Wednesday 30 January 2013

Φωτοβολταϊκά 50 MW αδειοδοτεί σήμερα η Κύπρος

Μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 50 μεγαβάτ θα αδειοδοτήσει σήμερα η Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου της Κύπρου στο πλαίσιο μειοδοτικού διαγωνισμού στον οποίο θα λάβουν μέρος 120 εταιρείες από την Κύπρο και το εξωτερικό. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της επέκτασης και εδραίωσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Κύπρο, τη μεγαλύτερη μετά την αδειοδότηση μεγάλων αιολικών πάρκων.
Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου, αυτή τη στιγμή λειτουργούν στις ελεύθερες περιοχές μικρά φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 16 μεγαβάτ και μέχρι το 2020 ο στόχος είναι να αυξηθούν στα 192 MW. Συνεπώς η αδειοδότηση των 50 μεγαβάτ, μαζί με την αδειοδότηση ενός άλλου έργου, του φωτοβολταϊκού πάρκου του Πανεπιστημίου Κύπρου ισχύος 10 μεγαβάτ, έργο που θα γίνει στη Νεκρή Ζώνη πλησίον της Πανεπιστημιούπολης, αποτελούν ένα πολύ σοβαρό βήμα προς την υλοποίηση του στόχου του 2020. Τουλάχιστον 19 πάρκα αναμένεται να μοιραστούν τις άδειες για τα 50 μεγαβάτ και αναμένεται να λειτουργήσουν σε ένα χρόνο από τώρα.
Από τον μειοδοτικό διαγωνισμό εκτιμάται ότι θα προκύψουν τιμές παραγωγής ρεύματος κάτω από το κόστος της ΑΗΚ που είναι τα 15,2 σεντ την κιλοβατώρα (τρέχουσα τιμή χωρίς τις υπόλοιπες επιβρύνσεις). Η ανώτατη τιμή που είχε καθοριστεί στους όρους του διαγωνισμού ήταν τα 21 σεντ την κιλοβατώρα, αλλά από τις αιτήσεις-προσφορές είναι φανερό πως οι τιμές θα είναι πολύ πιο κάτω. Οι τιμές εγκατάστασης και παραγωγής των φωτοβολταϊκών έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ οι εξοπλισμοί έχουν γίνει αρκετά παραγωγικοί σε σύγκριση με το παρελθόν. Οι συμμετέχοντες στη δημοπρασία των αδειών θα μάθουν νωρίς το πρωί τις κατώτατες τιμές των προσφορών και ανάλογα θα «κτυπήσουν» τις άδειες. Δεν αποκλείεται οι τιμές να πέσουν ακόμα χαμηλότερα από τις τιμές των προσφορών.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενέργειας η χαμηλή τιμή των φωτοβολταϊκών πάρκων των 50 μεγαβάτ δεν αναμένεται να οδηγήσει σε σοβαρές μειώσεις στο κόστος παραγωγής της ΑΗΚ (η ΑΗΚ αγοράζει το ρεύμα από ΑΠΕ), διότι στο σύνολο της παραγωγής-κατανάλωσης ηλεκτρισμού τα 50 μεγαβάτ δεν αποτελούν σημαντικό μερίδιο σε βαθμό που να επηρεάσει τις τιμές. Ενδέχεται ωστόσο να επηρεαστούν ελάχιστα προς τα κάτω οι τιμές της ΑΗΚ λόγω της μείωσης των ρύπων από τη μειωμένη παραγωγή.
Η απόδοση των φωτοβολταϊκών στο κυπριακό περιβάλλον αναμένεται να είναι ανάλογη των αιολικών, δηλαδή 16-17%, αλλά σύμφωνα με τον λειτουργό της Υπηρεσίας Ενέργειας κ. Λιζίδη, το πλεονέκτημα των φωτοβολταϊκών είναι πως θα παράγουν ρεύμα σε ώρες υψηλής ζήτησης βοηθώντας έτσι στην κάλυψη της ζήτησης σε ώρες αιχμής (κυρίως το μεσημέρι). Αυτό θα εξυπηρετεί και το σύστημα της ΑΗΚ να απορροφά πιο ομαλά την παραγόμενη ενέργεια και χωρίς τα προβλήματα που επικαλείται ο οργανισμός από την λειτουργία των αιολικών.  
Η δημοπρασία ξεκίνησε στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στη 1.30 μετά το μεσημέρι. Οι άδειες έχουν χωριστεί σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με τη δυναμικότητα των φωτοβολταϊκών πάρκων. Υπολογίζεται ότι θα δοθούν τουλάχιστον 12 άδειες για αιολικά πάρκα μέχρι 1,5 μεγαβάτ (συνολική παραγωγή 18 μεγαβάτ), τουλάχιστον τέσσερις άδειες για αιολικά από 1,5 έως 3 μεγαβάτ (συνολική παραγωγή 12 μεγαβάτ), τουλάχιστον δύο άδειες για πάρκα 3-5 μεγαβάτ (10 μεγαβάτ) και μία άδεια για ένα πάρκο των 10 μεγαβάτ. Η διαδικασία της δημοπρασίας θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά και θα τυγχάνει επίβλεψης από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους.

http://www.energypress.gr/news/Fwtoboltaika-50-MW-adeiodotei-shmera-h-Kypros

No comments: