Wednesday 30 October 2013

Κάτω από τα 300.000 βαρέλια η παραγωγή αργού στη Λιβύη λόγω επίθεσης νομάδων σε μεγάλο πετρελαϊκό πεδίο

Κάτω από τα 300.000 βαρέλια έχει πέσει η ημερήσια παραγωγή αργού της Λιβύης, μετά την επίθεση μελών δυσαρεστημένων φυλών στο μεγαλύτερο πετρελαϊκό πεδίο στα δυτικά της χώρας, προκαλώντας τη διακοπή στην παραγωγή του, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της κρατικής πετρελαϊκής National Oil Corp ( NOC).

Ειδικότερα, εργάτες στο πεδίο της Sharara, που, υπό κανονικές συνθήκες, παράγει περί το 20% του αργού της Λιβύης, έκλεισαν τις εγκαταστάσεις την Κυριακή εξαιτίας απειλών από νομάδες της ερήμου.
Ο Υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης Adbel Bari el- Arousi και ο επικεφαλής της NOC head Nouri Berruien επισκέφθηκαν προχθές, Δευτέρα, το πεδίο για να επισκεφθούν τους εργάτες, σε μία προσπάθεια επίλυσης της κρίσης. Ωστόσο, επέστρεψαν στην πρωτεύουσα Τρίπολη «χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία», όπως αναφέρει ανακοίνωση της NOC στην ιστοσελίδα της.
«Ήρθαμε για να διευκρινίσουμε τα μελλοντικά σχέδια του Υπουργείου για την ανάπτυξη και ευημερία της περιοχής, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν να μας συναντήσουν για λόγους άσχετους με τον κλάδο… Η παραγωγή μας σήμερα είναι κάτω από 300.000 βαρέλια ημερησίως λόγω απεργιών», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η διακοπή της παραγωγής αποτελεί την πιο πρόσφατη από τις διαταραχές στην παραγωγή των κρατών-μελών του OPEC, ενώ νωρίτερα φέτος το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αργού της χώρας διεκόπη εξαιτίας τριμήνων απεργιακών κινητοποιήσεων.

Αξιωματούχος που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε χθες, Τρίτη, στην Wall Street Journal ότι στα αιτήματα των νομάδων περιλαμβάνεται και η απόδοση της λιβυκής υπηκοότητας, καθώς κάποιοι από αυτούς προέρχονται από γειτονικές χώρες.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η παραγωγή του πεδίου της Sharara μπορεί σύντομα να ξαναρχίσει και ότι, σε αντίθεση με την περίπτωση της κεντρικής Λιβύη, η τωρινή κρίση μπορεί σύντομα να επιλυθεί.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=75644

No comments: