Wednesday 30 April 2014

Επιτέλους αρχίζουν οι εξετάσεις ενεργειακών επιθεωρητών, πόσοι όμως θα προσέλθουν;

Από τις 20/5/2014 ξεκινούν οι εξετάσεις των ενεργειακών επιθεωρητών με την χρήση ηλεκτρονικού συστήματος. Οι εξετάσεις θα διενεργούνται σε εξεταστικά κέντρα του ΤΕΕ. Μετά από την έκδοση των ΤΟΤΕΕ 20701 κτλ για τον προσδιορισμό της ενεργειακής κατάταξης ενός κτιρίου και μετά τον διαγωνισμό που προκυρήχθηκε το καλοκαίρι για την προμήθεια από το ΤΕΕ ενός ηλεκτρονικού συστήματος εξέτασης, πλέον είμαστε έτοιμοι (σαν κράτος) μετά από αναμονή πολλών μηνών και μερικών ετών για τις αναγκαίες εξετάσεις σύμφωνα με τον αρχικό νόμο. Το ΤΕΕ συγκρότησε τις αρμόδιες εξεταστικές επιτροπές για τους επιθεωρητές κτιρίων, λεβήτων και εγκαταστάσεων κλιματισμού.

Πόσοι όμως άραγε θα προσέλθουν να εξεταστούν; 

Σε σχἐση με το 2010 που ήταν η έναρξη του θεσμού, πολλά άλλαξαν, κυρίως στην αγορά και τον κατασκευαστικό τομέα. Οι τιμές στην έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών έπεσαν στο ναδίρ εξαιτίας του τεράστιου ανταγωνισμού εντός του λεκανοπεδίου και των μεγάλων ελληνικών πόλεων, στην επαρχία τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα και οι τιμές συγκρατήθηκαν. Έτσι λοιπόν χιλιάδες μηχανικοι που παρακολούθησαν τα ειδικά σεμινάρια που ήταν προαπαιτούμενα για την έκδοση άδειας επιθεωρητή, πλέον πιστεύω πως δεν θα προσέλθουν στις εξετάσεις. Ούτε και εγώ θα προσέλθω, διότι είναι ασύμφορο πλέον κάποιος να επενδύσει σε τόσα παράβολα, για άδειες, εξέταστρα, κόστος λογισμικού, φορολογικές επιβαρύνσεις, ώστε να τα βγάλει πέρα με αυτή την απαξίωση που υπάρχει.

Οι εξετάσεις θα γίνουν λοιπόν και καλώς θα γίνουν. Οι εξετάσεις όμως δεν αποτρέπουν και δεν αντιστρέφουν την απαξίωση και το ράλι καθόδου των τιμών.

Tuesday 29 April 2014

Τερματισμός αναδημοσίευσης ειδήσεων

Από σήμερα 29/04 σταματάει επ' αόριστον η αναδημοσίευση ειδήσεων από άλλες ιστοσελίδες. Πλέον θα δημοσιεύονται αποκλειστικά δικά μας κείμενα ή κρητικές επι ειδήσεων και γεγονότων σχετικά με την ενεργειακή αγορά.

Δραστικούς περιορισμούς στα φωτοβολταϊκά βάζει η Κύπρος

Έκπληξη στην ΡΑΕΚ, σε βουλευτές μέλη της επιτροπής Εμπορίου και σε επαγγελματίες στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκαλεί η απόφαση της υπηρεσίας Ενέργειας της Κύπρου να προωθήσει τη δραστική μείωση των αδειών που θα δοθούν μέσα στο 2014 για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Νέα κινεζική πρόσκληση για επενδύσεις σε ενέργεια και μεταφορές

Τα σχέδια υλοποίησης νέων μεγάλων έργων, μεγάλο κομμάτι το οποίων αφορά στην ενέργεια, ανακοίνωση το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Li Keqiang μετά τη συνεδρίαση των στελεχών του την περασμένη εβδομάδα.

ΔΕΗ: Γιατί "πνίγηκαν" τα κέρδη του τριμήνου

Ενόψει της έκδοσης του εταιρικού ομολόγου, η ΔΕΗ προχώρησε προ ημερών σε μια προκαταρκτική ενημέρωση του επενδυτικού κοινού για την πορεία των μεγεθών του πρώτου τριμήνου, προβλέποντας ελαφρώς μειωμένα, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2013 έσοδα.

Μ.Πίου: Νέες επενδυτικές κινήσεις στην αιολική ενέργεια

Σημαντική δυναμική ανάπτυξης φαίνεται ότι παρουσιάζει η εγχώρια αγορά αιολικής ενέργειας, η οποία έμεινε πίσω τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και του «μπουμ»' στα φωτοβολταϊκά.

Ηλιακός αντιδραστήρας παράγει “πράσινα” καύσιμα από ήλιο, νερό και CO2 – Solar Jet

Τη δυνατότητα παραγωγής συνθετικού, “ηλιακού” καυσίμου αεροσκαφών απέδειξε το έργο Solar Jet το οποίο αποτελεί τον καρπό της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ερευνητικών κέντρων και εταιρειών (ETH Zürich, Bauhaus Luftfahrt, Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR), ARTTIC και Shell Global Solutions).

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Από 1MW σε οικιακά φωτοβολταϊκά και βιομάζα το Μάρτιο

Στασιμότητα παρατηρήθηκε για έναν ακόμα μήνα στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) της χώρας μας σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του ΛΑΓΗΕ.

Νέες καθυστερήσεις για το τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου Κασαγκάν

Το ύψους 50 δις. δολαρίων πετρελαϊκό σχέδιο Κασαγκάν στο Καζακστάν πρόκειται να καθυστερήσει δύο ακόμη χρόνια, προκειμένου να αντικατασταθεί αγωγός μήκους 200χμ, σε ένα ακόμη πλήγμα για την χώρα και τις εταιρείες που το έχουν αναλάβει.

Έρχονται κοινοτικές οδηγίες με μεγάλες επιβαρύνσεις για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων

Nέο πλήγμα στην ακίνητη περιουσία εκατομμυρίων Ευρωπαίων αναμένεται να αποτελέσουν οι σχεδιαζόμενες οδηγίες για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων που συζητούνται στις Βρυξέλλες.

Μειωμένη φορολόγηση σε ηλεκτρική ενέργεια και καύσιμα ζητά ο Α. Ζερβός

Την αποδέσμευση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος από την είσπραξη τελών που δεν σχετίζονται με την ενέργεια και την ελάφρυνση της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων από την υπερβολική φορολόγηση, ζήτησε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός κατά την ομιλία του σε συνέδριο για το φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό.

Αίτηση πτώχευσης από την Energy Future Holdings

Με χρέη που φτάνουν τα 40 δισ. δολάρια, η ενεργειακή επιχείρηση του Τέξας, Energy Future Holding υπέβαλλε αίτηση υπαγωγής για να υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της.

Ακύρωσε συμφωνία $2,5 δισ. με την CNPC το Ιράν

Την ακύρωση συμφωνίας, ύψους 2,5 δισ. δολ., με την China National Petroleum Corp. για την ανάπτυξη πολύ μεγάλης πετρελαιοπηγής στο Ιράν, ανακοίνωσε η Τεχεράνη, καθώς οι προνομιακές σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη αντιμετωπίζονται με έντονη δυσπιστία.

Τον Μάιο ξεκινά η εξαγωγή κουρδικού πετρελαίου από το Τσεϊχάν

Εντός Μαΐου ξεκινά την λειτουργία του το σχέδιο εξαγωγής κουρδικού πετρελαίου από το τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν, έστω και χωρίς την σύμφωνη γνώμη της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ, ανακοίνωσαν Άγκυρα και Ερμπίλ.

Θετική συμβολή στα μεγέθη της Σωληνουργεία Κορίνθου η μείωση ενεργειακού κόστους

Θετική συμβολή στα μεγέθη της Σωληνουργεία Κορίνθου αναμένεται να έχει η παγκόσμια ανάγκη για μείωση του ενεργειακού κόστους και η παγκόσμια ζήτηση για προϊόντα που αφορούν ενεργειακά έργα και έργα υποδομών.

Στα 915 εκατ. κ.μ. αυξάνονται τα αποθέματα αερίου της Ουγγαρίας

Σε 915 εκατ. κυβικά μέτρα, έναντι 615 εκατ. κ.μ., θα αυξήσει ως τις αρχές Ιουλίου τα στρατηγικά της αποθέματα φυσικού αερίου η Ουγγαρίας, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης της χώρας.

Στη λιανική ρεύματος, με χαμηλότερα τιμολόγια 7-9% έναντι της ΔΕΗ, μπαίνει η Protergia

Με ανταγωνιστικά πακέτα ηλεκτρικής ενέργειας εισέρχεται στην αγορά λιανικής η Protergia, εταιρεία του Ομίλου Μυτιληναίου, φιλοδοξώντας να ανταγωνιστεί τη ΔΕΗ, αποσπώντας από το πελατολόγιό της καταναλωτές, τόσο νοικοκυριά, όσο και καταστήματα και επιχειρήσεις.

Φωτοβολταϊκό project 1 δις δολ. σχεδιάζει η Αίγυπτος

Φωτοβολταϊκό project ύψους 1 δις δολ. σχεδιάζει η κυβέρνηση της Αιγύπτου, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Διοικητικής Ανάπτυξης της χώρας, Adel Labib.

Σταθερά μεταξύ 40 - 45 εκ. τόνων η παραγωγή πετρελαίου στο Αζερμπαϊτζάν

Στους 40 – 45 εκ. τόνους έχει σταθεροποιηθεί η ετήσια παραγωγή πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Natig Aliyev, μιλώντας στο συνέδριο “Caspian Oil and Gas Trading and Transportation Conference" που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μπακού.

Βραζιλία: Εκτιμήσεις για φωτοβολταϊκά 2 GW έως το 2019

2 GW φωτοβολταϊκών μπορούν να βρίσκονται εγκατεστημένα στη Βραζιλία μέχρι το 2019, εκτιμά ο πρόεδρος της εταιρίας Energy Planning Company, Maurício Tolmasquim,  μιλώντας στο rechargenews.com.

Πλήρης απελευθέρωση της υδροηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία

Μετά από χρόνια αναβολών και σθεναρές αντιδράσεις βουλευτών, η Γαλλία προχωρά στην πλήρη απελευθέρωση του κλάδου υδροηλεκτρικής ενέργειας. Αρκετές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και μεγάλοι «παίκτες» της αγοράς ηλεκτρισμού έχουν δείξει ενδιαφέρον για την υδροηλεκτρική ενέργεια της Γαλλίας, όπου αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η EDF.

Martifer και Adenium μαζί σε φ/β 10 MW στην Ιορδανία

Η πορτογαλική Martifer και η Adenium Energy Capital με έδρα στο Ντουμπάι, εξασφάλισαν 20ετή συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) σε φ/β πάρκο 10 MW, που θα κατασκευαστεί νοτίως της Ιορδανίας, στην πόλη Ma'an.

Φ/Β πλαίσια 21 MW από τη Jinko στην China Southern Power Grid

Η κινεζική κατασκευάστρια φ/β JinkoSolar Holding ανέλαβε να παράσχει στην Nan Xin Solar, θυγατρική της China Southern Power Grid, φ/β πλαίσια ισχύος 21,09 MW.

Νέα φ/β 189 MW στη Βρετανία το α’ τρίμηνο του 2014

Στα 2,941 MW διαμορφώθηκε η συνολική εγκατεστημένη ισχύς φ/β της Βρετανίας στις 24 Απριλίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της χώρας (DECC).

Νέες ταρίφες για τα μεγάλα φ/β εδάφους στην Αλγερία

Στην επίσημη εφημερίδα της κυβερνήσεων δημοσιεύθηκαν οι νέες ταρίφες (FITs) για τα μεγάλα φ/β εδάφους της Αλγερίας.

Τουρκία: Καταστροφή δασικών εκτάσεων για κατασκευή ενεργειακών έργων

Περιβαλλοντικές ανησυχίες εγείρουν μια σειρά από κινήσεις από μέρους της Τουρκικής κυβέρνησης η οποία με την πιο πρόσφατη αλλαγή στην Δασική Νομοθεσία, επιτρέπει πλέον την κατασκευή ενεργειακών έργων στα δάση.

Βουλγαρία: Μόνο με διαγωνισμό η εξαγωγή ενέργειας στην Τουρκία από το Κοζλοντούι

Το πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία δεν μπορεί να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στην Τουρκία, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του εργοστασίου, Ιβάν Genov.

Διχάζουν τα ηλιοθερμικά στην Κύπρο

Την κάθετη διαφωνία του με το ενδεχόμενο αδειοδότησης δύο μεγάλων ηλιοθερμικών συστημάτων, τα οποία θα παράγουν συνολικά 100MW, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου (ΣΕΠΑΕΚ).

Μάιο η εξόφληση προς τη ΔΕΗ των 40 εκατ. ευρώ που της χρωστά το Δημόσιο

Στα ταμεία της ΔΕΗ εισέρευσαν πριν από μερικές εβδομάδες τα 40 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 80 εκατ. ευρώ των οφειλών προς αυτήν του στενού Δημοσίου Τομέα.

Εκπλήξεις στα νέα ΑΔΙ, μπαίνουν ΑΠΕ αλλά και ζήτηση – Τα κριτήρια

Σημαντικές αλλαγές και εκπλήξεις περιλαμβάνονται στο σχέδιο που επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και αναμένεται να ανακοινωθεί περί τα μέσα Μαΐου σε σχέση με την αναμόρφωση των μηχανισμών πληρωμής ισχύος.

Four legislators honored by NHA for hydroelectric power advocacy

The National Hydropower Association awarded four members of Congress with NHA Legislator of the Year awards for their roles in championing hydroelectric power legislation through the House and Senate.

SEPA 2013 utility solar rankings uncovers new urban and rural representation

The Solar Electric Power Association (SEPA) has released its seventh annual Utility Solar Rankings report, a summary of U.S. utilities that added the greatest amount of solar capacity in 2013. As in years past, familiar names cropped up at the top of the list.

Siemens proposes technology swap deal with Alstom to rival GE's offer

Siemens AG proposed French rival Alstom SA a deal to swap train and energy assets to beat an offer from General Electric Co., according to people familiar with the matter.

GE invests $24 million in India’s biggest solar power plant

General Electric Co. is investing $24 million in India’s largest solar-power plant, drawn by what it called the technology’s “incredible potential” in the nation.

Monday 28 April 2014

Υποβάθμισε σε «BBB-» Gazprom και Rosnef η S&P

Υποβάθμισε την αξιολόγηση των ρωσικών Gazprom και Rosneft σε «BBB-» από «BBB», διατηρώντας το αρνητικό outlook, ο διεθνής οίκος Standard & Poor’s.

Ανοίγει ο δρόμος για την παραγωγή «ηλιακής κηροζίνης»

Ανοίγει ο δρόμος για την συνθετική κατασκευή καυσίμων υδρογονανθράκων χωρίς την εξόρυξη νέων ποσοτήτων από το υπέδαφος.

Omnetric Group: Έξυπνα δίκτυα ενέργειας από Siemens και Accenture

Η Διεύθυνση Έξυπνων Δικτύων της Siemens και η Accenture ολοκλήρωσαν τη δημιουργία της κοινής εταιρείας Omnetric Group.

Εξαγωγές ηλεκτρισμού από την Ρουμανία στην Αλβανία

Ο Ρουμάνος υπουργός Οικονομίας, Κωνσταντίν Νίτα και ο Αλβανός ομόλογός του, Αρμπέτν Αχμετάτζ, συμφώνησαν την Τετάρτη για εξαγωγές ηλεκτρισμού από τη Ρουμανία προς την Αλβανία, ύψους ενός δις. Ευρώ ετησίως.

Απαιτούνται άμεσα βασικές διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελληνική αγορά ενέργειας, υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ειδική έκθεση

Στην έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν για την ενεργειακή αγορά στην Ελλάδα που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα επισημαίνεται η ανάγκη για άμεσες διορθωτικές αλλαγές, για τις οποίες εξ’ άλλου έχει δεσμευθεί η Κυβέρνηση, μέσω των Μνημονίων, προκειμένου να ενταθεί ο ανταγωνισμός στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού

Αιολικά: Η υστέρηση στους στόχους φέρνει επενδύσεις

Αυξημένο ενδιαφέρον εγχωρίων αλλά και ξένων εταιρειών αναφαίνεται στην ελληνική αγορά αιολικής ενέργειας. Βασική αιτία αποτελεί η υστέρηση της χώρας ως προς τον ευρωπαϊκό στόχο του 2020, αλλά και ως προς τον ενδιάμεσο, για το 2014.

Εκτιμήσεις για 2,5 τρις. κ.π. αερίου στο οικόπεδο Οζ του Ισραήλ

Τη δυνατότητα να φιλοξενεί 2,5 τρις. κ.π. αερίου με πιθανότητα 23-27% και 255 εκατ. βαρέλια πετρελαίου με πιθανότητα 16-18% διαθέτει το οικόπεδο Οζ στο Ισραήλ σύμφωνα με έκθεση της Sewell & Associates.

NPD: Η μεγαλύτερη φ/β αγορά της Ευρώπης, το 2014, η Βρετανία

Με περισσότερα από 120 μεγάλης κλίμακας φ/β να βρίσκονται υπό κατασκευή, η Βρετανία εξελίσσεται με ταχύς ρυθμούς σε μια εξαιρετικά ελκυστική αγορά για τους κατασκευαστές και τους προμηθευτές του εν λόγω κλάδου, αναφέρει σε νέα έκθεσή του το NPD Solarbuzz.

Δρ. Γιώργος Στάμτσης: Η αγορά ηλεκτρισμού και η επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας

Η αγορά ηλεκτρισμού στη χώρα μας έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως ένας από τους βασικότερους μοχλούς για την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας. Αυτή η θέση δεν αποτελεί μια γενική διατύπωση αλλά εδράζεται σε δύο δεδομένα.

Fitch: Με φορολογική αναμόρφωση θα αποτραπεί η μείωση παραγωγής ρωσικού πετρελαίου

Μια ενδεχόμενη φορολογική μεταρρύθμιση υπέρ της ρωσικής βιομηχανίας πετρελαίου θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάσχεση μείωσης της παραγωγής πετρελαίου για τα επόμενα χρόνια, εκτιμά η Fitch.

Έκλεισε η συμφωνία Σλοβακίας - Ουκρανίας για την προμήθεια αερίου

Η Σλοβακία και η Ουκρανία υπέγραψαν σήμερα μια συμφωνία η οποία επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλει μια περιορισμένη ποσότητα φυσικού αερίου στην Ουκρανία, αν και αυτό θα είναι λιγότερο απ΄ όσο έλπιζε το Κίεβο ώστε να διασφαλιστεί σε περίπτωση που η Ρωσία πάψει να του πωλεί αέριο.

Εξόρυξη 1,5 δισ. κ.μ. αερίου αναμένει για το 2016 η Bulgatransgaz

Ποσότητα-ρεκόρ από την εξόρυξη βουλγαρικού φυσικού αερίου προβλέπεται ειδικά το 2016, στο σχέδιο ανάπτυξης της κρατικής Bulgatransgaz, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα.

Επενδύσεις 4,2 δις δολ. στα φωτοβολταϊκά έως το 2020 αναμένει η Ρωσία

Επενδύσεις ύψους 150 δις RUB (4,2 δις δολ.) αναμένει στον τομέα των φωτοβολταϊκών έως το 2020 το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας.

Πρώτη διεθνής παραγγελία για τα διαφανή φωτοβολταϊκά της Sharp

Την πρώτη της διεθνή παραγγελία για τα διαφανή φωτοβολταϊκά της έλαβε η Sharp. Πρόκειται για συμφωνία για την παράδοση 27,5 MW φωτοβολταϊκών στην Καμπότζη της Ασίας.

100 εκ. ευρώ στη Nordex από την ΕΤΕπ για αποδοτικότερη αιολική ενέργεια

Δάνειο ύψους 100 εκ. ευρώ εξασφάλισε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η Nordex. Το εν λόγω δάνειο θα χρησιμοποιηθεί από τη γερμανική εταιρία προκειμένου, από κοινού με άλλες εταιρίες και ερευνητικούς οργανισμούς, να αναπτύξουν την αποδοτικότητα της χερσαίας αιολικής ενέργειας.

Ενδιαφέρον SOCAR για το μερίδιο της Total στο Σαχ Ντενίζ

Για την απόκτηση του μεριδίου της γαλλικής Total στο κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ ενδιαφέρεται η κρατική αζέρικη εταιρία SOCAR. Την αποκάλυψη έκανε ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών υποθέσεων της SOCAR, Suleyman Gasimov, στις 24 Απριλίου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Trend.

Συμφωνία Ιράν και Κούρδων του Ιράκ για διυλισμένο πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Το Ιράν και η αυτόνομη κυβέρνηση του κουρδικού κρατιδίου στο Βόρειο Ιράκ προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας για τη λήψη 3-4 εκατ. λίτρων διυλισμένου πετρελαίου και φυσικού αερίου, με αντάλλαγμα την αποστολή αργού στο Ιράν.

Την πώληση μονάδων συνδυασμένου κύκλου αερίου εξετάζει η αυστριακή Verbund

Σε συζητήσεις με ενδιαφερόμενες εταιρίες για την πώληση δύο μονάδων συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου στη Γαλλία (ισχύος 412 MW και 440 MW) και μίας μονάδας συνδυασμένου κύκλου αερίου στην Αυστρία (ισχύος 832 MW) βρίσκεται η αυστριακή εταιρία κοινής ωφέλειας Verbund.

Αίτηση για τροποποίηση της άδειας ηλεκτροπαραγωγής από τη Χαλυβουργική

Την τροποποίηση της άδειας που κατέχει για μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 880MW, με καύσιμο φυσικό αέριο ζητά η Χαλυβουργική.

Με ανεμογεννήτριες Gamesa αιολικά 100 MW στην Ινδία

Νέα παραγγελία για την προμήθεια ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 100 MW έλαβε για έργα στην Ινδία η Gamesa.

Σταθερές οι ΑΠΕ στο διασυνδεδεμένο και τον Μάρτιο

Χωρίς νέες προσθήκες έργων ΑΠΕ στο διασυνδεδεμένο σύστημα τελείωσε ο Μάρτιος, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο του ΛΑΓΗΕ, με μικρή εξαίρεση τα φωτοβολταϊκά στέγης (με σχεδόν 1 MW νέων έργων) και τη βιομάζα/βιοαερίο (σχεδόν 1 MW νέας ισχύος).

Δραστικούς περιορισμούς στα φωτοβολταϊκά βάζει η Κύπρος

Έκπληξη στην ΡΑΕΚ, σε βουλευτές μέλη της επιτροπής Εμπορίου και σε επαγγελματίες στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκαλεί η απόφαση της υπηρεσίας Ενέργειας της Κύπρου να προωθήσει τη δραστική μείωση των αδειών που θα δοθούν μέσα στο 2014 για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Βοσνία - Ερζεγοβίνη: Στα eco pellets επενδύει η HIFA -Oil

Μια εταιρεία της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης, η HIFA -Oil Ltd Tesanj, συνεχίζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της εισερχόμενη σε νέους ενεργειακούς τομείς, μέσω του έργου της παραγωγής ενέργειας eco - pellet κατασκευασμένου από άνθρακα.

Νέα κινεζική πρόσκληση για επενδύσεις σε ενέργεια και μεταφορές

Τα σχέδια υλοποίησης νέων μεγάλων έργων, μεγάλο κομμάτι το οποίων αφορά στην ενέργεια, ανακοίνωση το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Li Keqiang μετά τη συνεδρίαση των στελεχών του την περασμένη εβδομάδα.

Φωτοβολταϊκό στην Ελλάδα αποκτά η αμερικανική Sunvault Energy

Ολοκληρώθηκε από την αμερικανική εταιρία SunVault Energy η εξαγορά εταιρίας ειδικού σκοπού ιδιοκτησίας της BCI Renewables η οποία διέθετε φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1,5 MW στην Ελλάδα.
Πρόκειται ειδικότερα για το φωτοβολταϊκό με την ονομασία “ Gregos Peloponnisoy” ιδιοκτησίας της εταιρίας “Photovoltaika Chersou”.

Νέα μέθοδος παραγωγής πέλλετ από καβουρδισμένη βιομάζα

Μια νέα διαδικασία ‘’αποξήρανσης’’ της βιομάζας, γνωστή και ως ‘’Torrefaction’’ έχει ανέλθει στο προσκήνιο των στερεών βιοκαυσίμων.

«Σκάει» η απόφαση της διαιτησίας για τη διένεξη ΔΕΠΑ με BOTAS – Φόβοι για αναδρομικές αυξήσεις στο αέριο

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η έκδοση της απόφασης του διαιτητικού δικαστηρίου στο οποίο έχουν προσφύγει η ΔΕΠΑ και η Τουρκική BOTAS για δύο μεταξύ τους εκκρεμότητες.

"Παγώνει" την κατασκευή πυρηνικού σταθμού η Ταϊβάν

Να παγώσει την εν εξελίξει κατασκευή σταθμού πυρηνικής ενέργειας, αποφάσισε η Ταϊβάν, καθώς η πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας αντιτίθεται στο έργο.

Sunday 27 April 2014

地熱発電の投資誘致促進 インドネシア、買い取り料金増額

インドネシアは地熱発電の電力買い取り料金を増額する。同国政府は総発電能力に対する地熱発電の比率を2013年の2.89%から21年までに12%に引 き上げる方針で、買い取り料金の引き上げによって投資誘致を促進し、地熱発電の開発を加速させたい考えだ。現地紙ジャカルタ・グローブが報じた。

東北電、米国産LNGを調達へ

東北電力は24日、新型ガス「シェールガス」などを原料とする米国産液化天然ガス(LNG)を三菱商事系から調達すると発表した。大手電力会社のシェール ガス導入は4社目。

太陽光発電:隙間を求めて小規模が主流に-適地が限定的

 4月25日(ブルームバーグ):日本の太陽光発電は送電線への接続や適地が限られていることから、屋根、空き地、工業団地などの隙間を狙った小規模開発が主流となってきている。

パナソニック、太陽光発電量や使用電力量などを表示できるエネルギーモニタを発売へ…「見える化」「見せる化」「監視」で節電

パナソニックと、エコソリューションズは、太陽光発電量や電力・ガス・水道のエネルギー使用量の「見える化」「見せる化」「監視」が可能なエネルギーモニタ「LAN対応ユニット 電力見せる化・監視プラス」を2014年5月21日より発売すると発表した。

自動車業界のアップル、米テスラモーターズが上海進出―中国メディア

2014年4月25日、新華社によると、自動車業界のアップルといわれる米テスラモーターズは23日、上海市浦東区で業務をスタートした。充電スタンド6 基を備えた急速充電スポットが営業を開始し、中国エリア初の急速充電スポットに、また世界初の太陽光発電装置を搭載した急速充電スポットになった。

大分に国内最大規模のメガソーラーが竣工

またひとつメガソーラーが誕生した。今回大分県で竣工したメガソーラーの発電出力は82MW、年間予想発電電力量は一般家庭約3万世帯分に相当する8700万kWhと国内最大規模だ。

東光高岳、中期計画で売上高1350億円

電力機器大手の東光高岳は25日、2017年3月期を目標とするグループ中期経営計画を発表した。主力取引先の東京電力以外の電力各社から受注、太陽光発 電関連機器の一括受注の拡大などにより、17年3月期の連結売上高は14年3月期比52.0%増の1350億円、営業利益は約6.6倍の65億円を見込 む。

国土交通省、シェールガスなどの新エネルギーの輸送体制整備に向けて検討開始

国土交通省は、米国のシェールガスなど、多様化が見込まれるエネルギーを、安定的に輸送する対策を検討すると発表した。

北陸電、15年3月期は増収予想

北陸電力 <9505> =2015年3月期は販売電力量は前期より減少するが、再生可能エネルギー発電促進賦課金の増加から増収を見込む。一方、利益や配当は、志賀原発の再稼働時期が見通せないため未定とした。 

NEDO、タイでバイオエタノールの製造技術を実証

独立行政法人新エネルギー・産業技術総合開発機構(NEDO)とタイの科学技術省国家イノベーション庁(NIA)は、タイ国内に設置したバイオエタノールの製造プラントが完成し、4月22日に実証運転を開始した。

【一线思考】困境中的鄂尔多斯煤企:革新之后如何重生?

鄂尔多斯地区煤矿分布广泛,储量和产煤量均占全国比重较大,煤质本身具有高热值、低硫低灰的特点,被誉为环保煤。蒙煤在行业内是有一定竞争力的,但是目前却陷入了生存发展的困境,压力重重。

核工展:中国核建力推60万千瓦高温气冷堆

第十三届中国国际核工业展览会在北京国家会议中心举行。国内核电领域主要企业悉数参展,展示各自“当家花旦”。

“钦点”能源之二十三:国际能源合作的制度变迁

制度是一个社会的游戏规则,是构建人类相互行为的人为设定的约束,是在资源稀缺的环境中为了节约交易费用从而更有效地利用资源,是人与人之间长期博 弈的结果。制度是在组织的相互作用中逐渐演进的,具有最大化行为的组织;既可以在现有的制度约束下实现其目标,也可以通过改变其现有制度约束实现其目标。

推广可再生能源 提供农村节能样本 ——专访湖南省邵东县副县长陈博文

邵东县地处湘中腹地,是湖南省的农业大县之一。多年来,以建设“ 生态邵东”为目标,该县将可再生能源与新农村建设、循环型生态农业发展、农村环境污染治理相结合,将单纯发展新能源拓展为“复合型”用能,使可再生能源迅速进入千村万户。

“钦点”能源之二十二:能源霸权的终结

能源是现代工业社会的基础物资,能源安全是国家安全的重要组成部分。特别是作为主要能源的石油,已成为世界大国政治、经济、军事斗争的武器。

利好信号让新能源汽车“动力十足”

第一批中国用户正式从特斯拉(tesla)汽车公司CEO埃隆·马斯克(Elon musk)手 中接过属于自己的Model S车钥匙。今天上海地区也将有数台特斯拉交车。相关人士透露,预计今年暑期,特斯拉将陆续在北京、上海、杭州、广州、深圳和 成都开设服务维修中心,并逐步向全国客户交车。

加拿大再推坎杜反应 目标不限中国市场

中国政府明确核电重启的态度仿佛一针强心剂,注入沉寂已久的中国核电市场。近年来,中国核电发展早已成为了全球核电市场关注的焦点,英、法、美、俄等核电强国均向中国企业抛出橄榄枝,其中也包括铀资源大国加拿大。

电力等5大行业国资改革将有细分政策

从国研中心产业经济部部长赵昌文处获悉,国资改革规划还在制定中,国有资本投资运营公司不排除基金形式,未来电力、铁路、石油、通讯、交通等都将有行业的细分改革政策。

发改委:增加天然气供应 支持推进煤改气

中国政府网23日消息,发展改革委《关于建立保障天然气稳定供应长效机制的若干意见》已经国务院同意。

乌恰县光伏发电产业呈现强劲发展势头

乌恰县把加快发展光伏产业作为促进产业转型升级的重要抓手,充分依托境内充足的光热能资源优势,提早谋划、集中布局,着力引进了一批投资额度大、产业集聚度高、带动效应好的光伏产业项目,全县光伏发电产业呈现出强劲发展势头。

太阳能路灯首次亮相长阳创新产业园

  “这个头顶风扇叶,面颊像本书,手掌一颗珠的也是路灯?”

        4月23日,在长阳创新产业园,过往的人纷纷驻足围观,好奇地向长阳供电公司路灯管理中心路灯安装现场人询问。

科士达:逆变器毛利率优势可期

科士达董秘蔡艳红称,光伏市场具有一定周期性,一季度逆变器订单量不大,一般在二、三季度出货量较多。且公司逆变器毛利率较高的优势可以继续维持。

国内铝行业最大光伏发电项目在晟通并网发电

晟通集团十多万平米的厂房屋顶上,整齐地铺满了一排排深蓝色的太阳能电板,这些电板在阳光的照射下闪闪发亮。厂房旁的变电站内,设备显示器上的数字不断跳动着,表明太阳光正被转换成电能,为工业生产和园区生活用电源源不断地提供能量。

能源局会同多家金融机构商讨光伏融资难问题

知情人士透露,国家能源局近日会同中国人民银行、银监会、国家开发银行和多家商业银行组织召开光伏发电企业和银行之间的沟通会,商讨解决光伏电站、尤其是分布式光伏融资难的问题。

“中国式”光伏融资租赁探索

联合光伏与中兴租赁公司订立为期二十年、总代价为148970000美元的融资租赁协议。根据协议,在租期内,设备所有权归中兴租赁公司所有;租期 届满后,联合光伏出资100美元即可从中兴租赁公司手中购买设备所有权。据悉,此次租赁是联合光伏以旗下的若干太阳能电站和抵押发电站产生收入的权力作为 抵押。

航禹太阳能为客户免费提供“分布式光伏电站定制保险解决方案”

国内领先的分布式光伏发电系统集成商--航禹太阳能(Hangyu Solar)宣布为其全部分布式光伏发电项目客户免费提供3年期专属定制财产保险解决方案。这一增值业务的推出,将大幅度提升分布式光伏发电项目运行的安全性、稳定性和持续性。

德国莱茵TUV荣获年度最佳检测服务机构

  第二届中国国际储能电站大会于2014年4月23日至26日在中国深圳召开。

黄河公司和青大共同举办新能源光伏产业发展研讨会

由中电投黄河公司和青海大学共同举办的新能源光伏产业发展研讨会和青海大学新能源光伏产业研究中心科技委员会会议在青海大学召开。此次研讨会共享了新能源光伏工程领域的最新成果,为解决青海省在新能源光伏产业中的关键技术提供了建设性意见和发展战略的决策依据。

CIS公司Avancis出售给中国建材集团

中国建筑材料和玻璃公司中国建材(CNBM)将收购德国CIS薄膜制造商Avancis。

中来光伏资金链紧张 应收账款年增90%

苏州中来光伏新材股份有限公司IPO招股说明书预披露稿4月21日发布,这也是前4批预披露公司中唯一一家光伏企业。报表显示,该公司2013年营 业收入增幅达40%,但其2013年应收账款高达1.9亿元,比上年大增90%。业内人士指出,近年来光伏行业三角债越演越烈,已导致不少企业资金链紧 张。

保利协鑫多晶硅龙头地位加强

大智慧阿思达克通讯社4月24日讯,受益于产业集中度的提高和需求扩大,保利协鑫能源(03800.HK)预计2014年多晶硅和硅片的产量同比增幅将超过30%,根据测算将从2013年的5万吨和9GW提升到约6.5万吨和约11.5GW。

超日偿债问题难解 债民围坐中信建投讨说法

导语:超日的债券持有人全国共有6700多名,一直试图与中信建投联系,并多次来到中信建投上海办公室,但没有得到任何答复。

英利将出售至少300MW光伏电站

英利太阳能日前宣布其子公司英利中国已与United PV达成一项协议,收购由英利开发建设的多个太阳能发电场。

航禹太阳能与Symtech Solar签署战略合作协议

近日,国内分布式光伏发电系统集成商航禹太阳能宣布与国际光伏电站设计商Symtech Solar签署长期战略合作协议。双方共同确认:今后将在电站方案设计、材料采购和施工等领域进行全方位、多层次的合作,意图将国际先进、成熟的光伏电站 设计理念,原汁原味引入到国内分布式光伏电站项目中,逐步建立一个资源互补、优势突出的产业联合体,努力实现高标准、严要求、有特色的合作新模式目标。

RGS Energy拟在马萨诸塞州融资并开发2.6MW

可再生能源服务供应商RGS Energy将在美国马萨诸塞州开发并运营一座2.6MW太阳能发电站。

襄州区与晶日光能签50MW光伏发电项目合作框架协议

近日,襄州区龙王镇人民政府与湖北晶日光能科技股份有限公司签订50MW光伏发电光伏发电项目投资开发合作框架协议。

中检南方深圳光伏实验室成功帮助逆变器企业获取首张NB/T 32004-2013证书

中检集团南方电子产品测试(深圳)有限公司成功帮助太阳能逆变器企业广东易事特电源股份有限公司500kW和630kW系列型号光伏并网逆变器通过CQC新能标(NB/T 32004-2013,IIIa级)测试,并获得国内第一张证书。

中航国际向英国交付太阳能光伏电站

中航国际在英国投资建设的首座12兆瓦太阳能光伏电站23日在伦敦正式交付给一家英国投资公司。

Saturday 26 April 2014

India's renewable energy efforts poised for resurgence

Anjali Jaiswal, Senior Attorney, San Francisco

National elections are underway and dominating headlines and conversations across India. In parallel, the timely release of the second new consensus report from the U.N.’s Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) documenting the impacts of climate change, has confirmed again the current and growing risks to the economy, human health and food supply of India’s communities.
Residential solar was a hot topic at the recent Greentech Media Solar Summit. Nicole Litvak, Solar Analyst at GTM Research, started out the session on “Opportunities and Threats in the Residential Solar Market” by asking each panelist to share the key to success for residential solar -- in just five words.

Biomass: The world's biggest provider of renewable energy

Biomass and Renewables

If I asked you to think of renewable energy what comes to mind? I imagine it is skyscraper-sized wind turbines, solar panels on suburban roofs or massive hydro-electric dams. You probably do not think of burning wood or converting crops to liquid fuel to be used in cars.

Renewable energy gains in 2013 but coal and gas still dominate

There is still a significant swath of the U.S. that will continue to run on coal and gas even as many states meet their renewable portfolio standards heading toward 2020.

Federal court strikes down Minnesota's limits on coal power imports: A critical moment for state regulation of imported fuel & electricity

On April 18, the U.S. District Court for the District of Minnesota struck down the State of Minnesota’s restrictions on importing electricity from coal power plants in other states. The court held that these restrictions improperly regulated electric generators and utilities outside the state.

Friday energy facts: Extending residential energy policies affects some end uses more than others

graph of change in residential delivered energy consumption for selected end uses, as explained in the article text
Source: U.S. Energy Information Administration, Annual Energy Outlook 2014, Issues in Focus

Many federal energy programs target residential consumption, such as appliance standards, building energy codes, and tax credits for energy efficient equipment. Because the Annual Energy Outlook 2014 (AEO2014) Reference case is intended to reflect current laws and regulations, two side cases show the effects of the continued availability of incentives and further strengthening of standards beyond levels already established under existing laws or regulations.

5 tips to cybersecure the power grid

If anyone knows more than he can tell about the cybersecurity threats to the country’s power grid, it’s Seán McGurk. As head of the U.S. Department of Homeland Security’s Industrial Control Systems Cyber Emergency Response Team (ICS-CERT) from 2008 to 2012, he led the day-to-day fight against intrusions and attacks against utilities and energy companies during a period when such threats grew from a trickle to a flood.

How micro-inverters are changing solar energy business models

Someone asked me a great question recently: “Nige, I know you're a fan of micro-inverters. How big do you really think their share of the market will be?”

Energy quote of the day: 'We would be in a position to send this oil to world markets'

Iraqi Kurdistan Starts Oil Exports

The long-running dispute over oil exports between the Kurdistan Regional Government and Iraqi federal leadership in Baghdad rattles on, with Turkey becoming increasingly vocal.

Beyond efficiency: 5 key ingredients for a sustainable home (with DataViz)

Look at the two buildings above.  Both of these buildings are energy efficient homes.  Both are aiming for LEED platinum certification.  But only one is built up to be “the greenest New American Home in history”.  Can you guess which?

Unlocking solar energy's value as an asset class

James Montgomery

2014 is predicted to be a breakout year for solar financing, as the industry eagerly pursues finance innovations. Many of these methods aren't really new to other industries, but they are potentially game-changing when applied in the solar industry.

Don't bet against SolarCity

By Jeff Siegel

DISCLOSURE: Long SCTY.

SolarCity truck It wasn't an April Fool's Day gag when I said it was time to buy SolarCity Corp. (NASDAQ: SCTY) at the beginning of the month.
After a brief standstill, the company's battery-backed solar projects have begun to move forward again. The State of California Public Utilities Commission has added an important item to its May 15 agenda that will make a huge difference for SolarCity. Utility companies may finally be blocked from imposing big fees on battery-backed solar systems.

Germany's key to clean energy is this coal mine?

Germany is in the midst of a fierce battle against climate change and is making an aggressive push to get at least 80 percent of its power from renewable sources by 2050. But with nearly half its power still drawn from some of the world's dirtiest coal, there are plenty of bumps in the road ahead.

Good news for solar energy is bad news for the kochs

The United States' solar energy-generating capacity has skyrocketed in the past four years, growing by an astonishing 418% by the estimates of the U.S. Energy Information Administration. Solar is no longer niche; it's 1.13% of total American energy capacity. 

Can shale save Europe?

Regardless of how Russia’s foray into Ukraine finally works out, these last few weeks have offered a stark reminder of Europe’s desperate need to diversify its energy options.

Solar power is booming, but will never replace coal. Here's why.

Solar power has been growing like crazy. Last year the solar industry installed a record amount of solar capacity. The impact can be seen in the data. According to the Energy Information Administration, in 2012 there were 3.5 million megawatthours of electricity generated by solar photovoltaic panels. In 2013 that more than doubled to 8.3 million Mwh.

Renewable hydrogen on the big Island

The Big Island

For the past five years, home for me has been on the northern end of the island of Hawaiʻi. For those unfamiliar with the Hawaiian islands, they consist of eight major islands. The biggest of these islands is the island of Hawaiʻi, also known as the “Big Island.”

Kyocera’s solar cycle recharging station for EVs installed at shintec Hozumi headquarters

Solar EV Charging Station Installed At Shintec Hozumi Headquarters

Kyocera Corporation recently announced that it has installed a “Solar Cycle Station, for EVs” at the headquarters of Shintec Hozumi Co, in Aichi Prefecture, Japan.

We should have invested in solar sooner, CEO of German utility RWE says

No doubt about it: solar power has given German utilities a lashing. They cut wholesale electricity prices, which cuts into utility profits, and they also reduce electricity demand, further cutting into utility profits.

Rooftops, empty lots offer Japan space for solar panels

Developers of solar projects in Japan are looking to rooftops, empty lots and industrial parks in response to constraints limiting connections to the grid and difficulties finding suitable land.

Google, SunPower form solar lease program as rooftop demand drives profit

SunPower Corp. (SPWR), the second-largest U.S. solar manufacturer, and Google Inc. (GOOG) are creating a $250 million program to finance residential solar systems.

UK onshore wind power will lose subsidies, conservatives say

The U.K. Conservative Party will end all subsidies to onshore wind power if they win the next election, a move that the industry said would end deployment of the country’s cheapest form of renewable energy.

UK awards first guaranteed power price contracts to biomass, offshore wind projects

Drax Group Plc, Dong Energy A/S and SSE Plc will get guaranteed power prices for U.K. biomass and offshore wind plants, the first renewable energy projects to benefit from a new aid program.

New York to install battery storage for subway and bus system operator

American Vanadium Corp., owner of the only known U.S. deposit of the metal, agreed to install an energy storage system designed to reduce power costs for the agency that operates New York’s subways and buses.

China wind turbine makers face consolidation as glut lingers

Consolidation may cut the number of wind turbine makers in China, the world’s largest wind market, by two thirds in the next five years as oversupply pressures grow, according to an industry association.

The solar battlefield: How the US DOD will bring solar technology mainstream

When it comes to driving the development of renewable energy technology, no greater facilitating force exists than the U.S. Department of Defense (DOD). Acting on a mandate to achieve 25 percent reliability on renewable energy by the year 2025, the DOD has been busy in its aggressive pursuit of that goal — proving that more often than not, great things can result from unlikely alliances. 

Global geothermal market saw huge 2013 growth, says GEA

The global geothermal industry had a boom year in 2013, bringing the most capacity online since 1997. The market saw 530 megawatts (MW) commissioned, which brought total global capacity to just over 12,000 MW, holding a steady 4 to 5 percent growth rate, according to the Geothermal Energy Association’s (GEA) 2014 Annual U.S. & Global Geothermal Power Production Report.

Google signs up to buy 407 MW of Buffett’s wind power

Google Inc. agreed to buy 407 megawatts of wind power from Warren Buffett’s MidAmerican Energy Holdings Co., the technology company’s largest deal to date for renewable energy.

German utilities fight renewable energy shift

Germany’s biggest utilities face dwindling market shares as the shift torenewable energy spurs regional power generation and storage technology, a senior member of Chancellor Angela Merkel’s party said.

Making corn stover biofuel may not be better than gas, says report

Biofuels made from the leftovers of harvested corn plants are worse than gasoline for global warming in the short term, a study shows, challenging the Obama administration's conclusions that they are a much cleaner oil alternative and will help combat climate change.

China reiterates plans to boost clean energy

China, the world’s biggest investor in renewable energy, reiterated plans to boost construction of solar and wind power plants along with projects to transmit electricity from the clean sources.

Renewable energy may help Ukraine abandon Russian gas

Despite political instability and economical problems, Ukraine is pursuing the development of renewable energy in order to reduce dependence on gas supplies and economic pressures from Russia.

Friday 25 April 2014

Тюменские энергетики присоединились к всероссийской акции ЗОЖ

Члены Совета молодежи Нижневартовских электрических сетей «Тюменьэнерго» коллективно приняли вызов отжаться 30 раз на «слабо», брошенный сотруднику компании в одной из соцсетей от участника флэш-моба «Докажи, что ты не тряпка», и все вместе отжались 35 раз, приурочив акцию к юбилею предприятия.

Нефть с Приразломного месторождения будут вывозить по льготной пошлине

Правительство РФ утвердило особые формулы расчета ставки вывозной пошлины в отношении сырой нефти, добываемой на Приразломном месторождении, сообщает пресс-служба ведомства.

Путин и Меркель подчеркнули необходимость трехсторонних переговоров по газу

Президент РФ Владимир Путин и канцлер Германии Ангела Меркель согласились, что в ближайшее время необходимо провести переговоры с участием представителей России, Евросоюза и Украины по вопросам безопасности поставок и транзита российского газа. Об этом сообщает пресс-служба Кремля.

Псковские энергетики обсудили пожарную безопасность

Тема противопожарных мероприятий была поднята в ходе внеочередного заседания Штаба по обеспечению безопасности электроснабжения в Псковской области, состоявшегося сегодня, 25 апреля.

Непогода на Урале обесточила 124 населенных пункта

«МРСК Урала» задействует в восстановительных работах 150 аварийно-восстановительных бригад, сообщает пресс-служба компании. Погодные условия на Урале продолжают ухудшаться.

Итоги тендера на разработку шельфа Ливана могут быть подведены в мае

Итоги тендера на разработку морского шельфа Ливана, в котором участвуют “Роснефть” , ЛУКОЙЛ и НОВАТЭК , могут быть подведены в мае, заявил министр иностранных дел страны Джебран Бассиль.

Долги потребителей перед Удмуртской энергосбытовой компанией в 1 кв увеличились на 12%

По данным ОАО «Удмуртская энергосбытовая компания», дебиторская задолженность всех групп потребителей электрической энергии в Удмуртии в течение первого квартала 2014 года выросла на 12% и достигла 1 731 520, 6 тыс. руб.

Роснефть будет заправлять самолеты Аэрофлота в Симферополе

ООО «РН-Аэро», дочернее предприятие ОАО «НК «Роснефть» выиграло тендер на заправки воздушных судов ОАО «Аэрофлот» и авиакомпаний–партнеров ОАО «Аэрофлот» (ОАО «ДОН-АВИА», ОАО «АК «Россия») в аэропорту г. Симферополя до 10 января 2015 года.

UzIndoramaGasChemical до конца года подготовит проект ГХК за $2,5 млрд в Узбекистане

СП UzIndoramaGasChemical до конца года подготовит проект по строительству газохимического комплекса (ГХК) в Кашкадарьинской области на юге Узбекистана, сообщил источник, близкий к проекту.

Минэнерго РФ обсуждает расширение ПХГ в Крыму до 4 млрд куб м газа

Минэнерго РФ рассматривает возможность модернизации существующего подземного хранилища газа (ПХГ) в Крыму для увеличения его объема до 3,5-4 миллиардов кубометров и прогнозирует, что добыча газа на полуострове в 2014 году возрастет на 21% – до 2 миллиардов кубометров, сообщила представитель пресс-службы министерства.

Санкт-Петербургская биржа запустила с 24 апреля регулярные торги нефтью

Санкт-Петербургская биржа запустила с 24 апреля регулярные торги нефтью. В торгах участвуют “Зарубежнефть”, “Транснефть” и “Башнефть”. Об этом говорится в презентации биржи.

ФАС начинает выездные проверки АЗС в Крыму

Управление Федеральной антимонопольной службы по Республике Крым и городу Севастополь с 21 апреля по 20 мая проведет выездные проверки соблюдения антимонопольного законодательства со стороны трех крупнейших крымских сетей АЗС и Феодосийской нефтебазы.

Газпром предложил Украине добровольно перейти на предоплату газа

«Газпром» предлагает Украине добровольно перейти на предоплату российского газа из-за астрономической суммы накопившегося долга.

ΕΟΑΣΝΛ κατά ΔΕΗ και ΥΠΑΑΤ για το αγροτικό ρεύμα

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας καταγγέλλει την τακτική της ΔΕΗ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφορικά με την πολιτική της ΔΕΗ απέναντι στους αγρότες.

Βουλγαρία: "Αγκάθι" για την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια

Εμποδίο στα σχέδια της Βουλγαρίας για την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς αποτελούν τα μακροχρόνια συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας με ηλεκτροπαραγωγούς, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Ντράγκομιρ Στόινεφ.

Στην ΠΓΔΜ επενδύει η ουκρανική Energia Ltd

Η Ουκρανική εταιρεία Energia Ltd, που ασχολείται με την ανάπτυξη και την παραγωγή καινοτόμων τεχνολογιών για συστήματα καθαρισμού νερού, θα επενδύσει 18 εκατομμύρια δολάρια και θα δημιουργήσει 150 νέες θέσεις εργασίας στη ΠΓΔΜ.

Στα 370 MW οι παραγγελίες για τη Suzlon στο Q1 του 2014

Κατά το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η ινδική κατασκευάστρια ανεμογεννητριών Suzlon δέχθηκε παραγγελίες συνολικής ισχύος 370 MW. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι παραγγελίες για ανεμογεννήτριες προήλθαν κυρίως από χώρες όπως η Γερμανία, η Βρετανία, το Βέλγιο και η Ινδία.

ΗΠΑ: Ενίσχυση της ηλιακής ισχύος κατά 418% μέσα σε τέσσερα χρόνια

Θεαματική αύξηση της τάξεως του 418% κατέγραψε η εγκατεστημένη ηλιακή ισχύς των Ηνωμένων Πολιτειών μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Αρχή Πληροφοριών για την Ενέργεια (EIA).

Στη δημοσιότητα το αναθεωρημένο μνημόνιο - Τι προβλέπει για την ενέργεια

Αναδιάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ από την 1η Ιουλίου αλλά και επιστροφή από το δημόσιο των οφειλών του προς τη ΔΕΗ έως το τέλος Ιουνίου προβλέπει, μεταξύ άλλων, το αναθεωρημένο μνημόνιο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. 

Κοντά σε συμφωνίες για εξαγωγές αερίου από το Λεβιάθαν η Noble

Πολύ κοντά στη σύναψη συμφωνιών για εξαγωγή αερίου από το κοίτασμα του Λεβιάθαν βρίσκεται η Noble Energy, όπως σημειώνει ο επικεφαλής της εταιρίας Charles Davidson στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου.

Υπό αμφισβήτηση το σχέδιο ανάπτυξης σχιστολιθικού αερίου της Ουκρανίας

Αμφιβολίες όσον αφορά το κατά πόσο το σχιστολιθικό αέριο θα δώσει λύση στο πρόβλημα ενεργειακής ασφάλειας της Ουκρανίας εκφράζει η ενεργειακή αναλύτρια του Skolkovo School of Management της Μόσχας, Maria Belova, μιλώντας στο πρακτορείο RIA Novosti.

Ντεμπούτο της General Electric στην αγορά φωτοβολταϊκών της Ινδίας

Την πρώτη της επένδυση στον τομέα της ηλιακής ενέργειας στην Ινδία έκανε η GE Energy Financial Services. Παράλληλα, η εταιρία εξέφρασε την επιθυμία της να υποστηρίξει έργα ΑΠΕ σε παγκόσμιο επίπεδο με περισσότερα από 1 δις δολ. ετησίως.

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Deutsche Bank - Λακκοτρύπη για το τερματικό αερίου

Ετοιμη να χρηματοδοτήσει τον τερματικό σταθμό αερίου στην Κύπρο με την παρουσίαση από την κυπριακή Κυβέρνηση ενός βιώσιμου μοντέλου είναι η Deutsche Bank, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Φιλελεύθερος", ενώ, όπως γράφει η κυπριακή εφημερίδα, κυρίαρχος παράγοντας για το κατά πόσο είναι βιώσιμο το τερματικό είναι οι ποσότητες των υδρογονανθράκων που θα το τροφοδοτούν. 

Με εξοικονόμηση ενέργειας η απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο

Με εξοικονόμηση ενέργειας θα επιτευχθεί η πολυπόθητη απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, τονίζει το European Energy Review.

Νέα μονάδα παραγωγής βιοαερίου από την EnviTec στη Κίνα

Στην υπογραφή νέας σύμβασης για τη κατασκευή μονάδας παραγωγής βιοαερίου εφοδιασμένη με την τεχνολογία αναβάθμισης αερίου EnviThan, στη Κίνα, προχώρησε η EnviTec.

ΠΟΠΕΚ: Οι αυξήσεις το Πάσχα στα καύσιμα οφείλονται στην άνοδο διυλιστηριακών τιμών

Η αύξηση των δυιλιστηριακών τιμών είναι ο υπαίτιος της ανόδου της τιμής καυσίμων κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα, δηλώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), δίνοντας τη δική της απάντηση σε χτεσινά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «καπέλο» 6 λεπτά στην αμόλυβδη.

Σλοβακία: Επίκειται συμφωνία για προμήθεια 10 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως στην Ουκρανία

Συνεχίζουν και σήμερα τις συνομιλίες τους οι Ουκρανία, Σλοβακία και αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιστροφή της ροής του φυσικού αερίου, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου του ουκρανικού υπουργείου Ενέργειας.

Ε&Υ: Κεφάλαια 55,37 δισ. δολ. στη Βρετανία από το σχιστολιθικό αέριο

Η περαιτέρω ανάπτυξη του σχιστολιθικού φυσικού αερίου στη Βρετανία θα δημιουργήσει πάνω από 64.000 νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει τις τοπικές επιχειρήσεις με κεφάλαια ύψους 33 δισ. λιρών (55,370 δισ. δολ.), αναφέρει σε έκθεσή της η Ernst & Young.

Στα 4,4 GW η ζήτηση για φ/β σε Μ. Ανατολή, Αφρική ως το 2018

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του NPD Solarbuzz «Emerging PV Markets», αύξηση της τάξης του 50% θα σημειώσει η ζήτηση για φωτοβολταϊκά σε Μέση Ανατολή και Αφρική το 2014.

Στο χώρο της συντήρησης φ/β εισέρχεται η ARS Τεχνική

Η εταιρεία ARS Τεχνική ΑΕ εισέρχεται στον χώρο της συντήρησης φωτοβολταϊκών (Φ/Β) πάρκων με εξειδικευμένο εξοπλισμό. Για το σκοπό αυτό πραγματοποίησε την αγορά ερπυστριοφόρου μηχανήματος για την παροχή υπηρεσιών καθαρισμού ΦΒ πλαισίων.

Πρεμιέρα με αγρότες για τους έξυπνους μετρητές - Μάιο ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ

Από τις αγροτικές παροχές θα ξεκινήσει η εγκατάσταση των πρώτων έξυπνων μετρητών, αφού όμως προηγηθεί το καλοκαίρι από τη ΔΕΗ απογραφή των αγροτικών καταναλώσεων και δημιουργηθεί το σχετικό Μητρώο.

Κοντά στα 102 δολ. το βαρέλι έκλεισε η τιμή του αργού

Με κέρδη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Πέμπτης η τιμή του πετρελαίου, ανακάμπτοντας από τις απώλειες των προηγούμενων δύο ημερών για να κλείσει κοντά στα 102 δολάρια το βαρέλι.

Ελληνική Χαλυβουργία: Η μείωση ενεργειακού βιομηχανικού κόστους δεν έγινε ποτέ

Παρά τις διαβεβαιώσεις και τις εξαγγελίες από τους αρμόδιους υπουργούς, κανένα μέτρο δεν υλοποιήθηκε για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ενεργοβόρων βιομηχανιών καταγγέλλει η Χαλυβουργία Ελλάδος.

Αυξήθηκαν κατά 8,2 δισ. ευρώ οι οφειλές της Ουκρανίας προς τη Gazprom

Αυξήθηκαν κατά 8,2 δισ. ευρώ οι οφειλές της ουκρανικής Naftogaz προς τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom. Πρόκειται για ένα ποσό που είναι πενταπλάσιο σε σχέση με τις προηγούμενες απαιτήσεις της ρωσικής εταιρείας, η οποία πλέον εντείνει την πίεση που ασκεί στο Κίεβο.

Μετά το new deal, νέος τρόπος πληρωμής των ΑΠΕ από τον ΛΑΓΗΕ

Τεράστια γραφειοκρατική διαδικασία έχουν δημιουργήσει στον ΛΑΓΗΕ τα όσα προβλέπονται στο νόμο του new deal και κυρίως η πρόβλεψη για έκδοση πιστωτικού τιμολογίου εκ μέρους των παραγωγών ΑΠΕ.

Thursday 24 April 2014

РФ обсудит с ЕК долг Украины за газ и ждет участия во встрече финансистов ЕК

Россия рассчитывает на предстоящей встрече по Украине обсудить с Еврокомиссией украинскую задолженность за газ и ожидает, что в переговорах примут участие представители финансовых и коммерческих директоратов ЕК, заявил журналистам постпред РФ при ЕС Владимир Чижов.

ЛУКОЙЛ с Зарубежнефтью может принять участие в тендере по проекту “Нассирия” в Ираке

Крупнейшая российская частная нефтяная компания ОАО “ЛУКОЙЛ” изучает вопрос по участию в партнерстве с ОАО “Зарубежнефть” в тендере по интегрированному проекту «Нассирия» в Ираке, который предполагает разработку гигантского нефтяного месторождения и строительство НПЗ, говорится в сообщении компании.

Дивиденды ЛУКОЙЛа за 2013г могут составить 110 руб на акцию

Совет директоров ОАО “ЛУКОЙЛ” на заседании в четверг рекомендовал акционерам на годовом собрании 26 июня принять решение о выплате итоговых дивидендов за 2013 год в размере 60 рублей на акцию, что с учетом промежуточных дивидендов за полугодие составит 110 рублей на каждую бумагу, говорится в сообщении крупнейшей российской частной нефтяной компании.

UzIndoramaGasChemical до конца года подготовит проект ГХК за $2,5 млрд в Узбекистане

СП UzIndoramaGasChemical до конца года подготовит проект по строительству газохимического комплекса (ГХК) в Кашкадарьинской области на юге Узбекистана, сообщил во вторник источник, близкий к проекту.

На Иовскую ГЭС доставлено рабочее колесо ГА-2

На Иовскую ГЭС ОАО «ТГК-1» из Австрии доставлено рабочее колесо модернизируемого гидроагрегата № 2.

РФ, ЕК и Украина вскоре проведут консультации по газовым проблемам

Россия, Еврокомиссия и Украина в ближайшее время проведут консультации по газовым украинским проблемам. Об этом заявил постпред РФ при ЕС Владимир Чижов, выступая на международной конференции по энергетической политике Евросоюза в Колледже Европы в Брюгге.

Μειωμένα έσοδα αναμένει η ΔΕΗ στο Α' τρίμηνο

Μειωμένα έσοδα και κέρδη EBITDA σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο εκτιμά ότι θα εμφανίσει στο φετινό α' τρίμηνο η ΔΕΗ, λόγω της μειωμένης ζήτησης ρεύματος αλλά και λόγω της μείωσης των τιμολογίων για πελάτες υψηλής τάσης.

Μπαρόζο προς Πούτιν: Όχι μονομερείς ενέργειες με το φυσικό αέριο προς την Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε τη Ρωσία να μην προχωρήσει μονομερώς σε αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος ενεργειακής τροφοδοσίας της Ουκρανίας, καθώς ενδεχόμενη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου προς το Κίεβο μπορεί να πλήξει και την Ενωση και θα έχει σημαντικές συνέπειες στις εμπορικές σχέσεις της Μόσχας με την Ε.Ε.

Προς έκδοση ομολόγων ύψους 500 εκατ. ευρώ η ΔΕΗ

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της Public Power Corporation Finance plc θα προβεί σε προσφορά Ομολογιών (Senior Notes) €500.000.000, με συνδυασμό Ομολογιών λήξεως το 2017 και Ομολογιών λήξεως το 2019.

Έρευνα για την περιβαλλοντική διάσταση των υπεράκτιων αιολικών ξεκινούν 3 ενεργειακοί όμιλοι

Πώς επηρεάζουν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα το περιβάλλον στη Βόρεια Θάλασσα; Το ερώτημα αυτό αποτελεί αντικείμενο της επταετούς έρευνας που ξεκινούν από κοινού οι τρεις ενεργειακοί όμιλοι Eon, Dong Energy και Strabag OW EVS.

Σε φάση εξέτασης των προσφορών για την προμήθεια αερίου η ΔΕΦΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου της Κύπρου (ΔΕΦΑ) εξετάζει τις προτάσεις που έλαβε στο πλαίσιο των προσφορών για το  διαγωνισμό Προμήθειαs Φυσικού Αερίου για Σκοπούς Ηλεκτροπαραγωγής.

Ολοκλήρωση σταθμού 800 MW στην Τουρκία από τη ΜΕΤΚΑ

Την υπογραφή του Πιστοποιητικού Προσωρινής Παραλαβής (PAC) για το σταθμό ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου, 800MW στο Ντενιζλί της Τουρκίας, ο οποίος έχει τεθεί σε εμπορική λειτουργία από τον Ιούνιο του 2013, ανακοίνωσε η ΜΕΤΚΑ.

Αέριο από το Λεβιάθαν θέλει και η τουρκική Turcas

Το ενδιαφέρον της για αγορά ποσοτήτων φυσικού αερίου από το κοίτασμα του Λεβιάθαν στο Ισραήλ εξέφρασε η τουρκική Turcas Petrol, μέσω ανακοίνωσής της στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Ελένη Στεργίου: Ποιες εταιρείες ενδιαφέρονται για τα ελληνικά κοιτάσματα πετρελαίου

Έσοδα ύψους έως και 150 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 25-30 ετών αναμένεται να προκύψουν από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος, με τον κλάδο της Ενέργειας να είναι ένας από τους πρωταγωνιστές του δεκαετούς αναπτυξιακού σχεδίου για τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

ΕΤΑΑ: Κονδύλια 20 εκατ. στο Μαυροβούνιο για έργα ηλεκτρικής ενέργειας

Δάνειο, αξίας 20 εκατ. ευρώ, έλαβε το Μαυροβούνιο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (ΕΤΑΑ) για την κατασκευή και εγκατάσταση καλωδίων υψηλής τάσης 400 KW, καθώς και την κατασκευή και ανασυγκρότηση δύο ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών.

Να αξιοποιήσει το σχιστολιθικό αέριο καλεί την Αυστρία η ΙΕΑ

Να ενισχύσει την ενεργειακή της αυτάρκεια μέσω του σχιστολιθικού αερίου παροτρύνει την Αυστρία ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

EDF: Έρχονται μειώσεις τιμολογίων για τους βιομηχανικούς καταναλωτές

Έτοιμη να προχωρήσει σε μειώσεις των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας των βιομηχανικών καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένων των Solvay και ArcelorMittal, βρίσκεται η γαλλική EDF σύμφωνα με δημοσίευμα της Les Echos.

Η εισαγωγή αμερικάνικου LNG στην Ευρώπη δεν επηρεάζει το αζέρικο αέριο

Δεν επηρεάζονται οι εξαγωγές φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν στην ευρωπαϊκή αγορά από την εισαγωγή αμερικανικού LNG, διεμήνυσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν Richard Morningstar.

Κίνα: Με αμερικανικούς αντιδραστήρες 2 νέοι πυρηνικοί σταθμοί

Με αμερικανικούς αντιδραστήρες τρίτης γενιάς τύπου AP1000 θα κατασκευαστούν δύο πυρηνικοί σταθμοί στην Κίνα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Λι Κεκιάνγκ.

Αποκατάσταση 2 ανεμογεννητριών σε αιολικό πάρκο της Λέσβου

Το ποσό των 50.000 ευρώ θα διαθέσει η Αναπτυξιακή Δημοτική Εταιρεία Λέσβου (ΑΔΕΛ) για την αποκατάσταση δύο ανεμογεννητριών που διαθέτει στο μικρό αιολικό πάρκο της Κουτσουμπάρας, νότια της Μυτιλήνης.

Σε λειτουργία το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό της Ιαπωνίας

Ξεκινά η τροφοδοσία του δικτύου της Ιαπωνίας από το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της χώρας.
Πρόκειται για το μέγα – φωτοβολταϊκό ισχύος 82 MW το οποίο βρίσκεται εγκατεστημένο στην πόλη Oita, στη νότια Ιαπωνία και κατασκευάστηκε από τον όμιλο Marubeni.

Ηνωμένο Βασίλειο: Στην τελική ευθεία 3 GW υπεράκτιων αιολικών

Περισσότερα από 3 GW υπεράκτιων αιολικών έργων έλαβαν το πρώτο πράσινο φως για επιχορήγηση μέσω του συστήματος CFD (Contracts for Difference) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμπραξη Siemens-Accenture στον τομέα των έξυπνων δικτύων ενέργειας

Η Διεύθυνση Έξυπνων Δικτύων της Siemens και η Accenture ολοκλήρωσαν τη δημιουργία της κοινής εταιρείας Omnetric Group.

Στα φωτοβολταϊκά μέσω leasing επενδύει η Google

Το ποσό των 250 εκ. δολ. θα διαθέσουν η Google και η αμερικανική εταιρία SunPower για την ανάπτυξη οικιακών φωτοβολταϊκών μέσω του συστήματος leasing.

Lufthansa: Δοκιμές για νέο τύπο αεροπορικού βιοκαυσίμου

Τις δοκιμές ενός νέου τύπου αεροπορικού βιοκαυσίμου από αλκοόλη προανήγγειλε ο γερμανικός αερομεταφορέας Lufthansa, στο πλαίσιο συνεργασίας με την αμερικανική Gevo, στους επενδυτές του οποίου συμπεριλαμβάνεται και η Total.

13 GW εγκαταστημένων φωτοβολταϊκών στην Ιαπωνία

Συνολικά 5,741 MW φωτοβολταϊκών εγκατέστησαν, μέσω του προγράμματος FIT, η Ιαπωνία το διάστημα 1η Απριλίου 2013-31 Ιανουαρίου 2014, σύμφωνα με τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας.

Το Top 100 των πολυεθνικών που χρησιμοποιούν ΑΠΕ

Τη λίστα με το Top 100 των οργανισμών που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια προερχόμενη από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά) έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος στις ΗΠΑ (US Environmental Protection Agency).

3 πλοία LNG στο στόλο της Maran Nakilat

Τρία ακόμη πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου ενέταξε στο στόλο της η κοινοπραξία Maran Nakilat LNG, που κατά 60% ελέγχεται από εταιρεία του Ομίλου Αγγελικούση και κατά 40% από την κρατική Nakilat του Κατάρ.

Πρόταση General Electric για εξαγορά της Alstom

Σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της γαλλικής Alstom βρίσκεται η αμερικανική General Electric, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο μεταδίδει ότι το deal ενδέχεται να «κλείσει» στα 13 δισ. δολ. και πως η σχετική ανακοίνωση ενδέχεται να γίνει ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.

Ενεργειακή “task force” για τις εκκρεμότητες του μνημονίου

Πιο στενή συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και της ευρωπαϊκής επιτροπής, αποφασίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress στις τελευταίες διαβουλεύσεις  που έγιναν με την τρόικα πριν το Πάσχα.

Υδρογονάνθρακες: Τον Ιούνιο «κόβονται» τα οικόπεδα Ιονίου και Νότιας Κρήτης

Μέσα στον Ιούνιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ θα είναι σε θέση η ελληνική κυβέρνηση να προσδιορίσουμε σε ποια “blocks”, σε ποια τεμάχια, θα χωριστεί το Ιόνιο και η θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης ώστε πριν αρχίσει το καλοκαίρι να βγει η χώρα σε έναν μεγάλο διεθνή γύρο παραχωρήσεων με αρκετές περιοχές.

Υψηλή διεθνής εκπροσώπηση στο συνέδριο για τις αγορές αερίου και ηλεκτρισμού - Συνέντευξη

Σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα την επόμενη Τρίτη 29 Απριλίου πραγματοποιείται στην Αθήνα, στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, ένα σημαντικό Διεθνές Ενεργειακό Συνέδριο με τίτλο: «The Future of Greek Gas and Power Markets: Looking Ahead with Optimism and Realism».

Πανελλήνιος Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Στέγης - Ο ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΤΩΝ 36.000 ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΜΕ ΟΙΚΙΑΚΑ Φ/Βf



16/4/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΤΩΝ 36.000 ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΜΕ ΟΙΚΙΑΚΑ Φ/Β

Πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης: Εκτός προθέσεων Υπ.Οικ. η αλλαγή της προαιρετικής καταγραφής στο taxis

Η μη υποχρεωτική υποβολή του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης κατά την ηλεκτρονική υποβολή συμφωνητικού μίσθωσης η οποία ισχύει από την αρχή του έτους, οδήγησε ομάδα ενεργειακών επιθεωρητών στην αποστολή επιστολής διαμαρτυρίας προς τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, με την οποία ζήτησανν την τροποποίηση της ανωτέρω διαδικασίας.

Wednesday 23 April 2014

宁夏振启30MWp光伏电站项目通过并网安全性评价

日前,中国福马所属宁夏振启30MWp光伏电站项目以89.01%的总查评得分率,一次性通过国家电力监管委员会西北监管局并网安全性评价。

2015年宁波市新建光伏项目装机容量将达370MW

北仑申洲工业园2.25兆瓦的分布式光伏电站建设步入最后阶段,加上后续要建的二期工程总容量将达3.5兆瓦,每年可为园区的工业生产提供至少 350万千瓦时的电量。

苹果要求全美一半的零售店 采用再生能源供能

据cnbeta引述外媒报导,美国将近一半的苹果零售店据称都要完全采用可再生能源供能。苹果在美国的零售店当前总计254家,目前涉及到绿色能源利用的有120家。

科学家计划用量子点技术彻底改造太阳能聚光器

据电子工程专辑报导,研究人员们正计划用量子点技术彻底改造太阳能聚光器。经由内建的量子点采集来自太阳的光源,研究人员们期望能将窗户变成高效率的太阳能板聚光器。

中国输欧光伏组件每瓦最低价格下调

据外媒报道,从4月份起欧洲联盟(欧盟)将降低从中国进口光伏组件每瓦最低价格,从0.56欧元/瓦下调0.53欧元/瓦。底价下调反映了全球光伏组件生产成本降低的趋势。

京瓷太阳能拟向美国纽约州数个光伏项目注资3800万美元

京瓷太阳能(KyoceraSolar)近日宣称将向美国纽约州数个太阳能项目提供总额3800万美元的建设资金。作为规划的一部分,京瓷太阳能还将向U.S.LightEnergy(USLE)供应高效光伏组件。

晶澳太阳能敦煌100兆瓦光伏电站项目抓紧施工

日前,在敦煌市光电产业园区,合肥晶澳太阳能科技有限公司敦煌100兆瓦光伏电站项目建设现场,百名工人正在抓紧安装支架和电池板。

青海省大中型光伏电站标准体系课题组到共和调研

由中国可再生能源学会光伏专业委员会、中科院电工所和北京计科电中心组成的“青海省大中型光伏电站标准体系”课题组,到黄河公司共和30兆瓦光伏电站进行工作调研。

Συναντήσεις Ουκρανίας-Σλοβακίας-Ε.Ε. για αντίστροφη ροή στο φυσικό αέριο

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Σλοβακίας πρόκειται να έχουν συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Πέμπτη για να συζητήσουν το ενδεχόμενο αντίστροφης ροής φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Γιούρι Προντάν.

Σε ιστορικό υψηλό τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ

Κατά 3,5 εκατ. βαρέλια αυξήθηκαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, φτάνοντας στα 397,7 εκατ. βαρέλια (ποσότητα που αποτελεί ιστορικό υψηλό), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα και τα οποία αφορούν την εβδομάδα που έληξε στις 18 Απριλίου.

Συμμετοχή σε διαγωνισμό κατασκευής θερμοηλεκτρικού σταθμού στην Κροατία εξετάζει η Samsung

Η Νοτιοκορεατική εταιρεία Samsung είναι πιθανόν να βρεθεί μεταξύ αυτών που υποβάλλουν προσφορά για να κατασκευάσουν ένα νέο θερμοηλεκτρικό  σταθμό στην Plomin, της δυτικής Κροατίας.

Πολωνία: Η μείωση «πράσινων» πιστοποιητικών συμπαρέσυρε την τιμή πέλλετ

Περί τους 600.000 τόνους πέλλετ παρήγαγε η Πολωνία κατά τη διάρκεια του 2013. Μάλιστα, συνυπολογίζοντας και τις εισαγωγές, η πολωνική αγορά πέλλετ ήταν γύρω στο 1 εκατ. τόνους.

Κίνα: Ανοίγουν οι ιδιωτικές επενδύσεις σε ΑΠΕ και πετρέλαιο

Την πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων σε 80 έργα που αφορούν κλάδους ενέργειας, πληροφορίας και υποδομών θα επιτρέψει η Κίνα,  στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων για αύξηση των ιδιωτικοποιήσεων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Li Keqiang.

Δύο αιολικά πάρκα 46 MW για τη Bolarex στη Γαλλία

Κεφάλαια, ύψους 65 εκατ. ευρώ, εξασφάλισε η καναδική Bolarex για τη χρηματοδότηση των αιολικών πάρκων Fortel-Bonnières και Saint-François στη Γαλλία, συνολικής ισχύος 46MW.

Χαβάη: Περαιτέρω στήριξη των οικιακών φ/β μέσω του net-metering

Έχοντας ως στόχο την περαιτέρω στήριξη του net-metering για τα οικιακά φωτοβολταϊκά, η Βουλή και η Γερουσία της Χαβάης δημιούργησαν ένα fund, το οποίο θα στηρίξει το εν λόγω εγχείρημα με 50 εκατ. δολάρια.

Προβλέψεις για αύξηση 8% στην παραγωγή σχιστολιθικού αερίου έως το 2019

Στα 17.201 δις κυβικά πόδια αναμένεται να φτάσει έως το 2019 η παγκόσμια αγορά σχιστολιθικού αερίου. Την εκτίμηση κάνει σε έκθεσή της η Transparency Market Research.

Πακιστάν: «Ντύνει» με φ/β 16 δημόσια κτίρια στο Ισλαμαμπάντ

Στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε 16 δημόσια κτίρια στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, το Ισλαμαμπάντ, προχωρά το υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της χώρας.

Google: Αιολική ενέργεια 407 MW στο data center της Αϊόβα

Στη χρήση «καθαρής» ενέργειας στις μονάδες Data Center της εταιρείας στην Αϊόβα των ΗΠΑ προχωρά η Google.

530 MW νέων έργων γεωθερμίας το 2013

Πέρυσι ήταν η χρονιά κατά την οποία προστέθηκε η μεγαλύτερη γεωθερμική ισχύς από το 1997, σύμφωνα με τον Geothermal Energy Association.

Από την Conergy το πρώτο φωτοβολταϊκό της RWE στο Ην. Βασίλειο

Συμβόλαιο μελέτης, προμήθειας και κατασκευής (EPC) για το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο της RWE στο Ηνωμένο Βασίλειο εξασφάλισε η Conergy.

ΕΣΜΥΕ: «Φρένο» στην κατασκευή νέων μικρών υδροηλεκτρικών φέρνει το «New Deal»

«Φρενάρουν» την οποιαδήποτε επενδυτική προσπάθεια κατασκευής νέων Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΜΥΗΕ) οι μειώσεις του νέου Νόμου 4254, ΦΕΚ Α΄85/7.4.2014, που έφερε το «New Deal» στον κλάδο, επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΕΣΜΥΕ).

Fitch: Διαταραχές σε οικονομία-βιομηχανία από την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού αερίου

Σοβαρές διαταραχές στην οικονομία και τη βιομηχανία στην Ευρώπη θα προκαλέσει η απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ, αναφέρει η Fitch Ratings.

IHS: 16 GW φωτοβολταϊκών στη Βρετανία έως το 2018

Περίπου 16 GW φωτοβολταϊκών θα βρίσκονται εγκατεστημένα στη Μεγάλη Βρετανία έως το 2018, σύμφωνα με την  IHS.

Πιθανά κοιτάσματα αερίου στη Μαύρη Θάλασσα 100 δισ. κ.μ.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως υπάρχει η δυνατότητα ανακάλυψης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο λεγόμενο μπλοκ «Χαν Ασπαρούχ» στη Μαύρη θάλασσα, κοντά στις βουλγαρικές ακτές», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αυστριακής OMV.

Κυρώσεις κατά ρωσικών ενεργειακών εταιρειών ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Η ΕΕ πρέπει να επιταχύνει την επιβολή κυρώσεων κατά μεμονωμένων Ρώσων και να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, κατέληξαν έπειτα από ψηφοφορία οι ευρωβουλευτές στις 17 Απριλίου.

Τουρκία: 53 νέοι σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας στο Q1 του 2014

Συνολικά, 53 νέοι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τέθηκαν σε λειτουργία, κατά το α’ τρίμηνο του έτους, στην Τουρκία, ενισχύοντας κατά 651 MW την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Συνεργασία ΗΠΑ - Αζερμπαϊτζάν στο κομμάτι των ΑΠΕ

Με τις ΗΠΑ πρόκειται να συνεργαστεί το Αζερμπαϊτζάν στο κομμάτι των εναλλακτικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είδηση που ανακοινώθηκε από τη Julia Nesheiwat , βοηθό του Αμερικάνου υφυπουργού Εξωτερικών κατά την επίσκεψή της στο Αζερμπαϊτζάν.

Αυξάνεται στα 19 δισ. κ.μ. η ετήσια δυναμικότητα του Blue Stream

Σε συζητήσεις βρίσκονται Gazprom και Τουρκία για την αύξηση της ετήσιας παραγωγικής ικανότητας του αγωγού Blue Stream από 16 – 19 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Στο κενό οι προσπάθειες OMV - SOCAR για την παραγωγή αεροπορικών καυσίμων

Η τουρκική OMV Petrol Ofisi, που ανήκει στον αυστριακό όμιλο OMV, ανακοίνωσε τον τερματισμό των συνομιλιών της με τον τουρκικό κλάδο της αζερικής SOCAR για την παραγωγή αεροπορικών καυσίμων.

Το παρασκήνιο του ιταλικού φλερτ με τα ελληνικά πετρέλαια - Οι άνθρωποι κλειδιά

Χαρακτηριστικά «καρμπόν» με εκείνα των περιοχών της Νότιας Ιταλίας και της Αλβανίας, στις οποίες εξορύσσεται εδώ και χρόνια φυσικό αέριο και πετρέλαιο, διαθέτουν οι τρεις χερσαίες περιοχές της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, της Αιτωλοακαρνανίας και της Πρέβεζας-Άρτας για τις οποίες η Enel υπέβαλε επίσημο αίτημα στο ΥΠΕΚΑ να της παραχωρηθούν για εξερεύνηση.

Μ. Καϊταντζίδης - Έρευνες Πετρελαίου: Τι κρύβει το ενδιαφέρον της ΕNEL

Θετικό μήνυμα αποτελεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος από την ιταλική ENEL, για την πραγματοποίηση ερευνών σε τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Βρέθηκε άκρη στο… λαβύρινθο των χρεών της ενεργειακής αγοράς

Στη συμφωνία με την τρόικα (τελική επικαιροποίηση μνημονίου), μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Με στόχο την εκκαθάριση όλων των υφιστάμενων χρεών έως το τέλος του 2014, ΡΑΕ, ΛΑΓΗΕ, ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να κάνουν λεπτομερή καταγραφή του συνολικού ακαθάριστου χρέους όλων όσοι συμμετέχουν στην αγορά ενέργειας σε μηνιαία βάση, η οποία θα γνωστοποιείται στην τρόικα.

Tuesday 22 April 2014

Γραφένιο στο μπλέντερ ανοίγει το δρόμο για μαζική παραγωγή

Μικροσκοπικά φύλλα γραφενίου με τη βοήθεια ενός μπλέντερ κατασκεύασε επιστημονική ομάδα Ιρλανδών και Άγγλων ερευνητών.

Σε «Βιο-διυλιστήριο» μετατρέπει η Eni το αρχαιότερο διυλιστήριο της Ιταλίας

«Μεταμόρφωση» επί το … οικολογικότερον υφίσταται αυτό το διάστημα το αρχαιότερο διυλιστήριο της Ιταλίας, κατ’ εφαρμογήν της «Πράσινης Στρατηγικής» της Eni. Ειδικότερα, το διυλιστήριο Porto Marghera, στην Βενετία, μετατρέπεται από απλό διυλιστήριο πετρελαιοειδών σε «βιο-διυλιστήριο», το οποίο θα παράγει υψηλής ποιότητας βιοκαύσιμα νέας γενιάς.

Εισαγωγές ηλεκτρισμού από τη Βουλγαρία σχεδιάζει η Τουρκία

Σε εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη Βουλγαρία σχεδιάζει να προχωρήσει η Τουρκία, όπως ανέφερε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τ.Γιλντίζ.

Ενδιαφέρον και από Deutsche Bank για το τερματικό LNG στο Βασιλικό

Την ώρα που η Λευκωσία γίνεται δέκτης έντονων απόψεων και έμμεσων πιέσεων από το εξωτερικό ως προς τις επιλογές που έχει ενώπιόν της για την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου της και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες υλοποίησης της στρατηγικής επιλογής δημιουργίας χερσαίου τερματικού υγροποίησης Φυσικού Αερίου,

Βρετανία: Οι G7 να βρουν τρόπο μείωσης της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο

Βολές κατά της Ρωσίας ότι κρατάει ομήρους άλλες χώρες εκμεταλλευόμενη την ισχύ της ως ενεργειακή υπερδύναμη, εξαπέλυσε η Βρετανία καλώντας της χώρες που μετέχουν στη σύνοδο της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου να αναζητήσουν τον επόμενο μήνα ένα τρόπο να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Αύξηση των αποθεμάτων αερίου στις ΗΠΑ

Κατά  35 τρις κ.π. αυξήθηκαν τα αποθέματα φυσικού αερίου των ΗΠΑ πέρυσι.

Ενδιαφέρον από την ιταλική Enel για τους υδρογονάνθρακες σε Ήπειρο & Δυτική Ελλάδα

Τρεις αιτήσεις για έρευνες Υδρογονανθράκων σε ισάριθμες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου, με τη διαδικασία της άμεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος (expression of interest), υπέβαλε προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ο Ιταλικός ενεργειακός Όμιλος “ENEL GROUP”.

Μεντβέντεφ: Μπλόφα η δήθεν εισαγωγή αμερικανικού αερίου στην Ευρώπη

«Mπλόφα» χαρακτήρισε τις συζητήσεις που διεξάγονται σχετικά με το ενδεχόμενο η Ευρώπη να εισάγει φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ προκειμένου να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Genel Energy: Αμετάβλητη η παραγωγή πετρελαίου για το 2014

Σταθερή και το 2014 θα είναι η πετρελαϊκή παραγωγή της Genel Energy. Όπως εκτιμά η ίδια η εταιρεία, η παραγωγή ισοδύναμου πετρελαίου υπολογίζεται στα 60-70.000 βαρέλια την ημέρα, με έσοδα της τάξης των 500-600 εκατ. δολ., αντίστοιχα.

Προχωράει η αποθήκη αερίου Po Valley στην Ιταλία

Ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο μετατροπής του εξαντληθέντος κοιτάσματος φυσικού αερίου Po Valley της Ιταλίας σε αποθήκη αερίου. Σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρία, Snam , η λειτουργία της αποθήκης θα ξεκινήσει το 2015. 

Ανεμογεννήτριες 4,5 MW από τη Gamesa στην Φιλανδία

Τέθηκε σε εμπορική λειτουργία το πρώτο αιολικό πάρκο που διαθέτει ανεμογεννήτριες Gamesa, ισχύος 4,5MW, στη Φιλανδία.

Gazprom: Με προκαταβολή οι παραδόσεις αερίου στην Ουκρανία

Η Ρωσία θα αναγκαστεί να εισάγει το σύστημα των προκαταβολών στις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, εάν το Κίεβο εξακολουθήσει να μην πληρώνει τις ποσότητες αερίου που έχει ήδη παραλάβει, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

Κ. Ζακυνθινός: Χρηματοδοτικό εργαλείο 2,5 εκατ. ευρώ «φέρνει» το ηλιακό φως

Ασθενείς σε νοσοκομεία, υπάλληλοι γραφείων και επιβάτες των μέσων συγκοινωνίας θα είναι μεταξύ των πρώτων που θα ωφεληθούν από την καινοτόμα «πράσινη» τεχνολογία του ερευνητικού προγράμματος Coelux, που χρηματοδοτείται με 2,5 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του 7ου Προγράμματος Πλαισίου.

Νέα πώληση φωτοβολταϊκού στις ΗΠΑ από τη SunEdison

Στην πώληση του νέου φωτοβολταϊκού 20 MW που κατασκεύασε 80 μίλια βορειοδυτικά του Λος Άντζελες στις Southern Company και Turner Renewable Energy προχώρησε η SunEdison.

Ντόμινο αναδρομικών μέτρων στα φωτοβολταϊκά φοβάται ο Έτινγκερ

Στις 15-04-2014 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΥΦ κ. Καλογεράκη με τον επίτροπο ενέργειας της Ε.Ε. κ. Oettinger με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στα φ/β στην Ελλάδα με την εφαρμογή της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και το νόμο 4254/14 του New Deal

Συνεργασία Γαλλίας - Καζακστάν στα φωτοβολταϊκά

Σε συμφωνία για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού πάρκου κατέληξαν Καζακστάν και Γαλλία, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Azernews το οποίο αναμεταδίδει το Photon.

EDF και Total "κατακτούν" τη Βρετανία

Κοντά στην ολοκλήρωση ενός μοναδικού επιχειρηματικού «νταμπλ» στη Βρετανία βρίσκονται δύο γαλλικές εταιρίες και συγκεκριμένα η EDF και η Total, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Telegraph.

ΔΕΣΦΑ: Άδεια εγκατάστασης για την 3η δεξαμενή στη Ρεβυθούσα

Το «πράσινο φως» για την έναρξη των εργασιών κατασκευής της τρίτης δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) για τη 2η αναβάθμιση του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα, ανάβει η άδεια εγκατάστασης, διάρκειας 3 ετών, που υπεγράφη από το ΥΠΕΚΑ.

Ι.Τσιπουρίδης: Ο ήλιος και ο άνεμος θα δώσουν τη λύση

Για τις χαμένες ευκαιρίες στον κλάδο των ΑΠΕ στην Ελλάδα μιλάει ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας , Ιωάννης Τσιπουρίδης, σε συνέντευξή του στο thetoc.gr και τον Προκόπη Αγγελόπουλο.

Έσοδα 16 δισ. δολ. για τη Τουρκία από την πυρηνική ενέργεια

Η Τουρκία θα μπορούσε να κερδίζει περί τα 16 δισ. δολ. το χρόνο από την πυρηνική ενέργεια, δήλωσε ο υπουργός Τανέρ Γιλντίζ.

Λιγότερα φ/β μεγάλης κλίμακας στις ΗΠΑ - Στα 584 MW η ισχύς στο α’ τρίμηνο

Εννέα μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά, συνολικής ισχύος 151 MW, συνδέθηκαν στο δίκτυο τον περασμένο Μάρτιο, στις ΗΠΑ, έναντι μόλις 92 MW τον Φεβρουάριο και 44 MW τον Μάρτιο του 2013.

Ευρωπαϊκή Ένωση Ενέργειας ζητά η Πολωνία

Τη διασφάλιση της παροχής φυσικού αερίου ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τούσκ, με άρθρο του στη Financial Times, με τη δημιουργία μια νέας ένωσης στον τομέα της ενέργειας.

ΕΛΕΤΑΕΝ: Λιγότερες ΑΠΕ σημαίνει αρνητικό αποτέλεσμα στο ΑΕΠ της Ευρώπης

Να διαφυλάξει τα συμφέρονται και το κυρίως το μέλλον των Ευρωπαίων πολιτών, επιλέγοντας το μεγαλύτερο δυνατό στόχο για τις ΑΠΕ για το 2030, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για το 2050, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Ενεργειακή αποδοτικότητα και shale gas στις αποσκευές Μπάιντεν για Ουκρανία

«Πακέτο» τεχνικής βοήθειας εστιασμένο στη διανομή ενεργειακής και οικονομικής βοήθειας, θα προσφέρει κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στο Κίεβο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Πάνω από τα 104 δολ. η τιμή του αργού

Με ήπια κέρδη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Δευτέρας η τιμή του πετρελαίου μετά από μια σύντομη "επίσκεψη" στο αρνητικό έδαφος και μία ημέρα μετά τη λήξη του συμβολαίου παραδόσεως Μαΐου.

Στη δημοπρασία 1.500 ΜW για να δουν φως οι καταναλωτές

Φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα από τον Σεπτέμβριο φιλοδοξεί να φέρει μια νέα αγορά, ένα μίνι χρηματιστήριο. Πρόκειται για τις δημοπρασίες υδροηλεκτρικής και λιγνιτικής ενέργειας που ανήκει στη ΔΕΗ.

Οι ανανεώσιμες πηγές και το λόμπι φυσικού αερίου

Θα κερδίσουμε τον Βλαντιμίρ Πούτιν αν πλημμυρίσουμε την Ευρώπη με σχιστολιθικό αέριο από τις ΗΠΑ – ή, τουλάχιστον, αυτό θέλει η βιομηχανία να πιστέψουμε.

Νέες αντιδράσεις στις ΗΠΑ για τον πετρελαιαγωγό Keystone XL

Σημαντικά προβλήματα έχει δημιουργήσει στον Μπαράκ Ομπάμα ο αγωγός Keystone XL ο οποίος θα μεταφέρει στις ΗΠΑ πετρέλαιο από τον Καναδά, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι αγωγοί αερίου και τα συμφέροντα

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στη Βουλγαρία η χρήση του αγωγού αερίου South Stream ως διαπραγματευτικού «χαρτιού» της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διένεξη με τη Ρωσία.

Monday 21 April 2014

Μεγάλες διαδικτυακές κόντρες μεταξύ Ελλήνων και Κυπρίων στα social media για το The Voice

Τον τελευταίο μήνα έχει ξεσπάσει μεγάλος διαδικτυακός τσακωμός μεταξύ ελλήνων και κυπρίων για το τηλεοπτικό show "the voice of greece" με αφορμή τους κύπριους διαγωνιζόμενους οι οποίοι περνάνε άνετα από τις τηλεφωνικές ψηφοφορίες των τηλεθεατών με αποτέλεσμα να μένουν πίσω άλλοι διαγωνιζόμενοι τραγουδιστές που ήτανε εξίσουν καλοί. 

昔日光伏一哥彭小峰的两场“豪赌”

赛维创始人彭小峰职业生涯和投资机构打交道的次数众多,但双方的两次交锋是赛维乃至彭小峰个人生涯的重要节点。在这两场类似“对赌式”的交锋中,彭小峰赢得了前者,赛维成功登陆纽交所;但他输掉了后一场“赌局”,现在被机构送上了个人破产边缘。

大荔20兆瓦光伏农业科技大棚电站项目开工

大荔20兆瓦光伏农业科技大棚电站建设项目是大荔县2014年重点建设项目,也是渭南市100个重点推进项目之一。4月18日,该项目在大荔县许庄镇举行了开工仪式。

分布式光伏政策落实的路有多长?

北京第一家个人屋顶电站建设者任凯说:“光伏补贴终于到账”。从2012年10月26日国网发布《国家电网关于大力支持光伏发电并网工作的意见》当 天下午(11月5日按要求再次正式递交)递交个人屋顶3KW光伏发电并网申请到获得发电补贴款,任凯终于走完了一个完整的商业过程,地球则已自转了537 圈。

太阳能让正兰三村民过上低碳生活

说起望奎县火箭镇正兰三村,很多人的第一印象是新农村建设的五星级典型,如今,太阳能路灯和热水器在正兰三成了一道亮丽的风景线。

大陆力促太阳能市场发展 台湾厂商受惠

据台湾媒体报道,国务院总理李克强力促经济转型,绿能为主要推动环节之一。太阳能业者认为,中国大陆内需市场成长,有利台湾,台湾业者应积极建立自有通路。

印度建立世界最大光伏电站

印度6个国企近期在拉贾斯坦邦联合建立世界上最大的单一地点巨型太阳能发电项目。

约旦政府签署首个太阳能发电购电协议

约旦能矿部与马安SHAMS公司于近日签署了该国首个太阳能发电项目购电协议,标志着坐落于马安开发区的50兆瓦太阳能发电项目即将正式启动。

盾安光伏多晶硅生产线和光伏电站投产运营

内蒙古乌拉特工业园区的内蒙古盾安光伏科技有限公司盾安光伏多晶硅生产线和光伏电站投产运营。据了解,内蒙古盾安光伏科技有限公司年产2400MW太阳能 电池组件及配套项目是盾安集团在巴彦淖尔市投资建设的重点项目,一期年产1200MW太阳能电池组件及配套项目,预计总投资75亿元,建设期3年。

力诺太阳能电力集团荣获光伏电站行业20强

由发改委国际合作中心国际能源研究所与365光伏电站网联合举办的2014光伏电站投资与金融峰会、2014光伏电站项目投融资大型对接会暨2014中国光伏电站行业20强榜单新闻发布会在北京召开。

日芯光伏投80亿开建全球最大高倍聚光光伏基地

日前,记者来到位于安徽淮南高新区的日芯光伏科技有限公司。步入车间,只见工作人员正在进行玻璃幕墙的组装。布线、安装逆变器

强生如东35兆瓦光伏电站并网

南通市供电部门技术人员对如东光电建筑集中示范区二期项目进行电网接入现场踏勘。该项目将于今年6月份正式并入国家电网,至此强生集团在如东县实施的光伏电站装机容量已达到35兆瓦,38家企业和单位用上太阳能发电。

上海兆能助力上海老弄堂屋顶电站

《新闻晨报》一篇“上海旧式里弄屋顶装上家庭光伏发电站”的新闻被上海各大媒体广泛报道。新闻内容是,上海永嘉路上一座旧式里弄房屋顶上,安装了一 个由6片电池组件构成的小型屋顶电站,成为了第一个建在上海市中心旧式里弄的“私人光伏发电站”。而这个屋顶项目,正是安装的由上海兆能提供的 PVI1300TL型号的单相光伏逆变器。

山亿新能源逆变器在英国光伏市场占有率位居第三

山亿新能源股份有限公司(以下简称“山亿新能源”)作为专业从事太阳能光伏并网逆变器产品的研发、生产、销售、技术服务以及光伏工程总承包的高新技 术企业,于2008年成立。目前,公司在德国、澳大利亚、英国、意大利等多个国家设有分公司。产品以分为四大系列:SolarPond、 SolarRiver、SolarLake、SolarOcean,产品功率从240W-1MW,其中组串型逆变器已经累计出货达到200,000台,分 布在世界20多个国家和地区,在业界树立高的品牌知名度和认可度。

印度建立世界最大光伏电站

 印度6个国企近期在拉贾斯坦邦联合建立世界上最大的单一地点巨型太阳能发电项目。

京仪绿能推进中古光伏合作

日前,中古光伏发电核心装备研发及项目开发应用北京市国际科技示范基地前期准备工作宣告完成,4月份将与古巴方面进一步沟通。该基地由北京市科委支持筹备。

中国电建江西院中标汉能加纳50兆瓦光伏电站设计工程

近期,中国电建江西院成功中标汉能集团加纳50兆瓦光伏电站设计工程,这是江西院第一个海外光伏项目,标志着江西院已向国外光伏设计市场迈出了坚实的第一步。

晶澳太阳能与FLS Energy签署13.2MW协议

美国太阳能供应商FLSEnergy日前证实与晶澳太阳能(JASolar)的一份13.2MW组件订单。

  这些组件将用于北卡罗来纳州37MW公共事业规模项目投资组合。

Greenbacker拟为汉能在美国多达126MW项目融资

汉能(Hanergy)日前与可再生能源资产管理公司Greenbacker Renewable Energy Corporation签署一份谅解备忘录(MoU),以融资美国多达126MW的光伏项目。

中盛新能源即将启动赴美IPO 中概光伏股迎接新陈代谢

由于全球金融危机、中概股财务造假丑闻等事件影响,自2010年最后一批中国光伏企业掀赴美上市热潮后就几乎再也没有类似的IPO案例出现。这一局面可能即将发生改变。

TUV莱茵PTL开发两项光伏ANSI新标准

TUV莱茵PTL开发了两个太阳能发电相关的美国国家标准协会(ANSI )新标准,并正寻求产业积极参与各标准工作组讨论。

SPG Solar完成亚利桑那州50MW跟踪器项目

  跟踪器制造商SPG Solar日前完成为亚利桑那州一个项目安装50MW系统。

      该公司表示,单轴SunSeeker跟踪器将用于Gila Bend的一个项目,其将成为亚利桑那州最大的项目之一。

Sunday 20 April 2014

Καλά κοψίδια συμπατριώτες !


三菱地所、「部分供給」を活用し契約電力の約半分を再生エネに

三菱地所が東京・丸の内の超高層ビル「新丸の内ビルディング(新丸ビル)」で今月から、契約電力の約半分を再生可能エネルギーとする取り組みを始めた。電 力をユーザーに代わって最適に調達する事業を手掛けるエナリス(東京都足立区)と電力契約を締結。

郡山で「再生エネ研究所」開所式 本県復興へ貢献願う

郡山市に1日開所した産業技術総合研究所(産総研)福島再生可能エネルギー研究所は19日、同市待池台の郡山西部第2工業団地の同研究所で開所式を行い、国内外から出席した約200人が本県の復興に向けた再生可能エネルギーの研究拠点の誕生を祝った。

産総研再生エネ研究所で開所式

産業技術総合研究所(産総研)福島再生可能エネルギー研究所の開所式は19日、福島県郡山市の同研究所で行われた。東日本大震災と東京電力福島第一原発事故からの復興のシンボルとして、再生可能エネルギー分野で世界をリードする研究拠点の始動を祝った。

福島復興決意新たに 再生エネ研の安川さん 「期待に必ず応える」

19日に開所式 を行った福島県郡山市の産業技術総合研究所(産総研)福島再生可能エネルギー研究所には、今月1日の開所以降、研究者が続々と着任し「研究を通じて復興に 貢献する」との決意を新たにしている。研究施設を見学した式の出席者は、研究成果や人材育成、産業集積に期待を寄せた。

太陽光10%へ 23年度目標策定 南風原町

町はこのほど、2023年度に住宅や事業者の10%で太陽光発電の導入を目指すなどとした初の「町地域エネルギービジョン」を策定した。持続的発展が可能 な循環型社会の構築を促すもので、本年度、再生可能エネルギー推進協議会(仮称)を立ち上げ、目標達成に向け、具体的な施策を協議する。

「エネ統合技術」開発 産総研、米研究所が協力覚書締結

産業技術総合研 究所(産総研、中鉢良治理事長)は18日、米国の国立再生可能エネルギー研究所と、太陽光や風力発電、電力貯蔵技術を組み合わせた「エネルギーシステム統 合技術」の開発を目的とした包括研究協力覚書を締結した。1日に開所した福島再生可能エネルギー研究所(郡山市)を活用し、世界基準のシステム構築を目指 す。

再生エネで国際連携 米国の国立機関と覚書調印 産総研

 産業技術総合研究所(産総研)は福島県郡山市の福島再生可能エネルギー研究所を活用し、米国国立再生可能エネルギー研究所(NREL)と、変動する太陽 光発電や風力発電を貯蔵・制御し有効に活用するためのエネルギーシステム研究で連携・協力する。

住宅の太陽光・熱利用 21日から県補助金受け付け

、住宅用の太陽光発電設備と太陽熱利用設備の導入に対する補助金受け付けを開始する。太陽光は1キロワット当たり1万2千円(上限4万8千円)で1万3千件分、太陽熱は対象経費の10分の1(上限10万円)で1100件分を2014年度予算に計上した。

太陽光で最大5年間飛行可能な“無人機”

グーグルが買収に合意した無人飛行機メーカーが開発している無人機は、約50メートルもある翼部分に太陽電池パネルが敷き詰められ、ソーラーパワーで最大5年間も飛び続けることができる。

ペトロチャイナ、今年のシェールガス投資を16億ドルに拡大=関係筋

[北京 18日 ロイター] -2人の関係筋によると、中国石油天然ガス(ペトロチャイナ)<0857.HK><601857.SS>は、2014年のシェールガス関連投資を100億元(16億ドル)に引き上げ、ここ数年の3倍以上に拡大する。

俄能源委副主席:两国能源合作将更加深入

 本报讯 记者于欢、贾渊培报道   4月16日下午,俄罗斯国家杜马能源咨询委员会副主席奥列格•杰米霍夫在中国能源报社发表了以《新形势下的中俄能源合作》为题的演讲,他表示,中国是俄除 欧盟之外最大贸易国,但中国只是俄第四大投资国,希望中国加大对俄投资,“我坚信两国双边关系会越来越好,能源合作也将更加深入。”

中电投集团电力总装机突破9000万千瓦

中国电力投资集团公司发布消息称,3月30日,五凌电力托口水电站最后一台机组,即4号机组顺利通过72小时试行,正式进入商业运行,标志着集团公 司电力总装机容量突破9000万千瓦。同时,五凌电力托口水电站4号机组正式进入商业运行,也实现了一个月内六台机组全部投运的目标,也标志着集团公司水 电装机容量突破2000万千瓦,达到2018.2万千瓦。