Monday 27 July 2015

Συμβόλαιο στη γαλλική Technip ανέθεσε η κοινοπραξία του ΤΑΡ

Η εταιρεία του αγωγού TAP ανέθεσε συμβόλαιο συμβουλευτικών υπηρεσιών διαχείρισης έργου ( project managementconsultancy - PMC) στη γαλλική τεχνική εταιρεία Technip. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από τη γαλλική εταιρεία, το συμβόλαιο αφορά το χερσαίο τμήμα του αγωγού ΤΑΡ, από την Ελλάδα προς την Αλβανία και την Ιταλία, και θα περιλαμβάνει τη συνολική διαχείριση του έργου, καθώς και ζητήματα προμηθειών και υπεργολαβιών.
Το σχετικό έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2020. Ήδη στις αρχές Ιουλίου η κοινοπραξία του αγωγού ανακοίνωσε την έναρξη της κατασκευής και των έργων αποκατάστασης σε οδούς πρόσβασης και γέφυρες κατά μήκος της όδευσης του αγωγού στην Αλβανία.Οι ανωτέρω εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2016, ενώ η κατασκευή του αγωγού θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2016.
Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II στο Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο περίπου 870 χλμ. μήκους αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία. 

Εξάλλου, η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).
 
http://energypress.gr/news/symvolaio-sti-galliki-technip-anethese-i-koinopraxia-toy-tar

No comments: