Tuesday 29 October 2013

Ενεργειακή φτώχεια στους Έλληνες ή κάτι άλλο;

Το πρώτο πράγμα που θα σκεφτεί ένας νοήμων άνθρωπος διαβάζοντας τον τίτλο είναι το πώς ακριβώς ορίζεται η "ενεργειακή φτώχεια". Αυτό ούτε και εγώ το γνωρίζω. Η κοινή λογική ορίζει οτι η ενεργειακή φτώχεια είναι έννοια παρόμοια με το όριο της φτώχειας στην οικονομία και τα εισοδήματα των πολιτών. Κατά τον ίδιο τρόπο λοιπόν μπορούμε να ορίσουμε οτι η ενεργειακή φτώχεια είναι το όριο κατανάλωσης ενέργειας που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο στους ανθρώπους μιας χώρας. 
Το όριο αυτό δεν το γνωρίζω, αλλά με αφορμή τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα του ΚΑΠΕ σήμερα για την μέση ενέργεια που αντιστοιχεί σε κάθε νοικοκυριό, θα παραθέσω και κάποιες δικές μου παραδοχές για να δούμε τελικά τι ακριβώς συμβαίνει στο τοπίο αυτό.


Διάβασα σήμερα από το energypress οτι: "Κατά μέσο όρο 13.994 kWh καταναλώνει κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών, εκ των οποίων οι 10.244 kWh αφορούν θερμική ενέργεια και οι 3.750 kWh ηλεκτρική ενέργεια."

Πάμε τώρα να κάνουμε τις εξής αναγωγές.

Ηλεκτρική ενέργεια 

3750kWh/έτος = 10.3kWh/ημέρα = 0.43kWh/ώρα 

Άμα αναλογιστούμε το ποσό της ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να καταναλωθεί από ένα μέσο νοικοκυριό με 3 άτομα σε μια ημέρα τότε οι 10.3 kWh φαίνονται ικανοποιητικό νούμερο εως και λίγο τσιμπιμένο.

Θερμική ενέργεια

10244kWh/έτος = 28kWh/ημέρα = 1.17kWh/ώρα.

Ένα τυπικό διαμέρισμα 90τμ στην Αθήνα του 1980 με μόνο 2 προσόψεις σε δρόμο χωρίς απώλειες από οροφή-δάπεδο θα έχει κατά προσέγγιση θερμικό φορτίο 11.4 kW (Προσεγγιστική μέθοδος υπολογισμού θερμικού φορτίου).
Εμείς λέμε έστω 10kW. Τα 10kW αυξάνονται κατά 20% αν συνυπολογιστούν οι απώλειες λέβητα 15% και δικτύου σωληνώσεων 5%, άρα τελικό φορτίο 12kW. Με 8 ώρες την ημέρα λειτουργεία θα έπρεπε να είχαμε μια ενέργεια ίση με 96kWh. Τι συμβαίνει όμως; 
Oi 28kWh/ημέρα αν διαιρεθούν με τα 12kW φορτίο που υπολογίσαμε προκύπτει οτι τα νοικοκυριά θερμαίνονται κατά μέσο όρο 2.3 ώρες/ημέρα όταν θεωρητικά θα έπρεπε να ήτανε πολύ περισσότερες οι ώρες. 

Εδώ λοιπόν ποιάσαμε λαγό! Νατη η ενεργειακή φτώχεια. Τα νοικοκυριά επειδή δεν έχουν να πληρώσουν πετρέλαιο ανάβουν κλιματιστικά αερόθεμα και άλλες συσκευές ηλεκτρικής θέρμανσης, για αυτό προκύπτει μέσος όρος ηλεκτρικής ενέργειας 28kWh ημέρα, νούμερο το οποίο το θεωρώ αρκετά υψηλό αν κάναμε απλούς υπολογισμούς για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει το μέσο νοικοκυριό. Μόνο η χρήση θερμοσίφωνα για 1 ώρα την ημέρα δίνει ενέργεια 4kWh/ημέρα, όταν η πραγματική ενέργεια είναι 7 φορές υψηλότερη!

No comments: