Thursday 30 July 2015

Υπεράκτια αιολικά: Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η αύξηση εγκατεστημένης ισχύος στην Ευρώπη το Α΄ εξάμηνο του ’15

Η νέα εγκατεστημένη ισχύς υπεράκτιων αιολικών στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2015 ξεπέρασε κάθε προηγούμενη χρονιά, όπως τονίζει σε έκθεσή της Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας. Σύμφωνα με την EWEA, από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο εφέτος εγκαταστάθηκαν 2.342,9 MW υπεράκτιων αιολικών, τριπλασιάζοντας την διασυνδεδεμένη δυναμικότητα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Έτσι, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των υπεράκτιων αιολικών στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 10.393,6 MW σε 82 αιολικά πάρκα σε 11 χώρες. 

Βλ. εδώ το κείμενο της έκθεσης

Ο Kristian Ruby, Γενικός Διευθυντής Πολιτικής της EWEA, δήλωσε: «Η υπεράκτια βιομηχανία αιολικής ενέργειας χρειάστηκε μόλις έξι μήνες για να επιτύχει την καλύτερη χρονιά που έχει δει ποτέ ο τομέας όσον αφορά την εγκατεστημένη ισχύ. Ενώ αυτό δείχνει σαφώς μια δέσμευση στην ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη, ένας αριθμός των ολοκληρωμένων έργων, η εκρηκτική ανάπτυξη στη Γερμανία και η χρήση των ανεμογεννητριών υψηλής δυναμικότητας αποτέλεσαν σημαντικούς παράγοντες που συνεισέφεραν στον να επιτευχθούν οι αριθμοί αυτοί».
Με 584 ανεμογεννήτριες πλήρως διασυνδεδεμένες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, η μέση ισχύς της ανεμογεννήτριας στην Ευρώπη ανήλθε σε 4,2 MW από 3,5 MW το 2014, καθώς οι κατασκευαστές συνεχίζουν να αναπτύσσουν μεγαλύτερα μοντέλα με υψηλότερη πρόσληψη ενέργειας.
Όπως πρόσθεσε ο Ruby: «Για να εξασφαλιστεί η υγιής ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, καθώς και να διασφαλιστεί ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα παίξει το ρόλο της στην επίτευξη των στόχων της ανταγωνιστικότητας, της ασφάλειας και της απεξάρτησης από τον άνθρακα στην ΕΕ, η βιομηχανία χρειάζεται μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα τόσο οι ισχυρές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης όσο και οι τόσο αναγκαίες αναβαθμίσεις στις υποδομές ώστε να συμβάλουν στην ενσωμάτωση της αιολικής ενέργειας. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας το γεγονός τα κράτη-μέλη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις για τις ΑΠΕ ως το τέλος αυτής της δεκαετίας και να θέσουν ένα σαφές σχέδιο για να καλύψουν τους στόχους της Ευρώπης προς το 2030».

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=96616

No comments: