Wednesday 30 January 2013

Χαμηλό το ενδιαφέρον των ενεργειακών ομίλων για την καινοτομία στις ΗΠΑ

Η έμφαση που δίνει διαχρονικά ο αμερικανικός κλάδος της ενέργειας στην καινοτομία φαίνεται πως φθίνει, καθώς σύμφωνα με μελέτη της Boston Consulting Group (BCG), μόλις το 64% των επιχειρήσεων την χαρακτηρίζουν ως προτεραιότητα, έναντι 91% στην περίπτωση των αυτοκινητοβιομηχανιών και 85% στην περίπτωση των ΜΜΕ.
Στο παρελθόν, εφευρέσεις όπως η υδραυλική ρωγμάτωση και η βελτίωση των εξορύξεων, οδήγησαν σε σημαντική αύξηση των εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων υδρογονανθράκων. Αντίστοιχα, οι εφαρμογές στον ηλεκτρισμό και τις ΑΠΕ δημιούργησαν νέες αγορές και έφεραν την ενέργεια κοντά στον απλό πολίτη.

Η BCG όμως κάνει λόγο για ύπαρξη μιας κουλτούρας που αποστρέφεται τα ρίσκα, ενώ ο κλάδος της ενέργειας απαρτίζεται από γηραιότερα και πιο συντηρητικά στελέχη σε σύγκριση με άλλους τομείς της οικονομίας. Άλλωστε, στον κατάλογο με τις 50 πιο καινοτόμες επιχειρήσεις, μόνο δύο όμιλοι είναι ενεργειακοί: Η Shell και η Sinopec.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις του κλάδου της ενέργειας επανεπενδύουν στην έρευνα μόνο το 1% των εσόδων τους, ενώ στην πληροφορική για παράδειγμα, το ποσοστό αγγίζει το 15-20%. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο αν συμπεριλάβει κανείς στην εξίσωση και την κλιματική αλλαγή. Ο Άλεξ Τρέμπαθ, αναλυτής στο Breakthrough Institute, σημειώνει ότι θα ανέμενε κανείς ότι οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι θα πρωταγωνιστούσαν στην τεχνολογική μάχη κατά της παγκόσμιας θέρμανσης, παρέχοντας λύσεις. Κι όμως, έχουν αποδειχτεί ιδιαίτερα αδιάφοροι.
Όπως τονίζουν οι Financial Times σε άρθρο τους, τα ποσά που δαπανούνται πλέον για την έρευνα στις ΑΠΕ και τις πράσινες τεχνολογίες είναι μεν αυξημένα σε σχέση με το παρελθόν, αλλά όχι τόσο ώστε να ανατρέψουν το κατεστημένο των ορυκτών καυσίμων.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=66328

No comments: