Monday 28 January 2013

ΔΕΗ: Οι μεγάλες βροχοπτώσεις επιτρέπουν την αξιοποίηση των υδροηλεκτρικών σταθμών

Σε αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής της προτίθεται να προχωρήσει η ΔΕΗ, καθώς λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων του τελευταίου διαστήματος τίθεται ζήτημα ασφάλειας για τους ταμιευτήρες και τα φράγματα.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΔΕΗ, οι αυξημένες εισροές στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών σταθμών – λόγω των συνεχιζόμενων έντονων βροχοπτώσεων της τελευταίας περιόδου σε συνδυασμό με τα ήδη πολύ υψηλά για την εποχή υδατικά αποθέματα – καθιστούν αναγκαία τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια των φραγμάτων, την ανάσχεση πλημμυρών κ.λπ.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα υδατικά αποθέματα στους ταμιευτήρες της επιχείρησης βρίσκονται στα επίπεδα των 2.370 περίπου Gwh, αυξημένα κατά περίπου 46% έναντι των αποθεμάτων της αντίστοιχης περιόδου του 2012 (περίπου 1.620 Gwh) και κατά περίπου 18% έναντι των στατιστικά μέγιστων αποδεκτών αποθεμάτων της περιόδου. Για το σκοπό αυτό απαιτείται σημαντική αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής κατά την τρέχουσα περίοδο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση αυτή γίνεται στο πλαίσιο των κανόνων καλής λειτουργίας της αγοράς, καθώς στο παρελθόν η ΔΕΗ έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιούσε την υδροηλεκτρική παραγωγή προκειμένου να ρυθμίσει τη χονδρική τιμή του ρεύματος ασκώντας αθέμιτο ανταγωνισμό στους ιδιώτες παραγωγούς.

Για τους λόγους αυτούς, στην ανακοίνωση της ΔΕΗ τονίζεται ότι για τη συμμετοχή των υδροηλεκτρικών μονάδων το σύστημα θα συνεργαστεί με τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), σύμφωνα με τους Κώδικες Διαχείρισης του συστήματος και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας.

http://www.greenbusiness.gr/23584/23584/

No comments: