Monday 31 August 2015

Η κινεζική κρίση εντείνει τα προβλήματα των χωρών που εξάγουν πετρέλαιο

To πετρέλαιο, το οποίο είναι η κινητήριος δύναμη σε πολλές οικονομίες που διαθέτουν πλούσια κοιτάσματα, μετατρέπεται σε μια κατάρα λόγω χαμηλού κόστους. Προ ενός έτους, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ κυμαινόταν στα 103 δολάρια το βαρέλι και τη Δευτέρα υποχώρησε στα 42 δολάρια, με πτώση 6% από την προηγούμενη Παρασκευή.
Το Ιράκ, η οικονομία του οποίου είναι εξαρτημένη από το πετρέλαιο, είναι ήδη αντιμέτωπο με τον κίνδυνο του «Ισλαμικού Κράτους» και ένα ταραχώδες πολιτικό σκηνικό στο εσωτερικό της χώρας. Αυτόν τον μήνα, όμως, έχουν ξεσπάσει βίαιες διαδηλώσεις, με έντονες διαμαρτυρίες για την αποτυχία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει επαρκή ηλεκτροδότηση στους πολίτες και την αδυναμία της να εξηγήσει πού καταλήγουν τα πετρελαϊκά έσοδα της χώρας. Στη Ρωσία, μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου, οι καταναλωτές πληρώνουν περισσότερα για τις εισαγωγές τους λόγω της μεγάλης υποχώρησης του ρουβλίου. Στη Νιγηρία και τη Βενεζουέλα, οι οποίες εξαρτώνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις εξαγωγές πετρελαίου, εκφράζονται φόβοι αναταραχών και οικονομικής αστάθειας. Στο Εκουαδόρ, όπου τα πετρελαϊκά έσοδα έχουν υποχωρήσει κατά το ήμισυ συγκριτικά με το περυσινό έτος, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατακλύζουν τους δρόμους κάθε εβδομάδα, λόγω της οικονομικής πολιτικής στη χώρα.
Ακόμη και στην εύπορη Σαουδική Αραβία, όπου η βασιλική οικογένεια δεν διστάζει να κάνει σπατάλες για το κράτος προκειμένου να εξασφαλίσει την κυριαρχία της, η κυβέρνηση δαπανά περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα από τα συναλλαγματικά της αποθέματα για να καλυφθούν κρατικές δαπάνες. Πρώτη φορά από το 2007 αποφάσισε να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές με την έκδοση ομολόγων. Αλλα αραβικά κράτη στον Περσικό Κόλπο που οι οικονομίες τους στηρίζονται στις εξαγωγές πετρελαίου, όπως είναι το Κουβέιτ, το Ομάν και το Μπαχρέιν, παρουσιάζουν δημοσιονομικά ελλείμματα για πρώτη φορά ύστερα από δύο δεκαετίες.
Ενώ η τιμή του πετρελαίου κινείται πτωτικά εδώ και μήνες, οι προβλέψεις στηρίζονταν στην υπόθεση πως κάποια στιγμή οι συνθήκες θα σταθεροποιηθούν ή θα ενισχυθούν ακόμη έως ένα σημείο. Αλλά η αβεβαιότητα για το πόσο εύθραυστη είναι η κινεζική οικονομία, η οποία εμφανίζει τις μεγαλύτερες εισαγωγές σε «μαύρο χρυσό», ενέτειναν τους φόβους για μια παρατεταμένη περίοδο με χαμηλές τιμές. Ηδη, η τιμή του πετρελαίου είναι κατά 30% χαμηλότερη σε σχέση με λίγους μήνες πριν και πιθανολογείται να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για μια μακρά περίοδο, πλήττοντας ακόμη περισσότερο τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη. «Το πλήγμα είναι βαθύ σε αυτές τις χώρες», σχολιάζει ο Ρενέ Ορτίζ, γενικός γραμματέας στον ΟΠΕΚ και πρώην υπουργός Ενέργειας του Εκουαδόρ. «Αυτές οι χώρες ήλπιζαν πως οι χαμηλές τιμές θα ήταν προσωρινό φαινόμενο».

* των CLIFFORD KRAUS και RICK GLADSTONE
(INTERNATIONAL NEW YORK TIMES, Καθημερινή)

http://energypress.gr/news/i-kineziki-krisi-enteinei-ta-provlimata-ton-horon-poy-exagoyn-petrelaio

No comments: