Monday 31 August 2015

Έως 54% η ενεργειακή βελτίωση σε δημόσια κτίρια στη Λευκωσία

Έργα ενεργειακής αναβάθμισης στη Βουλή και σε άλλα τρία δημόσια κτίρια, στη Λευκωσία, πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2014-2015 από το Υπουργείο Ενέργειας, σε συνεργασία με το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών και το Τμήμα Δημοσίων Έργων, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η απόδοσή τους από 25% έως 54%.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο κτίριο της Βουλής εγκαταστάθηκαν και συντηρήθηκαν δυο συγκροτήματα παραγωγής ψυχρού/θερμού νερού τύπου αντλίας θερμότητας, αλλά και η εγκατάσταση και συντήρηση φωτοβολταϊκών πλαισίων ισχύος 15 kW. Με την υλοποίηση των μέτρων η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου βελτιώθηκε κατά περίπου 25%, αναφέρεται.
Εξάλλου, στο κτίριο της Υπηρεσίας Εμπορίου, του Υπουργείου Ενέργειας υλοποιήθηκαν μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής του απόδοσης που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης, τη θερμομόνωση οροφής και την επιδιόρθωση εξωτερικής τοιχοποιίας, ενώ εγκαταστάθηκαν συστήματα ψύξεως.
Η εξοικονόμηση ενέργειας από την υλοποίηση των εν λόγω μέτρων αναμένεται να ανέλθει στο 44%.
Στο κτίριο Νομοθεσίας του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, οι εργασίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης και κατασκευή Πράσινης Στέγης.
Έγιναν επίσης εργασίες για εγκατάσταση συστήματος ανίχνευσης κίνησης για έλεγχο του φωτισμού, αντικατάσταση φωτιστικών φθορισμού με φωτιστικά LED και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πλαισίων ισχύος 6 kW. Με την υλοποίηση των εν λόγω μέτρων η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου αναμένεται να ανέλθει στο 54%.
Τέλος, στο Υπουργείο Εργασίας εγκαταστάθηκαν και συντηρήθηκαν συσκευές κλιματισμού και αυτοματισμοί, όπως ο κεντρικός έλεγχος της λειτουργίας των κλιματιστικών και το προεπιλεγμένο εύρος θερμοκρασιών λειτουργίας. Η υλοποίηση των μέτρων αναμένεται να επιφέρει εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 50%. Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος με τίτλο «Βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη σε Περιφερειακό, Διαπεριφερειακό και Διασυνοριακό Επίπεδο» με το ακρώνυμο ΕΝΕΡΓΕΙΝ.
 
http://energypress.gr/news/eos-54-i-energeiaki-veltiosi-se-dimosia-ktiria-sti-leykosia

No comments: