Wednesday 30 October 2013

IEA: H ενεργειακή αποδοτικότητα το «σημαντικότερο καύσιμο»

Η ενεργειακή αποδοτικότητα είναι το βέλτιστο "καύσιμο" που ο κόσμος έχει στη διάθεσή του για να πετύχει περιορισμό της παραγωγής εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και να ενισχύσει την ενεργειακή του ασφάλεια, διαμηνύει σε νέα έκθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Όπως αναφέρει, οι τεράστιες επενδύσεις που έχουν γίνει στην ενεργειακή αποδοτικότητα παγκοσμίως έχουν οδηγήσει σε τόση εξοικονόμηση που η ενέργεια, η οποία εξοικονομείται είναι τελικά πολύ περισσότερη από αυτήν που παράγεται με τους περισσότερους τρόπους.
«Η ενεργειακή αποδοτικότητα έχει χαρακτηριστεί 'κρυφό καύσιμο', το οποίο όμως κρύβεται σε κοινή θέα», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του IEA Μαρία φαν ντερ Χόφεν. «Πράγματι, η κλίμακα των επενδύσεων παγκοσμίως στην ενεργειακή αποδοτικότητα και η εξοικονόμηση ενέργειας που απορρέει από αυτήν είναι τόσο μεγάλες που αξίζει να διερωτηθούμε: μήπως η ενεργειακή αποδοτικότητα δεν είναι απλώς ένα κρυφό καύσιμο, αλλά το πρώτο καύσιμο;»
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οργανισμού, οι επενδύσεις το 2011 ανήλθαν σε 221 δισ., σε ολόκληρο τον κόσμο, ποσό που δεν απέχει πολύ από τη χρηματοδότηση για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και ορυκτά καύσιμα. Μεταξύ 2005 και 2011, 11 από τα κράτη - μέλη του ΙΕΑ εξοικονόμησαν ενέργεια αξίας 420 δισ.ευρώ. Χωρίς αυτήν, κατά τον οργανισμό πάντα, οι χώρες αυτές θα κατανάλωναν περίπου 66% περισσότερη ενέργεια σε σχέση με αυτήν που καταναλώνουν σήμερα.
Το 2010, η εξοικονόμηση χάρη σε μέτρα ενεργειακής αποδοτικότητας ξεπέρασε την παραγωγή ενέργειας από κάθε άλλη πηγή στις ίδιες χώρες, οι οποίες από το 1974 μέχρι σήμερα έχουν αποφύγει να κάψουν το ισοδύναμο 1,5 δισ. τόνων πετρελαίου λόγω βελτιώσεων. Η έκθεση αναφέρει ως κινητήριο δύναμη πίσω από την αυξανόμενη αύξηση των επενδύσεων την εφαρμογή αποδοτικών πολιτικών από την πλευρά κυβερνήσεων, αλλά και την αύξηση των τιμών της ενέργειας, ειδικά του πετρελαίου. Για τους ίδιους λόγους, οι συντάκτες χαρακτηρίζουν μονόδρομο την περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων από κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
 
http://www.energypress.gr/news/IEA:-H-energeiakh-apodotikothta-to-shmantikotero-kaysimo

No comments: