Sunday 27 January 2013

Ο τραγέλαφος με τις παρατάσεις στις άδειες των προσωρινών ενεργειακών επιθεωρητών



Εδώ και μερικούς μήνες έχουμε έναν τραγέλαφο με το καθεστώς έκδοσης αδειών και γενικά τον χώρο των ενεργειακών επιθεωρητών.
Επί μήνες υπάρχουν μηχανικοί που έχουν παρακολουθήσει τα αντίστοιχα σεμινάρια κατάρτισης σε κάποιον φορέα εκπαίδευσης και περιμένουν πότε θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις ούτως ώστε εγγραφούν στα μητρώα μόνιμων ενεργειακών επιθεωρητών του ΥΠΕΚΑ.

Το ΥΠΕΚΑ το 2010 όταν και ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο η οδηγία της ΕΕ για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις, ξεκίνησε μια διαδικασία πιστοποίησης και αδειοδότησης ενεργειακών επιθεωρητών ώστε να δημιουργηθεί ένα σώμα επιθεωρητών που θα εκδίδει τα ΠΕΑ για κάθε ακίνητο ή όπου είναι απαραίτητο το σώμα αυτό ήταν σώμα προσωρινών ενεργειακών επιθεωρητών.

Δυστυχώς ή όλη διαδικασία πραγματοποιήθηκε με προχειρότητα και πλέον είναι κοινή διαπίστωση όλων ότι το κράτος μας είναι ακόμα μια μπανανία.

Αρχικό καθεστώς έκδοσης άδειας.

Αρχικά το 2010 με νόμο που ψηφίστηκε, το ΥΠΕΚΑ θεωρούσε ότι μόνιμοι ενεργειακοί επιθεωρητές μπορούν να γίνουν διπλωματούχοι μηχανικοί και μηχανικοί τεχνολογικής εκπαίδευσης εφόσον έχουν συμπληρώσει 10 χρόνια εμπειρίας σε έργα του αντικειμένου και είχαν παρακολουθήσει και τα αντίστοιχα σεμινάρια μαζί με την τελική εξέταση. Επειδή όμως οι εξετάσεις δεν έγιναν ποτέ, καθιερώθηκε ένα σώμα «προσωρινών» ενεργειακών επιθεωρητών ώστε να μπορούν να εκδίδονται τα ενεργειακά πιστοποιητικά και να μην υπάρξει κόλλημα στις διαδικασίες έκδοσης ΠΕΑ στα ακίνητα.

Εν συνεχεία, μετά από ένα έτος, τα χρόνια εμπειρίας μειώθηκαν από 10 σε 5 ενώ οι υπόλοιπες υποχρεώσεις διατηρήθηκαν ως έχουν. Το 2012 τα χρόνια εμπειρίας έγιναν από 5 σε 2 με υποχρεωτικά και τα σεμινάρια. Ενώ πρόσφατα μετά από νέα οδηγία της ΕΕ το επάγγελμα απελευθερώθηκε και δεν απαιτείται εμπειρία ούτε ελάχιστες αμοιβές, παρά μόνο τα υποχρεωτικά σεμινάρια μαζί με την τελική εξέταση.

Η καθυστέρηση στην διεξαγωγή της εξέτασης.

Οι αρμόδιοι φορείς (ΥΠΕΚΑ, ΤΕΕ κτλ), καθυστερούν την διαδικασία διεξαγωγής των εξετάσεων για όσους έχουν τα 2 χρόνια εμπειρίας καθώς και μελλοντικά σε όσους θα έχουν παρακολουθήσει τα σεμινάρια και περιμένουν όλοι την εξέταση για να εγγραφούν στα μητρώα.
Το αποτέλεσμα είναι ότι όσοι κατάφεραν και έγιναν προσωρινοί ενεργειακοί επιθεωρητές, έχουν εκδώσει όσα ΠΕΑ χρειάζονται και η αγορά πλέον εξαντλήθηκε σε συνδυασμό με το πάγωμα της αγοράς ακινήτων. Έτσι οι υπόλοιποι μηχανικοί που είτε έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο είτε έχουν τα 2 χρόνια εμπειρίας μαζί με το σεμινάριο, περιμένουν όλοι στην αναμονή.

Η παράταση αδειών των προσωρινών επιθεωρητών.

Ο τραγέλαφος συνεχίζεται βλέποντας κάθε μερικούς μήνες να δίνεται νέα παράταση ισχύος στις παλιές άδειες των προσωρινών ενεργειακών επιθεωρητών ενώ ταυτόχρονα δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα με τις εξετάσεις που πρέπει να γίνουν. Κάθε εξάμηνο υπάρχει ένα μέρος συναδέλφων που έχοντας παρακολουθήσει τα σεμινάρια προστίθεται στο σώμα όλων αυτών που βρίσκονται στην αναμονή.

Φήμες κ.α.

Φήμες λένε ότι επειδή είμαστε κράτος μπανανία και επειδή οι συνάδελφοι που παρακολούθησαν τα σεμινάρια και έχουν κάνει ήδη αίτηση στο buildingcert είναι πάρα πολλοί, μάλλον δεν θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις διότι είναι τόσο πολλά τα άτομα που δεν θα υπάρχει χώρος για να δώσουν όλοι μαζί.
Έτσι μάλλον θα είναι απαραίτητα μόνο το πτυχίο και το σεμινάριο. Πάντως η καθυστέρηση αυτή έχει προκαλέσει και αρκετά ερωτήματα μήπως υπάρχει σκοπιμότητα από την πλευρά του κράτους. Πολλοί λένε ότι αφήσανε επίτηδες τους παλιούς και δεν αφήνουν τους καινούργιους, αν και δεν το νομίζω.

2 comments:

Anonymous said...

Εκτιμώ οτι η εκδοχή κράτους μπανανίας επικρατεί της δεύτερης εκδοχής, δηλ της σκόπιμης καθυστέρησης, η οποία απαιτεί κάποια ελάχιστη οργάνωση.

EnergyTechnology said...

Ναί, έτσι είναι.