Wednesday 29 July 2015

Νέο σύστημα από την IBM υπόσχεται ακριβέστερη πρόβλεψη της παραγωγής των φωτοβολταϊκών

Ένα ανεπτυγμένο μοντέλο πρόβλεψης της παραγωγής ενέργειας των φωτοβολταϊκών παρουσίασε η ΙΒΜ, το οποίο ονομάζεται SMT και φιλοδοξεί να συμβάλλει στην υψηλότερη διείσδυση των φωτοβολταϊκών ως πηγή ηλεκτροπαραγωγής. Το νέο σύστημα της IBM με το ακρωνύμιο SMT σημαίνει “Μετεωρολογικό μοντέλο Αυτομάθησης και Τεχνολογία Πρόβλεψης Ανανεώσιμης Ενέργειας”.

Το SMT συνδυάζει διάφορες πηγές και συστήματα πρόβλεψης: τοπικά δεδομένα, πληροφορίες από δίκτυα αισθητήρων και τοπικούς μετεωρολογικούς σταθμούς, μοντέλα παρατήρησης της κίνησης των νεφών με βάση στοιχεία από εναέριες κάμερες, δορυφορικές μετρήσεις και διάφορα μοντέλα πρόγνωσης των καιρικών συνθηκών εισάγονται σε μηχανές εις βάθους μάθησης. Το σύστημα επεξεργάζεται διαρκώς και επανεξετάζει ένα συνδυασμό μετρήσεων σε πραγματικό χρόνοκαι ιστορικά αρχεία από χιλιάδες μετεωρολογικούς σταθμούς.
Αποτελεί τον καρπό της συνεργασίας ανάμεσα στην IBM και το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμης Ενέργειας (NREL) των ΗΠΑ και προς το παρόν βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης. Τέλος, σημειώνεται ότι η IBM στοχεύει σε αύξηση της ακρίβειας των προβλέψεων κατά 50%, αλλά και στην ανάπτυξη αντίστοιχων πλατφορμών για την αιολική ενέργεια και τα υδροηλεκτρικά.
 
http://energypress.gr/news/neo-systima-apo-tin-ibm-yposhetai-akrivesteri-provlepsi-tis-paragogis-ton-fotovoltaikon

No comments: