Monday 31 August 2015

Ράλι ανάπτυξης στη νέα ισχύ φωτοβολταϊκών

Καλπάζουν οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύς στα φωτοβολταϊκά, «τρέχοντας» με επιπλέον 92 Μεγαβάτ σε ετήσια βάση από το 2020 και μετά, διπλάσια από τα ετήσια επίπεδα των 42 Μεγαβάτ που πέτυχε το 2014. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία ανάλυσης της γερμανικής Apricum, οι ετήσιες αυξήσεις της τάξης των περίπου 50 Γιγαβάτ που θα επιτυγχάνονται έως το 2020, το 70% θα προέρχεται από την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ινδία με περίπου 36 Γιγαβάτ συνδυαστικά.
Την ίδια στιγμή, Μέση Ανατολή, Βόρειος Αφρική και υπόλοιπη Αφρική (MENA) θα αντιστοιχούν σε 6 Γιγαβάτ, η υπόλοιπη Ασία σε 5,6 Γιγαβάτ, η Αμερική εκτός ΗΠΑ 4,1 Γιγαβάτ και η Ευρώπη 3,5 Γιγαβάτ.
Αρνητική έκπληξη είναι η Ιαπωνία που θα μειώνει τη νέα εγκατεστημένη ισχύ κατά 5,2 Γιγαβάτ την ώρα, που θέτει ξανά σε λειτουργία τον στόλο των ατομικών της αντιδραστήρων. Αυτή την εξαετία, η σωρευτική νέα ισχύς θα ξεπεράσει τα 600 Γιγαβάτ από 178 Γιγαβάτ κατά την προηγούμενη εξαετία.
Από τα 600 Γιγαβάτ, η Κίνα θα ηγηθεί με 180 Γιγαβάτ, με τις ΗΠΑ (83 GW), την Ιαπωνία (57 GW), τη Γερμανία (46 GW) και την Ινδία (41 GW).
Ωστόσο, το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Κίνα και η επίτευξη ισοτιμίας δικτύου σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ θα δώσουν νέα ώθηση στην παγκόσμια αγορά των φωτοβολταϊκών. Η Ευρώπη θα περιμένει μια νέα φάση ανάπτυξης μετά το 2020, όταν οι τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας θα πετύχουν ισοτιμία δικτύου στην Ιταλία και τη Γερμανία, ενισχύοντας τις οικιακές και μικρές επιχειρηματικές εγκαταστάσεις.

Επενδύσεις

Στις ΗΠΑ, οι επενδύσεις στη βιομηχανία «καθαρής» ενέργειας ξεπέρασαν τα 5,8 δισ. δολ. στο β΄ τρίμηνο του έτους, με το μεγαλύτερο ποσό της χρηματοδότησης να απορροφάται από τον κλάδο των φωτοβολταϊκών. Το εν λόγω συμπέρασμα αποτυπώνεται σε έκθεση της PwC, όπου καταγράφεται ότι τα φωτοβολταϊκά συγκέντρωσαν επενδύσεις ύψους 1,244 δισ. κατά το εξεταζόμενο τρίμηνο.
Αν και το ποσό αυτό, αναφέρει η PwC, είναι οριακά χαμηλότερο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ωστόσο αντιπροσωπεύει το 20% των συνολικών «καθαρών» επενδύσεων. Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου το ήμισυ των επενδύσεων συγκέντρωσε το φωτοβολταϊκό που κατασκευάζεται στη Νεβάδα από τις αμερικανικές First Solar και NextEra Energy Resources.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι εταιρείες αποθήκευσης ενέργειας και έξυπνων δικτύων είχαν αξιοσημείωτη πορεία στο δεύτερο τρίμηνο του 2015, προσελκύοντας έναν διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό επενδυτών.

(Ημερησία, 29/8/2015)

http://energypress.gr/news/rali-anaptyxis-sti-nea-ishy-fotovoltaikon

No comments: