Monday 27 July 2015

Αναφορές για Κύπρο στην έκθεση του Ε.Κ. για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις

Σημαντικές αναφορές για την Κύπρο προωθεί ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης, με σχετικές τροπολογίες που έχει καταθέσει στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα «Επίτευξη του στόχου για 10% διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας- για ένα επαρκές ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής διασύνδεσης έως το 2020».

Ως συντονιστής εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στην Επιτροπή Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας, ο κ. Συλικιώτης κατέθεσε δύο τροπολογίες οι οποίες τονίζουν την ανάγκη αλλά και την σημασία του να στηριχτεί άμεσα, έμπρακτα η Κύπρος, ώστε να επιτύχει τον στόχο για 10% ηλεκτρική διασύνδεση μέχρι το 2020.
Συγκεκριμένα στην μία τροπολογία τονίζεται ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη στήριξη σε κράτη μέλη, όπως η Κύπρος, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της απομόνωσής της από τα ηλεκτρικά δίκτυα. Επισημαίνεται λοιπόν πως απαιτείται να προωθηθούν άμεσα νέα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί πως θα μπορέσει να επιτύχει τον στόχο για 10% ηλεκτρική διασύνδεση μέχρι το 2020. Στην δεύτερη τροπολογία τονίζεται ότι είναι σημαντικό να προωθηθεί το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας (Euro-Asia Interconnector), το οποίο έχει ήδη ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ. Επισημαίνεται δε πως η ολοκλήρωση του έργου αυτού σε συνδυασμό με τα ενεργειακά κοιτάσματα στην περιοχή θα βοηθήσει στο να διοχετευτεί φθηνή ενέργεια στην Ευρώπη αλλά και να αρθεί η ενεργειακή απομόνωση των κρατών.
Οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί αναμένεται να συζητηθούν στην Επιτροπή Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αρχές Σεπτεμβρίου ενώ η ψηφοφορία της έκθεσης έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.
 
http://energypress.gr/news/anafores-gia-kypro-stin-ekthesi-toy-ek-gia-tis-ilektrikes-diasyndeseis

No comments: