Tuesday 28 July 2015

ICIS: Αντιμέτωπα με καθυστερήσεις τα ελληνικά σχέδια στο φυσικό αέριο

Τα περισσότερα σχέδια υποδομών για το φυσικό αέριο στην Ελλάδα θα καθυστερήσουν ασχέτως των άμεσων πολιτικών εξελίξεων, εκτιμά το ICIS, επικαλούμενο πηγές του ενεργειακού τομέα. Πιο αναλυτικά, γίνεται λόγος για τις ιδιωτικοποιήσεις, το ΤΑΙΠΕΔ και το νέο ταμείο που καλείται να συστήσει η χώρα μας ως αποτέλεσμα του νέου μνημονίου.
Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Θεοδωρόπουλο, διευθύνοντα της Aegean Gas, θυγατρικής της Aegean Oil, η αναμόρφωση του ταμείου πιθανότατα θα λάβει χώρα και θα συμπεριληφθούν εκπρόσωποι των θεσμών. “Οι σύμβουλοι ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να εγκριθούν πρώτα από την Ελλάδα και την Ε.Ε., ενώ προηγουμένως επιλέγονταν μόνο από την κυβέρνηση. Τα ενεργειακά χαρτιά, όπως ο ΔΕΣΦΑ, η ΔΕΠΑ, καθώς και ορισμένοι λιμένες θα μεταφερθούν στο νέο ταμείο, κάτι το οποίο είναι πιθανό να συμβεί μετά τον Οκτώβριο”, τονίζει.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος εκτιμά ότι η αυξημένη ευρωπαϊκή συμμετοχή πρόκειται να επηρεάσει την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, όπως αυτή του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη SOCAR. “Δεν πιστεύω ότι θα προχωρήσει με αυτή τη μορφή”, παρατηρεί.
Πάντως, σημειώνει ότι “η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν πρόθυμη να πουλήσει πάνω από 51% των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων, αλλά πιστεύω ότι τα ποσοστά θα είναι υψηλότερα με τη νέα συμφωνία. Είναι επίσης πιθανό ότι τα κριτήρια και οι προθεσμίες θα είναι πιο αυστηρές”. Σε κάθε περίπτωση, θεωρεί ότι θα υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα μετά τον Οκτώβριο.
Όσον αφορά τις υποδομές, ο Αναστάσιος Γιαμουρίδης, αναλυτής της Poyry Management Consulting, δεν πιστεύει ότι ο αγωγός ΤΑΡ απειλείται με καθυστερήσεις διότι έχει ληφθεί ήδη η τελική επενδυτική απόφαση και το έργο δεν εξαρτάται από ελληνική χρηματοδότηση ή την εγχώρια ζήτηση για αέριο.
Αναφορικά με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό, IGB, η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα και πηγή του ICIS δήλωσε ότι οι διμερείς διαπραγματεύσεις διαρκούν περισσότερο από όσο προβλεπόταν, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ελλάδα. Ο κ. Γιαμουρίδης, πάντως, εκτιμά ότι υπάρχει πιθανότητα να καθυστερήσει ο IGB διότι το έργο θα αφορά ελληνικές εξαγωγές. “Πιστεύω ότι ο IGB θα λειτουργήσει τελικά, αλλά όχι απαραίτητα με την τωρινή του μορφή”, σημειώνει και προσθέτει ότι ο αγωγός αυτός θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στις χώρες των Βαλκανίων.
Αντίστοιχη άποψη υιοθετεί και ο Νίκος Τσάφος, πρόεδρος της αμερικανικής Enalytica: “Στην Ελλάδα, το μόνο σχέδιο με σαφή προορισμό είναι ο IGB: Να μεταφέρει αζέρικο αέριο στη Βουλγαρία. Πάντως, αν κατασκευαστεί ο Turkish Stream, τότε είναι πιθανό το Αζερμπαϊτζάν να μεταφέρει αέριο στη Βουλγαρία μέσω των συνόρων με την Τουρκιά, μηδενίζοντας την ανάγκη για τον IGB. Εν ολίγοις, το μόνο σχέδιο με μεγάλες πιθανότητες είναι ο ΤΑΡ και δεν θα εκπλαγώ αν είναι ο μόνος αγωγός που θα κατασκευαστεί μέσα στα επόμενα 7-10 χρόνια”, καταλήγει.
 
http://energypress.gr/news/icis-antimetopa-me-kathysteriseis-ta-ellinika-shedia-sto-fysiko-aerio

No comments: