Thursday 30 July 2015

Για μη απορρόφηση της φετινής σοδειάς ηλίανθου μιλούν οι βιομηχανίες βιοντίζελ

Πρόβλημα στην απορρόφηση της φετινής σοδειάς ελαιούχων σπόρων που προορίζονται για παραγωγή βιοντίζελ, δημιουργούν τα δύο μεγάλα διυλιστήρια της χώρας, σύμφωνα με όσα λέει στην κάμερα τοπικού καναλιού της Δράμας, ο παραγωγός ηλίανθου Χρήστος Γκόντιας και ιδρυτικό μέλος του Farmers Union. Την προειδοποίηση αυτή έδωσαν στους καλλιεργητές ενεργειακών φυτών οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών βιοντίζελ, οι οποίες αναλαμβάνουν να μετατρέψουν το σπόρο σε βιοκαύσιμο και στη συνέχεια το πουλάνε στα διυλιστήρια.
Και μάλιστα ένα με ενάμιση μήνα πριν ξεκινήσει η συγκομιδή του ηλίανθου στη Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο κ. Γκόντιας εξήγησε στην κάμερα του Star Βορείου Ελλάδος: "Σε ένα μήνα τώρα με ενάμιση θα αρχίσει η συγκόμιση του ηλίανθου - δεν είναι μόνο ο ηλίανθος είναι και οι υπόλοιποι ελαιούχοι σπόροι, με τους οποίους θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα από ό,τι φαίνεται, γιατί:
Μας έχει ενημερώσει ο Σύνδεσμος, ο οποίος κάνει τη μεταποίηση στον ηλίανθο, ότι δεν απορροφούνται τα λάδια που έχουν βγάλει οι ελαιούχοι σπόροι από μεγάλες ελληνικές εταιρείες, οι οποίες τα παίρνουν και κάνουν τη μείξη με το πετρέλαιο κίνησης. Αν μη τι άλλο αυτό για μας είναι πολύ μεγάλη ζημιά. Τον λόγο δεν τον ξέρουμε ακόμα, περιμένουμε κι εμείς να έχουμε όλα τα στοιχεία για να μπορέσουμε να μιλήσουμε. Οι πρώτοι που θα το μάθουν θα είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Αυτοί που δεν μπορούν να πουλήσουν τα λάδια, τα οποία έχουν πατήσει το προηγούμενο διάστημα, δε θα είναι σε θέση να πληρώσουν εμάς, που σε ένα μήνα αλωνίζουμε τα χωράφια μας και καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό. Μία καλλιέργεια, που απασχολεί περίπου 800.000-900.000 στρέμματα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, πάει κι αυτή στο βρόντο. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ένα ραντεβού με τον κ. Σκουρλέτη στο υπουργείο, για να δούμε πώς μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και να γίνει σωστά η απορρόφηση των λαδιών, οπότε να γίνει σωστά και μας η συγκομιδή και να μην έχουμε προβλήματα με τις πληρωμές."

 
http://energypress.gr/news/gia-mi-aporrofisi-tis-fetinis-sodeias-ilianthoy-miloyn-oi-viomihanies-viontizel

No comments: