Friday 27 February 2015

Επιστρέφει δυναμικά στη παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου η Λιβύη

Το πετρέλαιο ρέει ξανά από το λιμάνι της Zueitina της Λιβύης, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από τη Zueitina, ένα από τα λιμάνια στα ανατολικά της Λιβύης, διεκόπησαν πριν από σχεδόν ένα χρόνο, στερώντας τη χώρα, από μία ισχυρή και πολυπόθητη πηγή εσόδων. 

Τώρα, η Λιβύη θα είναι σε θέση να φέρει ξανά πετρελαϊκά έσοδα για την κεντρική τράπεζα της χώρας, η οποία είναι υπό τον έλεγχο των στρατευμάτων των ανταρτών - οπαδών της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης.
Το πρώτο δεξαμενόπλοιο γέμισε στις 22Φεβρουαρίου με πετρέλαιο από τον τομέα 103 της Harouge Oil Co. Το πεδίο 103 αποφέρει άντληση περίπου 15 χιλιάδων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα και η Harouge παράγει επίσης14 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα από το πεδίο πετρελαίου Amer. Επί του παρόντος, οι εξαγωγές πετρελαίου της Λιβύης έχουν ωστόσο μειωθεί σε λιγότερο από 200.000 βαρέλια την ημέρα. Πολλοί τομείς του πετρελαίου έχουν μείνει ανέγγιχτοι, καθώς η χώρα συνεχίζει να αγωνίζεται με πολιτικές και οικονομικές κρίσεις.
Οι ξένες εταιρείες ενέργειας έχουν προχωρήσει σε ανάκληση του μεγαλύτερο μέρους του προσωπικού τους, από τη χώρα λόγω της επικρατούσας έντασης και βίας. Επιπλέον, πολλοί παραγωγοί θεωρούν ότι είναι δύσκολο να διατηρηθούν με συνέπεια επιχειρήσεις σε τομείς όπου έχουν αποχωρήσει οι εργαζόμενοι, όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη αναστολή της παραγωγής από το μεγαλύτερο τομέα του πετρελαίου της χώρας, στο Sarir, μετά τις επιθέσεις σε αγωγό από εξτρεμιστές, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της, η Wall Street Journal.
Από το Sarir παράγονται περίπου τα δύο τρίτα του πετρελαίου, που εξάγει η Λιβύη, αλλά μαχητές ανατίναξαν τον αγωγό που μετέφερε το πετρέλαιο από τον τομέα Sarir στο τερματικό Hariga, κι αυτό είναι μόνοα ένα παράδειγμα των κινδύνων που απειλούν την ασφάλεια των φορέων εκμετάλλευσης πετρελαίου και που αντιμετωπίζει η χώρα.
Η National Oil Co., η κρατική επιχείρηση παραγωγής πετρελαίου, δήλωσε πάντως στην Wall Street Journal, ότι ο αγωγός επισκευάστηκε και η παραγωγή θα ξεκινήσει πάλι στις 22 Φεβρουαρίου. Καθώς το πετρέλαιο αρχίζει να ρέει από το Sarir ξανά, η Hariga θα έχει και πάλι τους πόρους και την ευκαιρία, για να συνεχίσει τις εξαγωγές. Η Hariga είναι το λιμάνι, που χρησιμοποιείται για τις εξαγωγές του πετρελαίου, που παράγεται από τα πεδία Sarir και Messla. Δεδομένου ότι ο αγωγός ήταν κατεστραμμένος, η Hariga έχει διατηρήσει τις εξαγωγές από τα αποθεματικά κατά την εγκατάσταση.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=91151

No comments: