Tuesday 29 January 2013

Θέρμανση: η “εισαγόμενη” λαθροϋλοτομία ανθεί η αιθαλομίχλη “φουντώνει”

Σε δυσθεώρητα επίπεδα έχουν ανέλθει οι τιμές των μικροσωματιδίων στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας όπου παρατηρείται αιθαλομίχλη όπως η Θεσσαλονίκη και ο Βόλος, τη στιγμή που τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μετρήσεις την προηγούμενη Παρασκευή, τα τοξικά και καρκινογόνα μικροσωματίδια βρέθηκαν στα “κόκκινα”, με 93 μικρογραμμάρια στο σταθμό Λυκόβρυσης και αντίστοιχα επίπεδα σε Μαρούσι και Πειραιά.

Όλα αυτά παρά τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στο Λεκανοπέδιο.

—Η λαθροϋλοτομία ρημάζει τα ελληνικά δάση

Εντωμεταξύ, “πάρτυ” κάνουν Αλβανοί λαθροϋλοτόμοι στο Γράμμο όπου την τελευταία πενταετία έχουν αποψιλωθεί 3500 στρέμματα δάσους.
Ο δασολόγος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς Θανάσης Ζυγούρας αναφέρει ότι συνολικά έχουν ξυλεύσει 35.000 με 40.000 κυβικά μέτρα, την μέση ετήσια παραγωγή της Διεύθυνσης Δασών Καστοριάς.
Ακόμα 2000 στρέμματα έχουν αποψιλωθεί από προστατευόμενη περιοχή που περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000.
H τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς της Καστοριάς ζητούν να λειτουργήσουν και πάλι τα στρατιωτικά φυλάκια της περιοχής, καθώς πέραν της περιβαλλοντικής καταστροφής, συνοριακοί οικισμοί γίνονται στόχος επιθέσεων από κακοποιούς που περνούν τα σύνορα.

—Το BBC για τον Όλυμπο

Ειδικό άρθρο έχει αφιερώσει το βρετανικό BBC στη λαθροϋλοτομία στο “Βουνό των Θεών”, τον Όλυμπο, όπου η παράνομη δραστηριότητα έχει αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο έτος.
Όπως αναφέρει το BBC ακόμα και συνταξιούχοι έχουν συλληφθεί να υλοτομούν παράνομα στον Όλυμπο προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τη θέρμανση του σπιτιού τους.
Η ενεργειακή φτώχεια που έχει χτυπήσει τη μέση ελληνική οικογένεια έχει προκαλέσει μεγάλη περιβαλλοντική υποβάθμιση.
Όπως κλείνει το ρεπορτάζ “ο μεγάλος Όλυμπος στέκει περήφανα πάνω από τη Βόρεια Ελλάδα. Μπορεί κάποτε οι θεοί να προστάτευαν από εδώ τους Έλληνες, αλλά σήμερα δεν μπορούν να βοηθήσουν τα δάση και το έθνος που βουλιάζει στην κρίση”.

http://www.econews.gr/2013/01/29/lathroylotomia-aithalomixli-bbc-95123/

No comments: