Friday 27 February 2015

Δεν θα επηρεασθούν οι παραδόσεις αερίου διαβεβαιώνει η ΕΕ μετά την απειλή της Gazprom

«Δεν θα επηρεασθούν» οι παραδόσεις του ρωσικού αερίου το οποίο αγοράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και μεταφέρεται στα κράτη από το έδαφος της Ουκρανίας, από τις ασυμφωνίες μεταξύ των εταιρειών φυσικού αερίου, διαβεβαίωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Νωρίτερα, ο επί κεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ είχε ανακοινώσει ότι εάν δεν συνεχισθούν οι πληρωμές εκ μέρους του Κιέβου οι παραδόσεις αερίου στην Ουκρανία θα σταματήσουν τις επόμενες ημέρες.

«Η διαμετακόμισης δεν θα επηρεασθεί σε τίποτε από την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία» , διαβέβαίωσε πάντως η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα ενέργειας, Άννα –Κάισα Ιτκόνεν, κατά τη διάρκεια συνεντεύξεως τύπου. Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Μάρος Σεφκοβιτς, ο οποίος είναι αρμόδιος για τον συγκεκριμένο φάκελο, «βρίσκεται σε μόνιμη επαφή με τα δύο μέρη και είναι έτοιμος να οργανώσει τριμερείς συναντήσεις όποτε αυτό είναι αναγκαίο», επεσήμανε ακόμη η Ιτκόνεν.
Η ρωσική εταιρεία Gazprom κι η ουκρανική Naftogaz βρίσκονται σε διένεξη σε ότι αφορά την τιμή που έχει ορίσει η Μόσχα για το αέριο αλλά και σε ότι αφορά την διευθέτηση ανείσπρακτων οφειλών του Κιέβου για ποσότητες αερίου που είχαν παραδοθεί στο παρελθόν. Η Gazprom έχει αρχίσει να προμηθεύει απ’ ευθείας με αέριο περιοχές τις οποίες ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές και θεωρεί ότι οι παραδόσεις αυτές εντάσσονται στην υπάρχουσα σύμβαση με την Ναφτογκαζ. Το Κίεβο κατήγγειλε μείωση των παραδόσεων και αρνήθηκε να πληρώσει για τις ποσότητες αυτές.
Ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ προειδοποίησε ότι «αυτό θα δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους όσον αφορά στην μεταφορά αερίου προς την Ευρώπη». Υπενθυμίζεται ότι περίπου η μισή ποσότητα του ρωσικού αερίου που αγοράζουν τα ευρωπαικά κράτη, ήτοι 63 διεκ. κυβικά μέτρα (15% του αερίου το οποίο καταναλώνει η ΕΕ) μεταφέρεται μέσω Ουκρανίας.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=91185

No comments: