Thursday 31 January 2013

Στα 9,9 σεντς η υψηλότερη φ/β "ταρίφα" στην Κύπρο

Στη μισή τιμή, σε σύγκριση με εκείνην στην οποία παράγει σήμερα ηλεκτρική ενέργεια, θα αγοράζει η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου το ρεύμα από τα φωτοβολταϊκά πάρκα που κέρδισαν κατά τη δημοπρασία της Τετάρτης, 30 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή της Κύπρου". η φθηνότερη τιμή στην οποία δεσμεύτηκε να πουλά η εταιρεία η οποία κέρδισε στη μεγάλη κατηγορία του μειοδοτικού διαγωνισμού, για το μοναδικό έργο των 10 μεγαβάτ δηλαδή, είναι τα 7,41 σεντ την κιλοβατώρα. Σήμερα η τιμή παραγωγής της ΑΗΚ, χωρίς το έκτακτο τέλους του 5,75% , είναι 15,2 σεντ την κιλοβατώρα.
Αλλά και στις υπόλοιπες κατηγορίες ο μειοδοτικός διαγωνισμός ανέδειξε νικητές εταιρείες οι οποίες θα παράγουν ρεύμα σε τιμές οι οποίες εξέπληξαν ευχάριστα και την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, και το Υπουργείο Εμπορίου αλλά και την αγορά γενικότερα. Γιατί θα πρέπει να σημειωθεί πως η ανώτατη τιμή που είχε τεθεί στο πλαίσιο της δημοπρασίας ήταν τα 21 σεντ την κιλοβατώρα, τιμή σχεδόν τριπλάσια από εκείνην στην οποία θα μπορεί να παράγει τουλάχιστον το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τιμές που εξασφαλίστηκαν δεν αποκλείεται να είναι και οι χαμηλότερες στον κόσμο για παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

Συγκεκριμένα:

• Στην πρώτη κατηγορία των πάρκων έως και 1,5 μεγαβάτ (συνολικά θα δοθούν άδειες ισχύος 18 μεγαβάτ) έχουν εξασφαλιστεί τιμές από 9,43 σεντ την κιλοβατώρα μέχρι 9,9 σεντ την κιλοβατώρα.
• Στη δεύτερη κατηγορία των έργων από 1,5 έως 3 μεγαβάτ (συνολικά θα δοθούν άδειες ισχύος 12 μεγαβάτ) εξασφαλίστηκαν τιμές από 7,63 σεντ την κιλοβατώρα μέχρι 8,51 σεντ την κιλοβατώρα.
• Στην τρίτη κατηγορία μεταξύ 3 και 5 μεγαβάτ (συνολικά θα δοθούν άδειες ισχύος 10 μεγαβάτ) εξασφαλίστηκαν τιμές από 8,15 σεντ την κιλοβατώρα μέχρι 8,51 σεντ την κιλοβατώρα.
• Στην τέταρτη κατηγορία θα γίνει όπως προείπαμε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο και η τιμή στην οποία δεσμεύτηκε ο παραγωγός που κέρδισε στη δημοπρασία ήταν 7,41 σεντ την κιλοβατώρα.
Συνολικά, όπως ανέφερε στην εφημερίδα ο αρμόδιος λειτουργός της Υπηρεσίας Ενέργειας, κ. Λιζίδης, τα 50 μεγαβάτ που θα αδειοδοτηθούν θα εγκατασταθούν μέσα από την κατασκευή 23 συνολικά έργων.
Πέραν από τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές, οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό που έγινε ηλεκτρονικά, δήλωσαν στην εφημερίδα πως επρόκειτο για μια εξαιρετική διαδικασία – διοργανώθηκε από το Γενικό Λογιστήριο – η οποία έδωσε την ευκαιρία στο μέγιστο αριθμό προσφοροδοτών να συμμετάσχουν. Ας σημειωθεί πως στο διαγωνισμό συμμετείχαν 120 εταιρείες από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Αυτό δημιούργησε και συνθήκες ακόμη μεγαλύτερου ανταγωνισμού και συνεπώς και χαμηλότερων τιμών.

http://www.energypress.gr/news/Sta-9-9-sents-h-megalyterh-f-b-tarifa-sthn-Kypro

No comments: