Monday 28 January 2013

ΠΣΦ: Σε οικονομικό αδιέξοδο οι εταιρείες φωτοβολταϊκών λόγω της καθυστέρησης πληρωμών και της έκτακτης εισφοράς

Ο Πανθεσσαλικός Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών Παραγωγών (ΠΣΕΦ) θεωρεί ότι «η ψήφιση του Ν. 4093/2012 που επιβάλλει έκτακτη και εξοντωτική εισφορά 25-30% επί του κύκλου εργασιών των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε συνδυασμό με τις μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών από το ΛΑΓΗΕ έχουν οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε οικονομικό αδιέξοδο».
Και ο σύνδεσμος συνεχίζει:

«Με έκπληξη πληροφορούμαστε ότι ενώ ο ΛΑΓΗΕ αδυνατεί να αποπληρώσει την παραγωγή ενέργειας από τις ήδη υφιστάμενες μονάδες συνεχίζει να υπογράφει νέες συμβάσεις ενώ παράλληλα η μεν ΡΑΕ εγκρίνει νέες άδειες με τη μορφή των fast track , η δε ΔΕΗ υπογράφει νέες συμβάσεις για το πρόγραμμα οικιακών στεγών.


Θεωρούμε ως άμεση προτεραιότητα των κυβερνώντων την ξεκάθαρη ενημέρωση των υποψηφίων επενδυτών για τα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει στα οικονομικά του ο ΛΑΓΗΕ και όχι να προβάλλεται αποκλειστικά και μόνο η εγγυημένη τιμή πώλησης της kWh.

Ζητάμε λοιπόν είτε την ακύρωση του μέτρου της έκτακτης εισφοράς είτε τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων και ταυτόχρονα τη λήψη μέτρων ώστε να πραγματοποιούνται οι πληρωμές από το ΛΑΓΗΕ χωρίς καθυστερήσεις.

Τέλος , καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να συνυπολογίζουν σε κάθε μελλοντική τους απόφαση την βιωσιμότητα του οικονομικού μοντέλου αποπληρωμής της παραγωγής , η οποία πρέπει με κάθε θυσία να διαφυλαχθεί , ακόμη και με πιθανή αναστολή νέων επενδυτικών σχεδίων στο χώρο των ΑΠΕ.».
http://www.energia.gr/article.asp?art_id=66260

No comments: