελαίου

Οι διαπραγματεύσεις της Κύπρου με τις εταιρείες και τις κοινοπραξίες που επιλέγηκαν για να αναλάβουν τις έρευνες υδρογονανθράκων προχωρούν ομαλά, με στόχο να ολοκληρωθούν μέσα στον Ιανουάριο με την υπογραφή συμφωνιών για τα πέντε διαφορετικά οικόπεδα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή της Κύπρου, η εβδομάδα που διανύουμε θεωρείται καθοριστική για τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, αφού την Παρασκευή θα μεταβεί στο νησί η αντιπροσωπεία της κοινοπραξίας Eni- Kogas, ενώ στις 7 Ιανουαρίου ακολουθεί η αντίστοιχη της γαλλικής Total.
Ο ίδιος ο υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης, δήλωσε σχετικά στη Βουλή ότι εντός Ιανουαρίου θα υπογραφούν συμβόλαια για πέντε οικόπεδα:
- Το δύο, το τρία και το εννέα που διεκδίκησε η κοινοπραξία της ιταλικής ENI και της κορεάτικης KOGAS

- Το δέκα και έντεκα που παραχωρούνται στη γαλλική Total.
Τέλος, ο κ. Συλικιώτης αποκάλυψε ότι η εταιρεία Total εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου στο Οικόπεδο 10 και αναφέρθηκε στα οφέλη που θα αποκομίσει η κυπριακή οικονομία και που αποτελούν θωράκιση απέναντι στις απειλές της Τουρκίας.


http://www.energia.gr/article.asp?art_id=65170

No comments: