Tuesday 29 January 2013

Η νέα γενιά “πλωτών νησιών” αιολικής ενέργειας έρχεται να “ταράξει τα νερά”

Μία διαφορετική προοπτική προσφέρει η νέα γενιά ανεμογεννητριών που έρχονται να καλύψουν το κενό που δημιουργεί η δυσκολία εγκατάστασης τους σε ανοιχτή θάλασσα. Οι νέες ανεμογεννήτριες που εγκαθίστανται σε επιπλέουσες πλατφόρμες, στερεώνονται στο βυθό με χοντρά καλώδια και έτσι μπορούν να τοποθετηθούν σε νερά με βάθος ακόμη και αρκετών εκατοντάδων μέτρων, σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα ανεμογεννήτριες.

Η νέα γενιά που έρχεται να “ταράξει τα νερά” της παραγωγής αιολικής ενέργειας ήρθε πρώτα από την Νορβηγία, όπου σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, η εταιρία Statoil Hydro τοποθέτησε την Hywind στις νορβηγικές ακτές, στη Βόρεια Θάλασσα. Το κάτω μέρος στερεώνεται στο βυθό με τρία χοντρά καλώδια και γεμίζει με νερό και πέτρες για μεγαλύτερη σταθερότητα.
Σε αντίστοιχη θέση βρίσκεται και η σουηδική εταιρία Hexicon που σχεδιάζει την κατασκευή μιας σχεδίας που θα αξίζει όντως το χαρακτηρισμό “πλωτό νησί“, πλάτους μισού χιλιομέτρου που θα τοποθετηθεί πάνω του ένα ολόκληρο αιολικό πάρκο.

Η εξάπλωση της νέα γενιάς έρχεται όπως είναι φυσικό αντιμέτωπη με διάφορα τεχνικά ζητήματα, ενώ οι ειδικοί ψάχνουν τις πιο συμφέρουσες λύσεις.

http://www.greenbusiness.gr/23607/%CE%B7-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%AC-%CF%80%CE%BB%CF%89%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B5%CE%BD/

No comments: