Tuesday 29 September 2015

Βρετανία: Κρατική εγγύηση 3 δις δολ. για πυρηνικό σταθμό «ανοίγει την πόρτα» σε Κινεζικούς ενεργειακούς κολοσσούς

Άλλο ένα σημάδι αναγέννησης της παγκόσμιας πυρηνικής βιομηχανίας, μόλις τέσσερα χρόνια μετά το δυστύχημα της Φουκουσίμα, αποτελεί η πρόσφατη δέσμευση της βρετανικής κυβέρνησης να εγγυηθεί, με 2 δις στερλίνες (3 δις δολ.), την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Hinckley Point C, στην νοτιοδυτική Αγγλία.
Η απόφαση αναδεικνύει, επίσης, ακόμη περισσότερο τον πρωταγωνιστικό ρόλο των Κινέζων στον τομέα της ατομικής ενέργειας, καθώς στο πρότζεκτ συμμετέχουν δύο κινεζικοί πυρηνικοί «κολοσσοί». Πρόκειται για τις China General Nuclear Group και China National Nuclear Corp., οι οποίες συμμετέχουν στο κονσόρτσιουμ της κατασκευής του Hinckley Point C, στο οποίο ηγείται η γαλλική EDF. Αν και παλαιότερα βασιζόταν στην δυτική τεχνολογία, η Κίνα έχει πλέον αναπτύξει τον δικό της πυρηνικό σχεδιασμό, με την ονομασία Hualong 1. Επίσης, σήμερα κατασκευάζονται στην χώρα 25 πυρηνικοί σταθμοί, ενώ ήδη διαθέτει26 πυρηνικούς σταθμούς σε λειτουργία.
Επιπλέον , με το Hinckley Point C, δίνεται μία μεγάλη ευκαιρία στην κινεζική πυρηνική βιομηχανία να γίνει εξαγώγιμη . Όπως δήλωσε στους Financial Times η Βρετανίδα Υπουργός Ενέργειας Amber Rudd, οι Κινέζοι «θέλουν πάρα πολύ να δουν την τεχνολογία τους να λειτουργεί στη Βρετανία», καθώς οι αυστηροί κανονισμοί του Ηνωμένου Βασιλείου θα συμβάλουν στο να γίνει ευρύτερα γνωστό ότι είναι ασφαλής.
Όπως αναφέρει, εξάλλου, το Υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας στην ανακοίνωσή του για τις εγγυήσεις, το Hinkley Point «θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε μία άνευ προηγουμένου συνεργασία ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα στην κατασκευή νέων σταθμών πυρηνικής ενέργειας».
Εξάλλου, «η πυρηνική συνεργασία για ειρηνικούς σκοπούς … ανοίγει το δρόμο στο να αποκτήσουν οι Κινέζοι κατά πλειοψηφία την κυριότητα σε άλλο ένα πυρηνικό πρότζεκτ στο Bradwell», δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών Τζωρτζ Όσμπορν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Πεκίνο, στη διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε και την δέσμευση για την κρατική εγγύηση στο Hinckley Point C.
Ας σημειωθεί, τέλος, πως χωρίς την κρατική εγγύηση των 2 δις στερλινών, το πρότζεκτ, συνολικού κόστους 24,5 δις στερλινών, στο κονσόρτσιουμ του οποίου την πλειοψηφία έχει η γαλλική EDF, δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Με την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να το στηρίξει ενεργά, ανοίγει ο δρόμος για την τελική επενδυτική απόφαση, η οποία αναμένεται να ληφθεί ως το τέλος του έτους, σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο προσθέτει ότι πιθανόν να υπάρξουν και περαιτέρω χρηματικά ποσά διαθέσιμα για το πρότζεκτ μακροπρόθεσμα.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=98145

No comments: