Wednesday 29 July 2015

Τα δύο σενάρια των Αζέρων για ΔΕΣΦΑ

Χθες ο αρμόδιος υπουργός Π. Σκουρλέτης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η πλευρά των Αζέρων παραμένει "ζεστή” για την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ. Όπως αποκάλυψε ο κ. Σκουρλέτης, θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους της Socar, οι οποίοι σύμφωνα με τον ίδιο "δείχνουν να διατηρούν το ενδιαφέρον τους” για την εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου. Και αυτό παρότι τα δεδομένα της πώλησης έχουν αντικειμενικά διαφοροποιηθεί σε σχέση με το χρόνο διάστημα της υποβολής της προσφοράς ύψους 400 εκατ. ευρώ για το 66% του Διαχειριστή, ήτοι το καλοκαίρι του 2013. 

Ποιες είναι οι δύο βασικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί έκτοτε γύρω από την αποκρατικποίηση;  Κατ' αρχάς η εξέταση της υπόθεσης από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, η οποία ξεκίνησε εις βάθος έρευνα τον περασμένο Νοέμβριο και από τον Ιανουάριο με την έλευση της νέας κυβέρνησης προχώρησε σε πάγωμα της εξέτασης της μεταβίβασης. Η δεύτερη αλλαγή αφορά βεβαίως στη θέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης που υποστηρίζει τη διατήρηση υπό δημόσιο έλεγχο των δικτύων της ενέργειας.
Όπερ μεθερμηνευόμενον σημαίνει ότι υπάρχουν πλέον ανοιχτά δύο ενδεχόμενα για την αποκρατικοποίηση, απέναντι στα οποία η πλευρά των Αζέρων δε φαίνεται να είναι εξαρχής αρνητική.
Το πρώτο σενάριο προβλέπει την πώληση ποσοστού 49% απευθείας στους Αζέρους, με αλλαγή των όρων του διαγωνισμού και διαφοροποίηση του τιμήματος που θα καταβληθεί. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την ολοκλήρωση της πώλησης με το αρχικό ποσοστό του 66% που προβλεπόταν στο διαγωνισμό αλλά με συμφωνία για επαναγορά του 17% από το ελληνικό δημόσιο, ώστε το κρατικό μερίδιο να παραμείνει στο 51%.
Τα πάντα, όπως βεβαίως έχει επισημάνει το Capital.gr, θα εξαρτηθούν από το τίμημα. Σε κάθε περίπτωση, οι πραγματικές διαθέσεις των Αζέρων θα γίνουν σαφείς τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, όταν και θα κληθούν να ανανεώσουν ή όχι την εγγυητική επιστολή που λήγει τέλος Αυγούστου. Περισσότερα όμως για τις διαθέσεις της πλευράς των Αζέρων, αναμένεται να διαφανούν στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας. 

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)
 
http://energypress.gr/news/ta-dyo-senaria-ton-azeron-gia-desfa

No comments: