Thursday 26 February 2015

Η ηλιακή έκλειψη του Μαρτίου θέτει σε κίνδυνο την παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ στην Ευρώπη

Η έκλειψη ηλίου τον Μάρτιο θα μπορούσε να διαταράξει τις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, καθώς είναι πολλές πλέον οι χώρες, που βασίζονται στην ηλιακή ενέργεια, όπως προειδοποιούν οι διαχειριστές συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας.

«Ο κίνδυνος μια τέτοιας επίπτωσης δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς», ανέφερε τη Δευτέρα, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, ENTSO-E, προσθέτοντας πως η έκλειψη στις 20 Μαρτίου θα είναι «μια άνευ προηγουμένου δοκιμασία για το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης». «Το σύνολο του ευρωπαϊκού χώρου ανησυχεί είτε άμεσα είτε έμμεσα», πρόσθεσε, αλλά οι χώρες με μεγάλη παραγωγή ηλιακής ενέργειας, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, είναι πιθανό να επηρεαστούν περισσότερο.
Το δίκτυο ανέφερε μάλιστα, ότι σχεδίαζε συντονισμένα "αντίμετρα" για αρκετούς μήνες, προκειμένου να βοηθήσει στην προστασία του διασυνδεδεμένου συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ηπείρου από την έκλειψη, η οποία θα συμβεί κατά το χρονικό διάστημα από 8:40, έως 12:50 σε ώρα Κεντρικής Ευρώπης και θα είναι ορατή σε όλη την Ευρώπη.
Οι διαχειριστές συστημάτων ισχύος σχεδιάζουν μάλιστα, να οργανώσουν ειδικές τηλεδιασκέψεις σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της έκλειψης και θα «προσφύγουν στις συνήθεις διαδικασίες έκτακτης ανάγκης, για την προστασία του συστήματος, εάν παραστεί ανάγκη», τονίστηκε από το δίκτυο.
«Το ηλεκτρικό σύστημα της Ευρώπης θα χάσει σταδιακά περίπου 35.000 MW ηλιακής ενέργειας, ίση με περίπου 80 μεσαίου μεγέθους συμβατικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, προτού επανέλθει εξίσου σταδιακά», υπογράμμισε το δίκτυο προσθέτοντας ότι, «όλα θα συμβούν σε διάστημα δύο ωρών, ενώ οι Ευρωπαίοι στα γραφεία τους, θα ξεκινούν μία κανονική εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας».
«Η μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας θα επηρεάσει άμεσα την παραγωγή των φωτοβολταϊκών και για πρώτη φορά αυτό αναμένεται να έχει ένα σχετικό αντίκτυπο στην ασφαλή λειτουργία του ευρωπαϊκού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας», προειδοποίησε το δίκτυο στην εν λόγω έκθεση, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
Μια εκπρόσωπος του δικτύου φορέων δήλωσε, ότι επειδή η έκλειψη αναμένεται να μειώσει την ηλιακή ενέργεια πιο γρήγορα από όσο ένα κανονικό ηλιοβασίλεμα, η χρήση άνθρακα, φυσικού αερίου και άλλων μορφών παραγωγής συμβατικής ενέργειας, θα είναι απαραίτητες κατά τις επίμαχες ώρες, ώστε να εξασφαλιστεί η ισορροπία του συστήματος, το οποίο θα πρέπει να συνεχίσει να παράγει κατά το διάστημα αυτό την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται σε μία συνηθισμένη μέρα.
«Σίγουρα πρόκειται να είναι μια πρόκληση για όσους εργάζονται στις αίθουσες ελέγχου», τόνισε μιλώντας στους F inancial T imes. Οι χώρες σε όλη την Ευρώπη έχουν ξεκινήσει μια σειρά επιδοτήσεων κατά την τελευταία δεκαετία για να επιτύχουν τον Ευρωπαϊκό στόχο, για παραγωγή του 20 τοις εκατό της απαιτούμενης για την Ευρώπη ενέργειάς από ανανεώσιμες πηγές, έως το 2020.
Η Γερμανία παίρνει τώρα περισσότερο από το ένα τέταρτο της ηλεκτρικής της ενέργειας από "πράσινες" πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως τα αιολικά πάρκα και τα φωτοβολταϊκά. Και ενώ οι διαχειριστές του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας ήταν σε θέση να εξισορροπήσουν τα συστήματά τους μέχρι στιγμής, το ENTSO-E τόνισε, ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ δημιουργεί περισσότερες προκλήσεις.
«Η ηλιακή έκλειψη είναι ένα τέλειο παράδειγμα, ότι η διατήρηση της ασφάλειας του συστήματος, με περισσότερες, πιο ασταθείς και διασπαρμένες πηγές παραγωγής γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο», ανέφερε.
Το δίκτυο, δήλωσε ότι αν και έχουν σημειωθεί αρκετές ηλιακές εκλείψεις στο παρελθόν, αλλά η συγκεκριμένη της 20ης Μαρτίου θα είναι η ισχυρότερη από το 1999 και οι πιθανές και προβλεπόμενες επιδράσεις της θα  είναι διαφορετικές, λόγω της δραματικής αύξησης της ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας, που παράγεται από τα ηλιακά φωτοβολταϊκά πάνελ, κατά την τελευταία δεκαετία.
«Η ηλιακή ενέργεια κάλυπτε το 0,1 τοις εκατό του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Ευρώπη, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2002, αλλά έχει πλέον εκτοξευθεί στο 10,5 τοις εκατό». «Αυτό που κάνει την ηλιακή έκλειψη της φετινής χρονιάς, τόσο ξεχωριστή είναι το γεγονός, ότι υπάρχει τώρα ένας μη αμελητέος αριθμός μονάδων παραγωγής ενέργειας που συνδέεται με το δίκτυο, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις διακυμάνσεις της ηλιακής ακτινοβολίας.
«Έτσι η συγκεκριμένη ηλιακή έκλειψη της 20ης Μαρτίου 2015, θα είναι μια άνευ προηγουμένου δοκιμασία για το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, αλλά θα φανεί και ιδιαίτερα χρήσιμη, για την καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ των φιλόδοξων στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ασφάλεια της λειτουργίας των ΑΠΕ, αναλογικά με τις ενεργειακές ανάγκες όλων των Ευρωπαίων», καταλήγει η έκθεση του  ENTSO-E.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=91094

No comments: